Skocz do zawartości
Marek322

Socket 1207 Od Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Na dobrą sprawe jeszce AM2 się nie zadomowiło a tu już o SocketF myślimy? IMO narzie nie ma o czym rozmawiać - za mało konkretów.

Mylisz pojęcia. AM2 się zadomowiło ale [ciach!]o pokazało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Erm .... może jestem niedoinformowanym laikiem ale :

Pisze że dla platformy AMD....a naklejka jest Intel Xeon .... ocb ?

EDIT: na płycie jak byczy chooj stoją dwa sockety LGA o ile mnie wzrok nie myli, poza tym jakoś słabo jak na dwuprocesorówkę wyglada sekcja zasilania .... może się mylę ale to jakaś lipa konkretna jest ... jakieś to takie nie ten teges.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie jest to bardzo dziwne rozwiązanie i przez to nie ma racji bytu . Kto kupi 2 procesory dwurdzeniowe i 48 Gb RAMu ?? Nie ma szans na przetrwanie . Jeżeli komuś zależy na biciu rekordów to może się na coś takiego zdecydować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ale to jest na serwery, nie do bicia rekordów w PI.

jak dla mnie to jakis kolejny zagadkowy niewypał, tez sie zastanawiałem o co chodzi z tym xeonem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Erm .... może jestem niedoinformowanym laikiem ale :

Pisze że dla platformy AMD....a naklejka jest Intel Xeon .... ocb ?

A może AMD kupiło intela ;p <lol2>

poprostu ta płyta pokazuje możliwości producentów. POjdzie na serwery bo idealna niby jest do tego. Nikt w warunkach domowych raczej nie bd mial tego.

Edytowane przez galaxy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu test w Super PI

http://www.coolaler.com/forum/showthread.p...age=2&pp=10

I podstawka :)

http://www.hwupgrade.it/news/cpu/roadmap-a...core_17256.html

Inne

http://www.coolaler.com/forum/showthread.p...age=4&pp=10

Płyta ASUS KFN5-D SLI, nForce Pro 3600 (dual Sockel-F Opteron, dual PC2-5300R reg ECC DDR2)

http://www.heise.de/preisvergleich/a213440.html

Do kupienia np. tutaj:

http://morele.net/?pg=product_info&PRD_id=64027

Edytowane przez piotrc00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Socket F (1207) jest kontynuacją i rozwinięciem socketu 940, w zasadzie poza zmianą pamięci z DDR 400 na DDR2 667 i dodaniu dodatkowych złącz HT, pinów zasilania dla procków 4 rdzeniowych nie różni się zbytnio od poprzednika - no może przesadzam w końcu to pierwsze LGA od AMD

Panowie, to jest sprzęt głównie przeznaczony do stacji roboczych i serwerów troche na ten temat wiem bo sam używam ;). W takich urządzeniach 32, 64 czy nawet 128 GB ramu to nic nadzwyczajnego. Platforma socket 1207 oraz chipsety nforce 3600 i 3050 są już znane od paru miesięcy. Są poprostu profesjonalnymi odpowiednikami serii 5/6, na rynku występują też oprócz nich chipsety broadcoma, ale są znacznie uboższe w funkcjie od nv

Standardowo chipset NV pozwala na 24 linie PCI-e (np x16+x8) 2 Gigabitowe karty sieciowe 6 portów S-ata 10x USB no i wszystko inne standardowe w serii 4/5/6, wraz z dodatkowym chipem 3050 daje to nam 48 linii PCI-e i 4 sieciówki 12 s-ata i 20 USB

Na dzień dzisiejszy najlepszą płytą socket F (1207) jaka jest na rynku jest Tyan s2915.

http://www.tyan.com/PRODUCTS/html/thundern6650w.html

Jest to oczywiście płyta do stacji roboczych, jak widać ma 4 złącza pci-e x16 (dwa po 8 linii 2 po 16) 2 sloty PCI-X i całą masę bajerów jak np cyfrowy bezkondesatorowy układ zasilania procków , kontroler SAS na płycie itp. Płyta ta naturalnie wspiera SLI ;). w/w asus jest całkiem podobny zresztą

Oczywiście w ofercie tyana są też płyty dla 4/8 procków (te nawet dla socket F jednak użwyają chipsetów nforce 4 pro 2200+2050) które również pozwalają na SLI jednak mają po 20linii PCI-e jedną sieciówkę i 4 s-ata. Płyty takie mają możliwość obsadzenia 128GB ramu itp :D

Oczywiście nikt nie może liczyć że w cywilnych zastosowaniach taki komp by się zachowywał lepiej od zwykłego AM2 poprostu nie do tego to ma służyć.

