marco Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Rodzina chipsetów nForce4, składająca się z nForce4, nForce4-4x, nForce4 Ultra i nForce4 SLI, jest obecnie najpopularniejszą grupą chipsetów dla płyt głównych w standardzie Socket 939. Niestety, wydzielają one sporo ciepła. W przeważającej części płyt głównych z tymi chipsetami kwestię chłodzenia rozwiązano montując na chipsecie mały radiator z wiatraczkiem. W niniejszym mini-poradniku pokażemy, jak wymienić firmowego “wyjca” na chłodzenie pasywne. http://www.purepc.pl/node/861 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) Hmm nie wiem co powiedziec, pierwsze co przychodzi na mysl to podziw, ze mozna napisac 4 strony o zmianie chlodzenia na nb. :D Na koniec powiem tak: dla ludzi zaczynajacych swoja przygode z hw moze sie przydac. Przejrzalem ten art na szybko i cos mi tu nie gralo, tylko nie wiedzialem co, przypatrzylem sie i... trzymacza sa zamontowane niezgodnie z instrukcja (musialem sie do czegos przyczepic, podobno to juz tradycja :-P ). vs Btw cos mala temp. w stresie na tym zalmku, mam podobnego i takze nf4 i jest mocno cieply. ;] Hmm i nie wiedzialem, ze chipset ma wbudowany czujnik temp. Edytowane 9 Grudnia 2006 przez ath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 ten zalmanik jest bardzo dobry. Kiedyś uzywalem go na NF2 i chlodził rewelacyjnie ;) Art. bardzo ciekawy, dla poczatkujących napewno się przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Napewno przyda się tym, którzy muszą zmierzyć się z zaschniętą pasta na takich właśnie czipsetach lub prockach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Może i dobry ten zalmanik ale nf4 do całkowicie pasywnego chlodzenia się wogóle nie nadaje, jak ktoś nie ma przewiewu w budzie to się zagotuje, bez nawiewu to w po paru minutach 'idle' idzie się sparzyć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Popieram to co napisał hary, poza tym myślałem że dacie kilka ciekawych pomysłów, a tu po prostu instruktarz jak założyć niebieskiego zalmana na chipset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Ciekawe i fajne. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Popieram to co napisał hary, poza tym myślałem że dacie kilka ciekawych pomysłów, a tu po prostu instruktarz jak założyć niebieskiego zalmana na chipset. Pomysl ile osob z obiema lewymi rekoma mialoby problem z takim montazem ;) komus sie przyda napewno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Wybaczcie, ale 5 stron artykułu o montażu Zalmana to chyba jakieś niefortunne nieporozumienie. Gdyby jeszcze były triki typu "jak zrobić jak mi gpu zawadza" albo coś w tym stylu, to byłbym zadowolony, jednak jest to najsłabszy spośród artykułów na PurePC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Mam tego Zalmanka ... w szufladzie :wink: Do DFI NF4 Ultra-D zakupiłem Thermalright HR-05-SLI. Pasywnie w load mam max 52C. Żeby założyć tego niebieskiego Zalmana na DFI to trzebaby go dobrze zmodyfikować. Pewnym rozwiązaniem jest przełożenie VGA do drugiego slotu PCI-E ale u mnie odpada bo mam 7900GS z Zalmanem który nie mieści się nad sieciówką Wi-Fi. Jak widać nie zawsze jest tak różowo na NF4, a u mnie to wygląda tak: LINK 1, LINK 2 - ciassssssno :lol: Zalman który leży na fotkach na spodzie de facto jest zamontowany obecnie w bocznej ściance. Jeśli chodzi o reckę to z pewnością przyda się tym którzy rozpoczynają boję z oszalałymi wiatrakami bądź właśnie NF4 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 @epoxer Gdzie i za ile kupiłeś tego pasywa? Ja mam aktualnie na DFI Spira Cu, chłodzi całkiem ładnie, ale to i tak dla mnie ciągle za głośno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 @epoxer Gdzie i za ile kupiłeś tego pasywa? Ja mam aktualnie na DFI Spira Cu, chłodzi całkiem ładnie, ale to i tak dla mnie ciągle za głośno... Kupiłem w Cooling.pl LINK za 89pln ale w niektórych sklepach po 83pln chodzi. Ja kupowałem jeszcze Scythe Ninja w promocji więc i tak taniej wyszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Just4Fun Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Szkoda ze baza nie bylo dfi sli-d z 2 kartami;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zasponsoruj mi takie zabawki ;) Art byl pisany na podstawie prywatnego sprzetu, a moj portfel niestety zbyt gruby nie jest. Zalozeniem tego artykulu bylo napisac cos dla kompletnie zielonych, ktorzy pierwszy raz biora sie do wymiany jakiegokolwiek chlodzenia (niekoniecznie na chipsecie) - stad duzo tekstu, bo staralem sie rzecz opisac lopatologicznie, zwracajac uwage na rozne, niekoniecznie dla newbie oczywiste, szczegoly. @ath - jak dopasujesz zapinki do plyty Asusa tak, zeby byly w zalecanym polozeniu, to masz piwo ;) Otwory w mojej mobo sa bardzo blisko chipsetu, do tego stopnia, ze powaznie rozwazalem zamocowanie Zalmana pod katem 45*, zeby mi kolki montazowe sie zmiescily. Na szczescie udalo sie go jakos inaczej przypasowac. Podane temperatury sa z czytnika w plycie glownej, nie mierzylem temp. radiatora, ale na dotyk jest bardzo cieply. @hary - w moim przypadku to nie jest calkowicie pasywne chlodzenie, bo owiewa go wiatrak z grafiki. Zreszta o koniecznosci zapewnienia naweiwu jest wspomniane w artykule. @Balu - rozumiem, ze sam potrzebna do takich operacji wiedze wyssales z mlekiem matki? ;) Nie kazdy ma smykalke techniczna, tudziez rece chirurga. Nie uwazam tego arta za przeboj PPC, powstal raczej jako ciekawostka, zreszta jego idee tlumaczylem juz wyzej. Triki typu "co zrobic, jak mi GPU zawadza" niby sa, choc jest to tylko maly ogolnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Ja tam uwazam, ze art calkiem ok. Bardziej mnie interesuja takie "przyziemne sprawy" niz kolejny test jakiejs wywalonej w kosmos grafiki ;) Ale mam jedno "ale"! Czy ja slepy jestem o poranku, czy nigdzie nie ma wzmianki kto jest autorem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Z tego co pamiętam, miałem A8N5X i nie było w Biosie pomiaru temp. na NF4... Chyba to był PWM... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor został dodany. Przeoczenie osoby, która zamieszczała tekst. Dla mnie tekst OK. Tłumaczy osobom nowym w tego typu modyfikacjach jak to wszystko zrobić, jakie są plusy a jakie minusy montażu chłodzenia pasywnego na NB. Co za łatwe dla Was? Ciesze się bo znaczy, że już przeszliście, przez ten poziom wiedzy komputerowej i mamy samych mądrych ludzi na forum. Kolejny z felietonów będzie specjalnie dla Was bo już czeka na zamieszczenie, tym razem mrozem powieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 (edytowane) a ja znalazlem jeden bład napisałeś: "...Mostek północny nForce4 znajduje się zazwyczaj ..." hmm moge sie mylic, ale czy tam przypadkiem nie jest jeden mostek? Północny - południowy używa się w przypadku dwóch mostków, jeśli się myle poprawcie mnie :) A co do tresci arta troche za prosto dla większosci userów, mogło byc ciekawiej np jak juz ktos wspomnial, modyfikacja zalmana w sytuacji gdy zawadza o karte itp. A i kumpel ma Zalmana na nf4 mimo ze owiewa go nieco wentylator z gf7300 to i tak grzeje się badzo mocno, wiec nie do konca jestem przekonany czy to takie super rozwiazanie, napewno nie bez nawiewu. PS. Napiszcie do Zalmana może w intrukcji będzie dawął linka do arta :) Edytowane 10 Grudnia 2006 przez Garfield^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Mam takiego Zalmana na mobo i w moim przypadku w temperatura po wymianie spadla o jakies 2-3 C. Co prawda to nie Nforce, ale jednak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 a ja znalazlem jeden bład napisałeś: "...Mostek północny nForce4 znajduje się zazwyczaj ..." hmm moge sie mylic, ale czy tam przypadkiem nie jest jeden mostek? Północny - południowy używa się w przypadku dwóch mostków, jeśli się myle poprawcie mnie :) A co do tresci arta troche za prosto dla większosci userów, mogło byc ciekawiej np jak juz ktos wspomnial, modyfikacja zalmana w sytuacji gdy zawadza o karte itp. A i kumpel ma Zalmana na nf4 mimo ze owiewa go nieco wentylator z gf7300 to i tak grzeje się badzo mocno, wiec nie do konca jestem przekonany czy to takie super rozwiazanie, napewno nie bez nawiewu. PS. Napiszcie do Zalmana może w intrukcji będzie dawął linka do arta :) Przyzwyczajenie z Socket A, w ktorym mostki byly oddzielnymi ukladami. "troche za prosto" - jeszcze raz powtorze, to mialo byc bardzo prosto, bo art nie jest kierowany do doswiadczonych userow, tylko do poczatkujacych ;) Art o tym co zrobic, gdy zawadza grafika, mozna stworzyc jako kontynuacje tego - nie bedzie sie juz wtedy pisac o rzeczach oczywistych, tylko skupi na "samym miesku" ;) Ciekawe tylko, czy Zalman dalby pare radiatorow do popsucia :roll: ;) Moj Zalman tez zimny nie jest - na stabilnosc jednak nie narzekam (nawet przy podkreconym procku), a NF4 wytrzymuje dosc spore temperatury (do 75* stopni, jak gdzies czytalem), wiec te kilka stopni nie robi mu roznicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioy Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 A ja bym jednak NF4 pod takim Zalmanem pasywny nie zostawił, bałbym się. BTW Na Intelu do dzisiaj mamy 2 oddzielne mostki. Ewenementem nie jest tu sA, tylko K8, w którym mostek jest jeden. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Ewenementem nie jest tu sA, tylko K8, w którym mostek jest jeden. K8 nie ma nic do mostków. Ilośc zalezy od producenta chipsetu. Via cały czas robi dwa. Na sA tez są płyty z jednym lub dwoma(zalezy od chipsetu). Na poprzedniej płycie mialem jeden. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 ECS K7S5a np. miał tylko jeden mostek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Znalazłem małą literówkę, na piątej stronie: Tak jest właśnie w naszym przypadku - widoczny na zdjęciu wentylator wieje prostu na Zalmana. Powinno być prosto ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Poprawione, dzieki za zwrocenie uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Ładny artykuł dal nubów. Uwaga ten Zalman się nie nadaje do płyt z nForce4 SLI tam temperatura wyniesie w granicach 60-70 w zależności od modelu płyty. Wspomnieli już o tym zresztą moi przedmówcy... Konieczny w tym przypadku jest dobry nawiew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 ... aż przetarłem monitor ze zdziwienia Świetny artykuł... do "KomputerŚwiata" Trochę szacunku nam się należy po latach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 p3p3 bez przesadyzmu, nowych uzyszkodnikow tez trzeba czyms przyciagnac. A nas do czytania nikt nie zmusza przeciez ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Na starość robię się zgryźliwy ;-F Swoją drogą pisanie o nf4 i 939 u ich schyłku pachnie epitafium lub eksperymantami doktora Frenkensteina ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Hyhy Czy ja wiem czy schylku, w sprzedazy moze tak, ale w uzyciu to ta platforma bedzie jeszcze pare lat ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...