wodziowodzio Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witam! Mam za zadanie opracować projekt bezprzewodowej sieci komputerowej gwarantującej dostęp do internetu mieszkańcom 3 budynków 5-cio kondygnacyjnych odległych od siebie o 30m (położone na wierzchołkach trójkąta równobocznego o boku 30m). Na każdej kondygnacji o pow. 500m2 znajduje się 10 mieszkań (każde powinno mieć internet). Musze dobrać urządzenia sieci bezprzewodowej (koncentratory, karty sieciowe i wszystkie inne potrzebne urządzenia) W jednym z budynków powinna mieścić się kawiarenka internetowa. Nie ogranicza cena. Każda możliwość jest dobra. Projekt jest czysto teoretyczny - mam takie zadanie na jednym z przedmiotów. Nie mam zabardzo o sieciach bezprzewodowych pojecia, więc każda wskazówka będzie baaardzo cenna. Może ma ktoś pomysł na optymalne rozwiązanie tego tematu ? Będe bardzo wdzięczny za pomoc! Z góry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 tak w telegraficznym skrocie to : Na kazdym budynku AP w trybie Client, na jednym z nich AP w trybie infrastructure na 5Ghz, w dół kablami do switchy, na kazdym pietrze switch nastepny, juz koncowy, do mieszkań. Do kafejki tez kabel, i tam kolejny ruter na osobną podsieć. W budynku z "normalnym" AP jakiś konkretniejszy serwer z podziałem pasma dla uzytkownikow i QoS. Jako AP mozesz sobie wziac np Mikrotiki, anteny panelowe na jakimś tam drobnym maszciku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodziowodzio Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Hey! Dzięki za odpowiedź,ale napisałeś bardzo ogólnie,a ja nie jestem w temacie i nie zabardzo zakumałem... Rozumiem, że jak mam w 1 budynku internet w kabelku,to łącze go z AP w trybie infrastructure i dodatkowo z serwerem który będzie zarządzał całą siecią. Podłanczam go (bezprzewodowo ??) w tym budynku z AP client który znajduje się w każdym mieszkaniu ??? Następnie AP łącze z anteną panelową, która wyśle mi sygnał do budynku 2 i 3 do AP w trybie client i tutaj łącze bezprzewodowo z AP w trybie client w każdym mieszkaniu ?? Chyba źle torozumiem... Możesz mi to troche dokładniej wyjaśnić ???a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...