amoniak Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Składałem jakiś czas temu takowy komputer dla kolegi :arrow: Płyta ECS K7S5AL (Tania w niedalekiej przyszłości do wymiany) :arrow: 256 RAM DDR PC 2700 SZAJSUNG :arrow: Procesor ATHLON XP 1700+ T-Bread :arrow: Grafa Radeon 9000 Saphire :arrow: HDD barracuda IV 80 GB :arrow: buda Codegen 9011 :arrow: WC własnej wspólnej roboty (aby cicho było) Miałem kieyś takie MOBO i ne wiedziałem o jego potencjale :oops: Zapodaliśmy CHeepo bios ustawiliśmy FSB 166 MHz odpalamy Sisoft Sandra i shock 8O PCI chodzi 33 MHz ,AGP 66 MHz 8O Płyta ma dzielnik 1/5 :!: Co wy na to powiecie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Składałem jakiś czas temu takowy komputer dla kolegi :arrow: Płyta ECS K7S5AL (Tania w niedalekiej przyszłości do wymiany) :arrow: 256 RAM DDR PC 2700 SZAJSUNG :arrow: Procesor ATHLON XP 1700+ T-Bread :arrow: Grafa Radeon 9000 Saphire :arrow: HDD barracuda IV 80 GB :arrow: buda Codegen 9011 :arrow: WC własnej wspólnej roboty (aby cicho było) Miałem kieyś takie MOBO i ne wiedziałem o jego potencjale :oops: Zapodaliśmy CHeepo bios ustawiliśmy FSB 166 MHz odpalamy Sisoft Sandra i shock 8O PCI chodzi 33 MHz ,AGP 66 MHz 8O Płyta ma dzielnik 1/5 :!: Co wy na to powiecie :?: ze sandra klamie :? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilopez Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 ECS największy shit na świecie a jak na niego to nawet nieźle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Miałem pół roku temu taką płytę i nie powiem by to był shit absolutny. Moje MOBO nie sprawiało żadnych problemów Złożyłem sporo kompów z tą płytą i powiem, że tylko jedną oddałem do reklamacji (brak szyny 133) IMHO takie wypowiedzi ludzi którzy tylko słyszeli,że shit a nie widzieli, nie sprawdzili Płyta tania, ubogo wypasiona, drivery na płytce też takie sobie Płyta pozbawiona możliwości overclockingu z oryginalnym biosem Brak możliwości podnoszenia napięć Po wgraniu cheepo biosu można ustawiać FSB inne niż 100 i 133 Brak możliwości ustawiania timeingów pamięci Chipset SIS 735 Dlatego ta płyta jest tania. Shit to nie jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 na k7s5a dzielnik 1/5 <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span> się już na fsb150 i to nie jest jakaś nowość, ale fajnie że poszedł na fsb166, u mnie jest martwy na takim fsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Jeśli można to dołącze sie do topicu! jak moge sprawdzieć jaki dzielnik ma moje mobo (SL-75FRN-L). I co to dajeż e jest 1/5??? Troche wyrozumiałości prosze! THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 sprawdź taktowanie pci, a daje to że przy wyższym fsb nic nie zjarasz. np. fsb 166 i dzielnik 1/4=pci 41,5 czyli jest wyższe od nominalnego o 8,5 co jest już dużo i może doprowadzić do spalenia jakiegoś urządzonka pci, a fsb 166 i dzielnik 1/5=pci 33, czyli nominalne i nic nie ma prawa się spalić, ale niedotaktowanie czyli poniżej 33 jest ponoć gorsze od przetaktowania, ale sam nie sprawdzałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Moze ecsy to shit, ale jak na swoją cenę to działają całkiem nieźle ;) Sam kiedyś takiego eceesika miałem. Nie był to może "demon", ale przynajmniej działał poprawnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 dobra, ale jak mam sprawdzić taktowanie PCI??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 raki Jeśli dobrze pamiętam to Twój Soltek jest na nForce2 więc nie ma dzelników! Ma PCI zablokowane na stałe na poziomie 33Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Z tego wychodzi, że przy FSB 166 i powyżej nic sie nie zjara...!! Bo jak tak to fajnie :-))) Dzieki za odpowiedzi i sory za zmaine tematu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 na k7s5a dzielnik 1/5 <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span> się już na fsb150 i to nie jest jakaś nowość, ale fajnie że poszedł na fsb166, u mnie jest martwy na takim fsbJa na swojej MSI KT 3 przy pamiątkach PC 2100 też tak miałem Max FSB 151 MHz Teraz mam 2700 to stabilnie chodzi na FSB 173 MHz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Leeeeeee ja chce pamieci 2700. Trza chyba bedzie co pomyslec zeby je wymienic :? bo chce ustawic te 166 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 ECS największy shit na świecie a jak na niego to nawet nieźle Odezwał się ekspert... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 ty no goscie są po<span style="color:red;">[ciach!]</span>i!!!!! owszem ECS K7S5(6)A nie jest za dobry bo na SiS-ie ale wcale nie najgorszy!Zależy na jaki trafi sie egzemplarz,czasem plyta sprawia problemy a czasem nie to zalezy tylko od tego badziewego SIS-a A co do innych ECS-ów nie na sisie to sa dobre.oczywiście do podkręcania sie za bardzo nie nadają ale sa stabilne,bezawaryjne,i OK. dla nie overclockera sa wporzo! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 ty no goscie są <font color="#FF0000">[ciach!]</font>!!!!! owszem ECS K7S5(6)A nie jest za dobry bo na SiS-ie ale wcale nie najgorszy!Zależy na jaki trafi sie egzemplarz,czasem plyta sprawia problemy a czasem nie to zalezy tylko od tego badziewego SIS-a A co do innych ECS-ów nie na sisie to sa dobre.oczywiście do podkręcania sie za bardzo nie nadają ale sa stabilne,bezawaryjne,i OK. dla nie overclockera sa wporzo! zgadzam sie ja ma ECS na Via i jest spoko zero zproblemow jakis nieuzasadnionych zwisow czy bokow poprostu działa i nic mu sie nei dzieje a przeciez nie karzdy kreci proca ..no ja bym chciał pokrecic i dlatego zmieiam mobo na soltka na nForce 2 ale jesli na tej płytce bym mogł osiagnoac te dajmy 2 ghz top bym jej na pewno nei zmieniał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 na moje SIS do ECS-a to totalna porażka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Składałem jakiś czas temu takowy komputer dla kolegi :arrow: Płyta ECS K7S5AL (Tania w niedalekiej przyszłości do wymiany) :arrow: 256 RAM DDR PC 2700 SZAJSUNG :arrow: Procesor ATHLON XP 1700+ T-Bread :arrow: Grafa Radeon 9000 Saphire :arrow: HDD barracuda IV 80 GB :arrow: buda Codegen 9011 :arrow: WC własnej wspólnej roboty (aby cicho było) Miałem kieyś takie MOBO i ne wiedziałem o jego potencjale :oops: Zapodaliśmy CHeepo bios ustawiliśmy FSB 166 MHz odpalamy Sisoft Sandra i shock 8O PCI chodzi 33 MHz ,AGP 66 MHz 8O Płyta ma dzielnik 1/5 :!: Co wy na to powiecie :?: Powiedz mi naprawde nie wiedziales ze ma dzielnik 1/5??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 ty no goscie są <font color="#FF0000">[ciach!]</font>!!!!! owszem ECS K7S5(6)A nie jest za dobry bo na SiS-ie ale wcale nie najgorszy!Zależy na jaki trafi sie egzemplarz,czasem plyta sprawia problemy a czasem nie to zalezy tylko od tego badziewego SIS-a A co do innych ECS-ów nie na sisie to sa dobre.oczywiście do podkręcania sie za bardzo nie nadają ale sa stabilne,bezawaryjne,i OK. dla nie overclockera sa wporzo! nie gadaj ze to sis bo chyba nie widziales na oczy jak chodzi asus na sis 735 poprostu ecs montuje do tych plyt kiepskie komponenty! zauwaz ze to jest jedna z najtanszych plyt jakie ecs robi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Zależy na jaki trafi sie egzemplarz (...) I tu trafiłeś w sedno grzesiu. Jak można mówić, że płyta jest dobra skoro trzeba trafić na dobry egzemplarz??? Ta "legenda" o ECS-ach nie wzięłą się z powietrza - po prostu odsetek wadliwych płyt jest największy spośród innych producentów. Ja mam dwóch znajomych z ECS-ami i u jednego już jest 3. płyta... Może i te "trafione" są bardzo dobre, stabilne itd. Ale ogólnie nie polecam tej firmy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 No w końcu sie upewniłem że chodzi na 166 :D czyli zmieniam pamięci na ddr333 :P . żeby sięj jeszce nie okazało ,że chodzi na 100% na fsb200 :wink: to dopiero byłaby jazda. Co do ECS-ów to bzdury że jest to badziewna płyta biorą się z 2 głównych powodów: 1. Jakby nie patrzyć płytka ta jest (była) sprzedawana w ogromnych ilościach a co za tym idzie ilośc braków jest nieproporcjonalna do innych producentów czyli ilośc bubli w stosunku do konkurencji bezwzględnie jest duża :wink: 2. Większośc ludzi nie potrafi dobrze zgrać ustawień w BIOS-ie 8O i myślą że wina leży po stronie płyty :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 no pewnie. ECS oglonie robi zle plyty, moze w stosunku cena/jakosc mozna by sie zastanwaiac, lecz jak wiemy na mobo nie nalezy oszczedzac. Wszyscy rowniez wiemy iz trafiaja sie dobre egzemplarze tych plyt, a ten o ktorym mowa napewno lpeszy od mojej - ja nie mam dzielnika 1/5 :( lecz powiem szczerze ze i tak wybralbym pownownie ta moja, ze wzgledu na mozliwosci i Oc. Tak wiec odchrzancie sie od ecs'ow, podobnie jak od codegoenow oraz nagrywarewk LG. Nie sa az tak zle te rzeczy jak mowicie. W stosunku ECONO (cena/jakosc), te czesci nie maja sobie rowncyh i daltego sa tak popularne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 hmmm.... niedawno gdzieś na forum przeczytełem że SIS735 ma jakiś błąd i nie da się za chiny ustawić STABILNIE 166, i dlatego dałem se spokuj na 150. Ale mam pamięci 266. Ale w sumie proc chodzi stabilnie na 150MHz i na napięciu 1,488V (odczytane z biosa)i mam 38(idle) i 44(stres). Czyli po zmianie pamięci może pójdzie więcej, no może podniosę troszkę Vcore. Czy ktoś jeszcze ma stebilne 166(lub więcej) na ECS K7S5A ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszL Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Pwiem tak: mam 6 dobrych znajomych zapychajacych na ECS K7S5(6)A i zaden z nich nie mial zadnych problemow jesli nie grzebal za duzo w kompie - czytaj nie podkrecal. Wydajnosc plyty jest raczej taka sobie ale stabilnosc przy standardowych ustawieniach i orginalnym biosie od ECS jest calkiem spoko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 A co powiecie na moje osiagi na tej plycie? Brakuje mi tylko pamieci 166 bo tak to bym lecial na 166 z prockiem. Moze i z tego procka mozna by wiecej wycisnac ale chyba cos nie wyrabia na plycie i sie resetuje wpolowie wgrywania windy. Pewnie to tranzystory, bede musial pomyslec nad ich chlodzeniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qb Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 Składałem jakiś czas temu takowy komputer dla kolegi :arrow: Płyta ECS K7S5AL (Tania w niedalekiej przyszłości do wymiany) :arrow: 256 RAM DDR PC 2700 SZAJSUNG :arrow: Procesor ATHLON XP 1700+ T-Bread :arrow: Grafa Radeon 9000 Saphire :arrow: HDD barracuda IV 80 GB :arrow: buda Codegen 9011 :arrow: WC własnej wspólnej roboty (aby cicho było) Miałem kieyś takie MOBO i ne wiedziałem o jego potencjale :oops: Zapodaliśmy CHeepo bios ustawiliśmy FSB 166 MHz odpalamy Sisoft Sandra i shock 8O PCI chodzi 33 MHz ,AGP 66 MHz 8O Płyta ma dzielnik 1/5 :!: Co wy na to powiecie :?: kolego drogi :) ja tez mam ECSa !! :) i jak odpalam na 166 to chodzi bez problemowo :) tylko ze mam za slabe pamiatki i wiesz 166 moge ustawic tylko na CPUFSB a w biosie nie wydoli :( szkoda bo bym na takim jechal po ustawieniu w CPUFSB wszystko dziala oki tylko ze nadaje sie to ustawienie tylko do testow no bo ja nie chce miec 1833 na moim ANTKu tylko w windozie ale rowniez i w dosie :) pozdro sam to odkrylem juz dawno :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 hmm to jest nadzieja ze jak kupie sobie xp 1700 to mi wstanie na 166 mam pamieci SEITEC ponoc chodza nawet do 200. niestety modowac nie moge :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 ECS K7S5A to spoko plyta. chodzila mi stabilnie na FSB 150. teraz jak mam MSI KT3 Ultra 2 to w wydajności nie ma praktycznie zadnej roznicy, tyle tylko, ze teraz moge FSB zmieniać co 1 MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 ECS K7S5A to spoko plyta. chodzila mi stabilnie na FSB 150. teraz jak mam MSI KT3 Ultra 2 to w wydajności nie ma praktycznie zadnej roznicy, tyle tylko, ze teraz moge FSB zmieniać co 1 MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_zylka_ Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 hmmm z tego co ogólnie wiadmo Ecs na Sis 735 ma błąd który polega na tym iż płyta nie zapostuje z ustawionym FSB na 166 Mhz. FSB 166 Mhz można ustawić startując na 150 i potem ustawiając je np. przez speedfan'a :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...