Generalnie to właśnie z opteronów socket F(1207) powstała platforma 4x4. przemianowano chipsety, procki, zwiększono maksymalne taktowanie do 3GHz (najmocniejszy opteron dualcore ma chwilowo 2.8GHz) no i dodano obsługę niebuforowanych pamięci DDR2 800, bo buforowane pamięci dla opteronów tykają na dzień dzisiejszy @ 667MHz choć jak się pojawią wersję 800MHz to kontroler opteronów powinien je łyknąć ;)

Aha i do przedmówcy, AMD wojuje serwery od dobrych 3 lat, Xeony netburst dostawały po tylku od opteronów na całej linii w każdym zstosowaniu i intel sukcesywnie tracił rynek. Dopiero Xeony Woodcrest oparte o rdzeń C2D są w stanie konkurować z AMD na polu serwerów i stacji roboczych. Jednak w porównaiu z platformą nvidii dla opteronów platforma intela bazująca na chipsecie 5000X/V/P ma jeszcze duuużo do nadrobienia, nie mówiąc że przepustowość pamięci u intela nadal kuleje pomimo 4 kanałowego kontrolera pamięci FB-DIMM

Edytowane przez noe9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie w pełni profesjonalna odpowiedź a nie domysły :D Rozwiałeś nasze domysły , ale zaciekawiło mnie to że dopiero teraz ta podstawka pojawiła się wyraźniej na rynku . Jak ma się ona do INTELA jeśli chodzi o wydajność ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie w pełni profesjonalna odpowiedź a nie domysły :D Rozwiałeś nasze domysły , ale zaciekawiło mnie to że dopiero teraz ta podstawka pojawiła się wyraźniej na rynku . Jak ma się ona do INTELA jeśli chodzi o wydajność ??

A ja myślałem, że to Xeony podbijają Serwery. No i taka odpoiedź jest naprawdę pr0 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawka na rynku jest od sierpnia, wtedy można też było kupić pierwsze płyty, niestety szybko znikły bo większość pierwszych partii poszło od razu do odbiorców OEM ( w szczególności do HP).

Podstawka teraz sie pojawiła na rynku wyraźnie w związku z premierą 4x4, które jej używa a które jest kierowane bardziej do domowych użytkowników niż do stacji roboczych, w porównaniu do rozwiązań profesjonalnych 4x4 niewydaje się jakoś szczególnie wygórowane cenowo, nawet można by powiedzieć że jest tanie (procesory).

Wydajnościowo ma się to tak że są to Athlony 64 z DDR2 667,

istnieje ok 2-4% spadek wydajności związany z użyciem pamięci buforowanych, z ECC (dlatego też sie jakoś nie palę do przesiadki bo jak wiadomo DDR2 nic nie daje architekurze K8, jednak bezpośredniego porównania Socket F do Socket 940 NIE BYŁO.

1201 Vs Socket 771 (Xeon)

Tak więc Xeon na rdzeniu woodcrest bije Opterony w multimedich o ok 20% podobnie z resztą jak C2D A64. W innych zastosowanich przewaga topnieje, Xeony na Netbrust (rdzenie Nocona, Tulsa, Dempsey) są duuużo wolniejsze. Jednak sytuacja nie jest tu tak klarowna jak na rynku desktop, ze względu na to że platforma 1207 (jak i stara 940) DUUŻO lepiej się skaluje od Xeonów ze względu na wbudowany kontroler pam i łącza HT pomiędzy procesorami (opterony mają ich 3), Chipzilla niestety nadal używa przestarzałego FSB.

Dodatkowo platforma nvidii króluje nad Intelem (szczególnie jeśli chodzi o stacje robocze). Największym problemem Intela są prądożerne FB-DIMMY, z gigantycznymi opóźnieniami, co najbardziej się uwidacznia przy 4 rdzeniowych Xeonach (Clovertown = odpowiednik Kensfielda). Narazie nie można powiedzieć niczego o 4 rdzeniowych opteronach bo jak wiemy Barcelona została niby zaprezentowana, ale nikt jej w łapach jeszcze nie miał (powiem tylko tyle że Clovertowna można było dostać ponad miesiąc przed premierą z odpowiednimi znajomościami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi