Skocz do zawartości
bryce

Asus M2n-sli Deluxe Bios Error :/

Rekomendowane odpowiedzi

Wgrany był bios 609.Po zabawie z memkami miałem bsod'a przy starcie windy. Bios nie wstał już. Pokazuje sie "bios rom checksum error" i zgodnie z manualeem wkładam cd od mobo włacza sie flash itility zaczyna flashować dopiero po 2h pokazuje "flash erase ok" i puźniej stoi.... po resecie to samo. I co teraz ? :mur: :mad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanieś kość biosu do serwisu, a najlepiej cała płytę (żeby nie uwalić kostki jak będziesz wyjmował) niech Ci zaprogramuj na nowo BIOSa. Gdyż coś nie tak jest z kostką, ale być może jak Ci szczelą format to pomoże. Mi kiedyś Asus M2N-E nawet z płyty nie chciał startować, nic nie wyświetlał, dopiero po wgraniu na nowo biosiku wszytko wstało.

Co ważne nie wgrywaj biosa spod windy nigdy przenigdy, niby można ale w ten sposób często siada bios. W moim wypadku tak było.

Edytowane przez ViperGTS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bryce napisał(a):

nie no do serwisu kostki nie będe nosił bo to strata czasu i pieniędzy (ale to zależy dla kogo dlamnie tak) a hotfalsh pomoże ?

Jak jesteś odważny to probuj, ja tego nigdy nie robiłem i nie słyszałem żeby się to komuś udało, ja bym to traktował jako ostateczność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ViperGTS napisał(a):

Jak jesteś odważny to probuj, ja tego nigdy nie robiłem i nie słyszałem żeby się to komuś udało, ja bym to traktował jako ostateczność.

Dzięki bryce za założenie temaciku.

To moje mobo się sypło. Dostałem nowe zabawki i chciałem je pomęczyć w nocy :wink: naszczęście przed padem zrobiłem na cpu z podpisu stabilne (orthos 2h) 2915mhz na default vcore (albo podniesionym o 0.125V, nie pamiętam już), chciałem 3ghz ;) ale coś się sypneło i nie wstała już płyta. Próbowałem flash z cd od mobo i tak jak pisał bryce [gluteus maximus], włącza się flash utility i koniec... z fdd to samo nie daje rady... pena mi nie wykrywa. w pn mobo leci na gware do komputronika. Mam tylko nadzieję, że będą mieć jakieś mobo am2 zastępcze :rolleyes:

Ogólnie sympatyczne mobo, ale po dfi nie jestem przezwyczajony do takich atrakcji:)

Błąd to to samo co w manualu pokazane;) przy opisie ratowania biosu ;) "bios rom checksum error"

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje info nt. mozliwosci OC tej plyty. Zaczynam robic noworoczne przymiarki do przeskoku na AM2 ( rychlo w czas [; ) i z tego co widze z plyt Asusa ta wypada mniej biednie niz lekko problematyczna M2N-E. Zwracam sie zatem do posiadaczy o podanie jak najwiekszej ilosci suchych faktow. Docelowo bedzie na niej siedziec 2x512 corsarzy 675MHz i a64 3000+. Przy okazji przeraza mnie ilosc miedzi na tym ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz napisał(a):

Potrzebuje info nt. mozliwosci OC tej plyty. Zaczynam robic noworoczne przymiarki do przeskoku na AM2 ( rychlo w czas [; ) i z tego co widze z plyt Asusa ta wypada mniej biednie niz lekko problematyczna M2N-E. Zwracam sie zatem do posiadaczy o podanie jak najwiekszej ilosci suchych faktow. Docelowo bedzie na niej siedziec 2x512 corsarzy 675MHz i a64 3000+. Przy okazji przeraza mnie ilosc miedzi na tym ;]

Więc podam Ci pare suchych faktów:

Kupiłem am2sli-deluxa w sierpniu 06, proc i reszta jak w podpisie, teraz fakty:

- bios 404 dojechałem do 2900mhz, przystopowała mnie tem. proca ok 50 w stresie,

- problemy z restratem kompa po podniesienui szyny po 210mhz, to standard dopiero bios w wersji 0702 to poprawił

- ogólnie stabilna i cicha płyta,

- brak problemów z pamięciami podkręcone chodziły mi na 460mhz

- z FSB dojechałem do 280mhz, wiecej nie próbowałem, nie zdążyłem bo..

- w październiku płyta sie ......wysypała, dokumentnie, nie do naprawy, kazałem wymienić na nową, taką samą, bo z braku laku to naprawde nie ma jakiejś flagowej, dobrej płyty pod tą podstawke. A z nowym biosem płyta sprawuje sie dobrze zarówno jeżeli chodzi o stabilność jak i podkręcanie.

Obecnie testuje nowy bios i jestem w trakcie sprawdzania możliwości ...ponownie :)

Edytowane przez Serekin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi