differ Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Mam LCD Fujitsu-Siemens 19cali C19-3 matryca 1280x1024, w sterownikach grafy wyświetla informacje ze max rozdzielczośc monitora to 1920x1080 czyli jak mniemam HD 1080. Po zmianie rozdzielczosci na 1920x1080 i odświeżanie 60hz wszystko jest spoko monitor ustawia taką rozdzielczośc i śmiga bez problemu. Trochę mnie to zastanawia że coś takiego jest możliwe na tej matrycy. Jak by był ktos tak miły i wyjaśnił ten fenomen byłbym wdzięczny. Wszystko by było OK i mógłbym tą rozdzielczośc zostawic normalnie ale ekran monitora to 4:3 a nie 16:9 więc obraz - po pierwsze nie mieści sie na wysokośc bo wyswietla 1080 vertykalnie a nie 1024 - niebardzo wiem jak skurczyc obraz bo w OSD moniotora mozna go tylko przesuwac vertykalnie (nie kurczyc). Jesli chodzi o szerokosc to jest wszystko OK bo mam w OSD opcje kurczenia i przesuwania - to da sie dostosowac. Podsumowujac obraz jest wyciagniety do gory wiec wszystkie czcionki sa malo czytelne- dlatego gdyby skurczyc obraz vertykalnie to mozna by bylo ustawic 16:9 z czarnymi pasami u gory i dołu i byłoby fajnie. Z gory dzieki za wyjasnienie tego zjawiska i propozycje w jaki sposób zmnieszyc obraz na wysokośc - jakieś programy czy coś-nie wiem? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 (edytowane) Mam LCD Fujitsu-Siemens 19cali C19-3 matryca 1280x1024, w sterownikach grafy wyświetla informacje ze max rozdzielczośc monitora to 1920x1080 czyli jak mniemam HD 1080. Po zmianie rozdzielczosci na 1920x1080 i odświeżanie 60hz wszystko jest spoko monitor ustawia taką rozdzielczośc i śmiga bez problemu. Trochę mnie to zastanawia że coś takiego jest możliwe na tej matrycy. Jak by był ktos tak miły i wyjaśnił ten fenomen byłbym wdzięczny. Wszystko by było OK i mógłbym tą rozdzielczośc zostawic normalnie ale ekran monitora to 4:3 a nie 16:9 więc obraz - po pierwsze nie mieści sie na wysokośc bo wyswietla 1080 vertykalnie a nie 1024 - niebardzo wiem jak skurczyc obraz bo w OSD moniotora mozna go tylko przesuwac vertykalnie (nie kurczyc). Jesli chodzi o szerokosc to jest wszystko OK bo mam w OSD opcje kurczenia i przesuwania - to da sie dostosowac. Podsumowujac obraz jest wyciagniety do gory wiec wszystkie czcionki sa malo czytelne- dlatego gdyby skurczyc obraz vertykalnie to mozna by bylo ustawic 16:9 z czarnymi pasami u gory i dołu i byłoby fajnie. Z gory dzieki za wyjasnienie tego zjawiska i propozycje w jaki sposób zmnieszyc obraz na wysokośc - jakieś programy czy coś-nie wiem? Pozdrawiam. Matryca ma rozdzielczosc 1280x1024 i jak ustawiasz 1920x1080 to widzisz tylko fragment obrazu, jezeli teraz uzywasz opcji w menu do zmniejszania (a własciwie uzywasz opcji clock! lub podobnej) to po prostu TRACISZ ZAWARTOSĆ/GUBISZ poszczegolne linie pionowe EFEKT: masz paskudnie sztucznie przeskalowany obraz z 1920x1080 do 1280x1080 PS skoro tego nie widzisz to nie potrzeba Ci HD tylko zwykły TV :-| PS2 w sterownikach masz pewnie zaznaczoną opcje "Ukryj tryby ktorych ten monitor nie moze wyswietlic"... Edytowane 8 Grudnia 2006 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...