Skocz do zawartości
yuucOm

X1950pr0 Czy 7900gs

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze nie wiem na jaką kartę się zdecydować. Czy ma to być:

1. Galaxy GeForce 7900gs 512MB 1.2ns (540/1500) z Zalmanem

czy

2. Radeon 1950 pro 256MB (prawdopodobnie Powercolor z Accellero)

W części gier Radosław jest szybszy (nieznacznie) w części 7900gs więc naprawde nie wiem co wybrać.

Troche sie boje 1950 pro bo u innego forumowicza chipset Uli 1695M (AsRock dualsata2) troche zaniżał wyniki w markach i grach (na 1900xt) a z 7900gs tego problemu nikt nie miał.

Co Wy byście wzieli i dlaczego ? ;)

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm pytanie trudne, a odpowiedzi jednoznacznej udzielić się nie da.

Jak już zauważyłeś, jedna grafa lepsze w jednych grach a 2 w innych.

W sumie bym poczytał testy, wypisał w jakie gry się gra i która grafa przoduje w grach wypisanych przez siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale na tej płycie moga być problemy z Radosławem ;) (chyba, nie jestem tego pewien bo nikt tutaj nie ma 1950 pro na tym asrocku :?). Głownie ta nowa karta bedzie mi potrzebna do ET:QW (doom3). Jak wiadomy na engine Doom3 karty Nv sa lepsze. Kurde ale wybór nadal trudny. Prosze o jeszcze pare opinii :P.

A i jeszcze jedno: która bedzie łatwiej sprzedać potem i ktora mniej straci na wartosci (tak do marca kwietnia 2007) ? ;].

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam to: http://forum.purepc.pl/index.php?act=Search&f=59

W ostatnim czasie dużo takich wątków się przewinęło, a szukanie naprawde nie boli, wszystko na ten temat zostalo juz powiedziane, po prostu poszukaj tego.

Edytowane przez pisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

@Yucoon wiadomo, że dla fanów ATI x1950 będzie lepszy dla fanów NV 7900 :wink: Osobiście mimo, że mam NV w komputerze chyba bym wziął 1950 dla AA+HDR. Chociaż te 512MB na 7900...

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Asusa z1950PRO i chodzi naprawdę ładnie, ale niestety ma jakąś blokadę na pamięciach, nie wiem o co biega. Każda zmiana nawet o 1MHz powoduje restert lub zwiechę kompa. Zawsze mozna podkręcić rdzeń:D. Ja jednak jestem z niej bardzo zadowolony. Wydajność zajefajna. Na pewno łatwiej będzie sprzedać ATI potem, bo te karty rozchodzą się jak świeże bułeczki. Karta jest techniczne bardziej zaawansowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh w kółko to samo.. AA+HDR i to już sprawa wyjaśniona. Zwłaszcza że wydajnościowo karty wypadają dość podobnie. GF można kręcić ,ale z kolei chodzą plotki ,że Galaxy ludziom po O/C padały. Czy to prawda ? Tego nie wiem. Jak dla mnie x1950 PRO właśnie ze względu na AA+HDR. Aha co do firmy to zdecydowanie również polecam Asusa... To chłodzenie również jest bardzo ciche. Mój dysk jest głośniejszy ,a też jest w miarę cichutki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam lekturę tego http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2420477

i juz wiadomo, że Radek do OC nadaje się jak Windows do wygodnej i komfortowej pracy (mniej więcej ;)).

Teraz wziąłbym 7900GS Galaxy :mrgreen:.

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam lekturę tego http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2420477

i juz wiadomo, że Radek do OC nadaje się jak Windows do wygodnej i komfortowej pracy (mniej więcej ;)).

Teraz wziąłbym 7900GS Galaxy :mrgreen:.

