mattnick Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Czy to możliwe ?? Bo śmierdzą mi węże glikolem, które w nim na pewno moczone nie były...i czy ew. parowanie ma wpływ na jakość mieszanki antykorozyjnej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 W układzie zamkniętym parowanie? Przez węże? :o Tego jeszcze nie słyszałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Ja się pytam czyto możliwe...bo mi śmierdzą glikolem w całej budzie mi wali a przecież układ zamknięty a płynu ubywa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 moze gdzies go porozlewales w obudowie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 nie ma takiej opcji. Proszę potraktować to poważnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 no to jak mowisz ze ubywa plynu i smierdzi glikolem to moze gdzies cieknie w malo widocznym miejscu. np chlodnica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 chłodnicę mam za budą :) i żadnych przecieków nie mam ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 musi byc gdzies nieszczelnosc,nawet niewielka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 a płynu ubywa... Gdzie dokładnie ubywa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 No i po jakim czasie przeciez uklad potrzbuje sporo czasu zanim sie caly odpowietrzy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Glikol jest cukrem złożonym więc nie masz prawa go wyczuć !! Wywal komp do innego pokoju na kilka godzin i wtedy sprawdzaj co ci śmierdzi !! Chemicznie jest to nie możliwe aby duża cząstka glikolu przeszła przez zwartą budowę polimeru. Poszukaj czy nie masz przeciekow ! Albo czy pojemnik z płynem nie jest otwarty ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Glikol jest cukrem złożonymCiekawa teoria... ja byłem przekonany, że jest to alkohol dihydroksylowy o wzorze C2H4(OH)2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Glikol (etylenowy), (etano-1,2-diol, C2H4(OH)2, z gr. γλυκύς, glykys - 'słodki') - organiczny związek chemiczny - alkohol polihydroksylowy (diol) o słodkim smaku (cukrol). ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Ale zjawisko parowania plynu (wody czy glikolu) w ukladach zamknietych istnieje. Pomijam fakt ze uklad sie powoli odpowietrza i moze to sprawiac wrazenie ze gdzies nam ubylo wody bo pojawi sie bombelek powietrza po czasie. Jednak ja w swoich ukladach zamknietych regularnie obserwowalem powolne ubywanie plynu. YWdaje mi sie ze jest to spowodowane parowaniem na zlaczkach czy w pompie - przez jakeis mikronieszzcelnosci przez ktore nie wydostaje sie woda w stanie cieklym. Nawet teraz patrzac na swoj kaloryfer da sie wyczuc ze na samej gorze ejst warstwa opwietrza i robiac przeglad na gwiazdke bede musial dolac troche wody. Sam grzejnik dzialaja jako 2l rez wiec nic zlego sie nie dzieje - zeby to parowanie mialo jaksi wymierny wplyw na wydajnosc musialby chodzic chyba pare lat ale faktem jest ze plynu ubywa :wink: A wszystkie gwinty sa naprawde konkretnie skrecone kluczem na teflonowej tasmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 U mnie jest dokladnie tak samo.. zlaczki sa zasilikonowane i konkretnie dokrecone (ale bez klucza) i po roku w obudowie smierdzi wszystko plynem z vavloline.. plynu ubylo w rezie max 2mm (wyraznie slychac teraz chlupotanie a zalewane bylo po korek). A i nic sie nie leje bo niedawno zrobilem 24h test z bibulkami i zadnego sladu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 ja kiedys miałem z jakims płynem do chłodnic nieznznej firmy (niepamietam jakiej) taki zielony... no to w całym pokoju waliło glikolem, ale potem okazało się ze pompka jest nieszczelna, ale to tak minimalnie ze nawet kropli nie mogła uronić, ale jak się dotykało w jednym punkcie to taką wilgoć było czuć. No i tak waliło. Wszystko inne szczelniutkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 dziwny macie ten plyn. albo dziwne osy. ja mam od miecha otwarte wiadro z borygo w pokoju i nic nie smierdzi glikolem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 mój układ od nowości nie jest szczelny-pompka pakie co jakiś czas i nic nie smierdzi borygo eko-najwyzej jak coś zapachowego dodają do płynu do chłodnic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Wdychanie oparów z borygo i tym podobnych cieczy na dłuższą metę nie jest zalecane (tzn. nie jest zdrowe) Tak wiec kszonku, nie radzę Ci siedzieć w pokoju z wiadrem borygo. PEwnie stężenie masz tam takie duże że już nawet tego nie czujesz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Wdychanie oparów z borygo i tym podobnych cieczy na dłuższą metę nie jest zalecane (tzn. nie jest zdrowe) Tak wiec kszonku, nie radzę Ci siedzieć w pokoju z wiadrem borygo. PEwnie stężenie masz tam takie duże że już nawet tego nie czujesz :D przez pierwsze 5 sekund sie zaniepokoilem, ale dochodze do wniosklu, ze chyba juz teraz to mi nic nie bedzie.... ;) ale trzeba pomyslec co z tym zrobic, bo m isie to nie odoba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 przez pierwsze 5 sekund sie zaniepokoilem, ale dochodze do wniosklu, ze chyba juz teraz to mi nic nie bedzie.... kszonek moze jakies dodatkowe efekty bedziesz mial :) nie dosc ze wc chlodzi kompa, to jeszcze darmowa jazda :P a wracajac do tematu, tez mnie zastanawia ciagle ubywanie wody z zamknietego obiegu... testy bibulkowe byly, nigdzie nie cieknie, sucho - a plynu ubywa... zeby sie tak dlugo odpowietrzal... cos nie jestem przekonany :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 ' date='11 gru 2006, 19:36' post='2423047'] kszonek moze jakies dodatkowe efekty bedziesz mial :) nie dosc ze wc chlodzi kompa, to jeszcze darmowa jazda :P a wracajac do tematu, tez mnie zastanawia ciagle ubywanie wody z zamknietego obiegu... testy bibulkowe byly, nigdzie nie cieknie, sucho - a plynu ubywa... zeby sie tak dlugo odpowietrzal... cos nie jestem przekonany :/ Nie przejmuj sie... kazdemu troszku ubywa... mi w ciagu roku z wezyka do odpowietrzania zeszlo spokojnie z hmmm 10 cm wody (weze 8/10mm)... ja zwlaszcza sie nie przxejmuje bo chlodnice (BIX3) mam na gorze i w chlodnicy ciagle jest troszke troszke powietrza... ono pomalu sobie wyplywa malutkimi (nie widze i nie slysze nawet tego) babelkami :)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 ' date='11 gru 2006, 19:36' post='2423047'] nie dosc ze wc chlodzi kompa, to jeszcze darmowa jazda :P :D co raz bardziej zastanawiam sie jak to "zamknac" :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...