Loolek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Mam pytanie. Czy istnieje mozliwosc podzielenia sieci LAN, ktora dostarcza firma? Dokladnie to wyglada tak. Siec dostarczana jest przez kabel(skretka) do mojego komputera(k. sieciowa). Moj komputer jst rozpoznawany poprzez ades MAC mojej k. sieciowej i gdy adres sie zgadza to automatycznie jest wszstko ustawiane(adres IP itd.). Obecnie dziele lacze przy pomocy skrosowanego kabla ale z roznych powodow(lenistwo-za duzo roboty) kabel(skrosowany) nie jest zamontowany na scianie itd. i paleta sie zawsze na podlodze do tego komputer "matka"(tak nazwe komputer do ktorego jest dostarczan internet) musi byc wlaczony aby siec zostala podzielona. I tutaj wracam do ptania tytulowego czyli chcialbym kupic jakis router/switch z wifi(aby nie bawic sie kablami) aby podzielil mi siec ale nie wiem czy to bedzie dzialac. Czy w routerze/switchu mozna ustawic adres MAC? Oraz aby router/switch pozwalal tez na podpiecie komputera przez skretke. Czy istnieje cos takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witam, Większość routerów z AP pozwala klonować MAC adres i oprócz AP posiada wbudowany 4 portowy switch :) Najlepiej kup sobie Motorole . W tej cenie to nic lepszego nie znajdziesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loolek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) Dzieki :) Cena nawet znosna :) I dobrze wiedziec, ze cos takiego innego istnieje. W koncu skonczy sie zabawa z kablem :) Edytowane 9 Grudnia 2006 przez Loolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pnhd Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 moim skromnym zdaniem postaraj sie o router wifi linksys wrt54gl. lub wrt54g, ale v.3.1 (ale 3.1). dzieki alternatywnemu fw bedziesz mogl ustawic wiele parametrow. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Tak się składa, że ta motorola tylko minimalnie ustepuje wymienionym przez Ciebie routerom, a to dla tego, że można do niej wgrywać takie same alternatywne softy jak do tych Linksysów. Dodatkowo jest dość tańsza od Linków :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loolek Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 W proline dostepny jest za 230zl. Linksys WRT54GL-EU, ta motorolla kosztuje 180zl.+10zl. przesylki czyli 190zl. czyli jest 40zl. i pytanie czy oplaca sie doplacac te 40zl. czy nie? Niby duzo to nie jest ale to polowa ceny karty sieciowej wifi, kotra bede kupowac do drugiego kompa(na USB bo taniej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Moim zdaniem warto... Zależy od Ciebie czy np. wystarczy Ci to co oferuje DD-WRT czy wolisz coś bardziej rozbudowanego jak np. Tomato... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loolek Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 (edytowane) Moim zdaniem warto... Zależy od Ciebie czy np. wystarczy Ci to co oferuje DD-WRT czy wolisz coś bardziej rozbudowanego jak np. Tomato...Wiec tak. Chcialbym urzadzenie, ktore potrafiloby przydzielac/udostepniac porty, szyfrowalo polaczenie(mieszkam w boku i nie chcialbym aby ktos wiedzial co robie na kompie), ustawienie adresu mac aby tylko te karty ktore ja ustawie mialy dostep do sieci(ponownie kwestia bloku i nielegalnego pobpiecia). Oraz moze kiedys zmienie na neostrade(lub podobne) i fajnie gdyby dalo sie podpiac neo pod tego routera i wtedy tez dzielic lacze :). Edytowane 10 Grudnia 2006 przez Loolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 No to kupuj Motorole... Co do neo to będziesz musiał dokupić tylko modem ethernetowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loolek Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 (edytowane) W sumie bylbym w stanie doplacic te 40zl. ale chcialbym wiedziec czym rozni sie WRT54GL-EU od tej motki? I zapomnialem o waznej rzeczy. U mnie w sieci adres IP przydzielany jest automatcznie(DHCP) i czy moze byc problem? Edytowane 13 Grudnia 2006 przez Loolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...