Sęk w tym że nie każdy zaraz podkręca. Jak ktoś ma na tyle pieniędzy i może sobie pozwolić to bierze tego radka. Ma te HDR+AA. I tyle w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak wybiore Galaxy ;). Karty porównywalne chociaż galaxy gs 7900gs czasami jest szybszy (bez oc). Nic nie mam do Radosławów ale silnik ET:QW to silnik Doom3 wiec raczej dla kart nv (tak jak source dla ATi)

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Pozdro :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym tescie z tego co widze radek jest porownywany do referencyjnych kart nvidii.

przykladowo:

nvidia 79gs - 450/660MHz

galaxy 79gs - 540/750MHz

Devil: mysle, ze jednak na tym forum mnostwo ludzi jest nastawionych na podkrecanie.

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stałem przed taki wyborem i zdecydowałem się na 7900GS od Palita.

Dlaczego Palit? Jest kilka powodów:

1. Cena: 639 zł

2. PCB takie jak w Gainwardzie, czyli podobno dobre.

3. Dosyć dobre oc (i wtedy x1950Pro może mi podskoczyć :wink: )

4. Proste pencil mody

5. Ciche chłodznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stałem przed taki wyborem i zdecydowałem się na 7900GS od Palita.

Dlaczego Palit? Jest kilka powodów:

1. Cena: 639 zł

2. PCB takie jak w Gainwardzie, czyli podobno dobre.

3. Dosyć dobre oc (i wtedy x1950Pro może mi podskoczyć :wink: )

4. Proste pencil mody

5. Ciche chłodznie

Ale patrząc na wyniki bez O/C to jednak x1950 troszkę wygrywa. Także te argumenty nie są IMO podstawą do brania 7900 GS. Co do 5 to zdecydowanie się nie zgodzę,bo Asusy i PowerColory są prawie że bezgłośne. HDR+AA lub lepsze O/C. Tak to wygląda.

TA ale wersja Galaxy robi jednak radosława w wielu grach (testy na benchmark czy pclab). No i jeszcze oc galaxy (radosław ma nieduze) + 512 ram. Decyzja juz zapadła :P.

W wielu :lol: ? To znaczy w jakich bo prawie w każdym teście wypada nieco gorzej. ;) To że karta od Galaxy to nie znaczy że te wyniki by się odwróciły na korzyść NV. Oczywiście mówię o nie kręconym. Nie oszukujmy się. 7900 GS bez O/C wypada nieco słabiej (ale tylko troszkę ) także już wiadomo że dla zwyklego usera obie karty będą dobre ,ale widzę że sporo osób na siłę twierdzi co innego :) Tyle mojego zdania w sprawie 7900GS vesrus x1950 PRO

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale patrząc na wyniki bez O/C to jednak x1950 troszkę wygrywa. Także te argumenty nie są IMO podstawą do brania 7900 GS. Co do 5 to zdecydowanie się nie zgodzę,bo Asusy i PowerColory są prawie że bezgłośne. HDR+AA lub lepsze O/C. Tak to wygląda.

Co do głośności to wiem co mówię, bo przesiadam się z PoV 6800GS z AC Accelero X1 i chłodzenie Palita ma porównywalną głośność.

A co do HDR+AA: w jakiej rozdzielczości chcesz grać z taki efektami? 800x600? Dlatego to nie jest dla mnie argument.

Do tego dochodzą problemy ze sterami od ATi.

I proszę nie mów zaraz, że jest fanatykiem nV, bo wiele razy zarzucano mi, że zbyt mocno lubię czerwonych, co jest po części prawdą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz rozwinąć ten punkt??

Przede wszystkim stery z CCC, które działają strasznie wolno i żrą RAM.

Również problemy z niektórymi grami lub w nowych sterach spadek wydajności.

Pod tym względem nV wypada dużo lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego dochodzą problemy ze sterami od ATi.

myślałem że te czasy już minęły :blink:

wybrałem 7900gs i...troszkę żałuję :|...mogłem poczekać chwilkę i wziąć x1950...i nie chodzi mi ogólnie o to że karta ATi jest wydajniejsza (raz lepiej, raz gorzej)...po prostu wolę czerwonych ;]...(chce się ktoś zamienić ;> ? )

co do głośności...pierwsze wrażenie po przesiadce z 6800GS + AC Accelero X1 (btw karta dobrze lukmek'owi znana :) ) było takie..."ale ona głośna :| "...nie wiem może mam coś ze słuchem, ale chłodzenie AC wydaje mi się cichsze od Zalmana na 7900...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do CCC, zgodzę się że jest to pamięciożerne bydle, ale nie musisz go instalować. Zawsze można zamiast niego urzywać ATI Tray Tools lub zainstalować oddzielnie stary dobry Control Panel. A o problemach z grami w nowszych grach pierwsze słyszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim stery z CCC, które działają strasznie wolno i żrą RAM.

Również problemy z niektórymi grami lub w nowych sterach spadek wydajności.

Pod tym względem nV wypada dużo lepiej.

Ale teraz bzdury wypisujesz (nie bierz tego do siebie ). Co ma CCC do tego ? Kto używa tego badziewia jak jest Ati Tray Tools :| Spadki w wydajności ? O ile ? Z ciekawości zainstaluje starsze sterowniki i porównam. :) Zresztą wychodzą ciągle nowe.

Co do AA+HDR to zależy od gry. W HL2 E1 gram na 1024x768 AA + HDR i jest płynnie. Spadki się oczywiście zdarzają ,ale to jest 25 FPS co najwyżej i wcale tego tak bardzo nie odczuwam.Poza tym im bardziej kręcę procka to karta dostaje kopa. W 3DMark 03 ponad 2500 pkt po O/C procka. Czyli z 14K mam teraz ~16900 i to jeszcze nie koniec. Poszukam tylko 3Dmark 05 i zrobię test.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wielu :lol: ? To znaczy w jakich bo prawie w każdym teście wypada nieco gorzej. ;) To że karta od Galaxy to nie znaczy że te wyniki by się odwróciły na korzyść NV. Oczywiście mówię o nie kręconym. Nie oszukujmy się. 7900 GS bez O/C wypada nieco słabiej (ale tylko troszkę ) także już wiadomo że dla zwyklego usera obie karty będą dobre ,ale widzę że sporo osób na siłę twierdzi co innego :) Tyle mojego zdania w sprawie 7900GS vesrus x1950 PRO

Ja postawiłem na Galaxy 7900GS i nie żałuję :wink:

Generalnie jeśli chodzi o wydajność (uogólniając) to wygląda tak:

X1950Pro vs 7900GS referencyjny 1:0

X1950Pro vs Galaxy 7900GS 1:1 (standardowo w OpenGl nV odchodzi)

X1950Pro po OC vs Galaxy po OC 0:1

Radek ma zaletę AA+HDR, lepsze AF (przy ustawieniu max jakość) oraz lepsze wyjście TV. Galaxy ma potencjał OC i Zalmana na plecach :razz:

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale teraz bzdury wypisujesz (nie bierz tego do siebie ). Co ma CCC do tego ? Kto używa tego badziewia jak jest Ati Tray Tools :| Spadki w wydajności ? O ile ? Z ciekawości zainstaluje starsze sterowniki i porównam. :) Zresztą wychodzą ciągle nowe.

W ATi Tray Tools włączysz CF ?

Wiem, że taka sprawa była z własnego doświadczenia, ale również w necie też o tym wspomnieli.

Choćby w egieldzie przy okazji konfrontacji x1900XT z 7950GT.

Nie wiem jak chcesz starsze stery instalować, skoro nie mają wsparcia dla twojej karty.

Poza tym z tego co się orientuję, to x1950Pro pozbawiono możliwości zmiany napięć softowo, co jest dużą wadą.

Proponuję skończyć tą jałową dyskusję.

Masz swoje zdanie i chwała Ci za to, a ja mam swoje i go nie zmienię.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi