Skocz do zawartości
Twiggy696

Zakup Pendrive - Wybór i zalecenia

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem kupna Pena. Interesuje mnie cóś takiego :

SANDISK Cruzer Titanium U3 4GB

I mam takie pytanka jeśli ktoś wie :P

1. Czy jest on rzeczywiście tak wytrzymały jak go opisują ? tzn. Czy nosząc go w tylnej kieszenie spodni razem z kluczami ( oczywiście również siadając na nim :P )nie popęka itp.. ?

2. Znalazłem takie parametry szybkości zapisu/odczytu 9/15 Mb/s - jak to się ma w praktyce ?

3. Czy są dostępne wersje 8GB ?

Edytowane przez Merlin-hs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydając 400 - 500 zł na Pendriva, to trzeba chyba nie mieć co robić z kasą. Pendrive ma służyć do przenoszenia dokumentów - w zupełności wystarczy nawet 1 GB. Wg mnie maksymalnie za takie coż można dać 100 zł. Za 400 zł mam 2 dyski 160 GB połączone macierzowo i jeszcze mi zostaje na browary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydając 400 - 500 zł na Pendriva, to trzeba chyba nie mieć co robić z kasą. Pendrive ma służyć do przenoszenia dokumentów - w zupełności wystarczy nawet 1 GB. Wg mnie maksymalnie za takie coż można dać 100 zł. Za 400 zł mam 2 dyski 160 GB połączone macierzowo i jeszcze mi zostaje na browary.

To chyba tak nie wygodnie się nosi te dwa dyski w kieszeniach i jeszcze przypięte do kluczy B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem i test w TC zrobiłem :) [ SANDISK Cruzer Titanium U3 4GB ]

1 Plik --> 732 Mb

03:58 – zapis --> 3 Mb/s

00:44 – odczyt --> 15,8 Mb/s

176 Plików --> 757 Mb

04:23 – zapis --> 2,8 – 3,8 Mb/s (~3 Mb/s)

00:52 – odczyt --> 14,5 – 15,2 Mb/s

A jutro robię test wytrzymałości. Przejade po nim samochodem takim do 800 KG :lol:

Martwi mnie tylko ten zapis. Miało być 9 Mb/s a tu qrde 3 Mb/s <_<

-------------------------------------------------------------------------

Poprawaka ---> Sprawdzanie szybkości poprzez eksploratora windowsa

1 Plik --> 732 Mb

zapis --> 01:32

odczyt --> 00:44

P.S. Wniosek jednoznaczny --> TC zamula zgrywanie na Pena :damage_wall:

Edytowane przez Merlin-hs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącze się do pytania - tyle, że interesuje mnie wersja 4GB ...

BTW: nie znam jezyka rosyjskiego ale czy tu: http://www.techhome.ru/catalog//article_18131.html OCZ Rally nie bije A-Data PD7 "na głowę" ?

PS poprawka: testowana była wersja 120x teraz dostępna jest chyba 200x ? aż taka różnica ?

Edytowane przez Vonda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawaka ---> Sprawdzanie szybkości poprzez eksploratora windowsa

1 Plik --> 732 Mb

zapis --> 01:32

odczyt --> 00:44

P.S. Wniosek jednoznaczny --> TC zamula zgrywanie na Pena :damage_wall:

Podobno TC < wersji 7.0 zamula.

Zrób test na najnowszej wersji TC.

Panowie, gdzie najtaniej można kupić A-Data PD7 8GB ? I co jest lepsze ? OCZ Rally 8GB czy PQI U35 8GB ?

Niestety PQI U35 to padaka :(

Szkoda, bo tez mi się podoba i był w kręgu moich zainteresowań.

Ale osiągi tego "czegoś" to kompletna porażka i tragedia (zapis 2MB/s !!!).

http://twojepc.pl/boardPytanie126641.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno TC < wersji 7.0 zamula.

Zrób test na najnowszej wersji TC.

Niestety PQI U35 to padaka :(

Szkoda, bo tez mi się podoba i był w kręgu moich zainteresowań.

Ale osiągi tego "czegoś" to kompletna porażka i tragedia (zapis 2MB/s !!!).

http://twojepc.pl/boardPytanie126641.htm

Kupiłem już U35 za 233zł, PD7 kosztuje 385zł (był na Allegro za 249zł u IT-Solutions ale jak chciałem zalicytować to była to aukcja prywatna) Frajerzy teraz wystawili za 429zł. Chyba ich po***ało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytam jeszcze raz: gdzie mozna kupić w sensownej cenie PD7 w wersji 4GB ? Ceny które znalazłem oscylują w okilcy 180 PLN i więcej ... podrożało czy po prostu nie potrafię znaleźć tańszego sklepu/źródła ?

Za rok taki pendrive bedzie kilka razy tanszy, a za 260 zl mozna kupic WD Passport 120gb.

Czy mógłbyś się podzielić wiedzą gdzie w takiej cenie można zakupić ten dysk ??? Edytowane przez Vonda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytam jeszcze raz: gdzie mozna kupić w sensownej cenie PD7 w wersji 4GB ? Ceny które znalazłem oscylują w okilcy 180 PLN i więcej ... podrożało czy po prostu nie potrafię znaleźć tańszego sklepu/źródła ?

Czy mógłbyś się podzielić wiedzą gdzie w takiej cenie można zakupić ten dysk ???

Allegro B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Prosze o rade ktory pen bedzie lepszy do duzej ilosci malych plikow:

1. Gooddrive na samsungu 4GB

http://www.allegro.pl/item252040669_4_gb_p...b_s_okazja.html

2.CORSAIR Flash Voyager 4 GB

http://www.adapter.pl/eshop/view_product.php?product=12839

Przerobilem juz kilkadziesiat stron na temat PD, i wybor padl na te dwa.

W tej chwili dostepny jest tylko taki najszybszy gooddrive jak w linku. Co do Voyagera to opinie sa rozne, u jednych wyciaga dane producenta, u innych nie.

Z gory dziekuje i pozdrawiam!

Edytowane przez Jericho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

niebieski corsair 2GB

edit - tak spojrzałem na tego pachnącego gooddrive'a i zamówiłem truskawkę na prezent ;] jak będzie to powiem co to warte

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszkę podbije temat...

szukam jakiegoś penka do 100zł(oczywiście im taniej tym lepiej) na transferze mi nie zależy, za to już na wytrzymałości tak - na razie zastanawiałem się nad:

http://www.agito.pl/product/43012?bid=40

http://www.camino.pl/opis.php3?ID=26288

co o nich sadzicie, może jest coś o lepszym stosunku jakości do ceny??

Edytowane przez Zawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupilem ostatnio Crosair Voyager 4GB i niestety predkosci deklarowane duzo odbiegaja od rzeczywistych. Na szczescie jest 10lat gwarancji, wiec poczekam az wypuszcza dobra partie i wtedy zareklamuje. Ponizej moje pomiary. Dziwne sa dla malych plikow, gdzie odczyt wynosi nawet 700MB,a w rzeczywistosci duzo duzo mniej.

Dołączona grafika

W trakcie poszukiwan PD udalo mi sie sciagnac pare testow z ktorymi podziele sie z Wami:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Jericho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haze skąd ta informacja? Znalazłem wyniki ATTO Benchmark dla tego OCZ i transfer małych plików faktycznie nie zachwycał, ale o dużych nic mi nie wiadomo.

Z autopsji - kupiłem go jakieś 2 miesiące temu i się załamałem...

Ale przynajmniej przekonałem się, że OCZ ma bezbłędny serwis: najpierw przysłali mi jakiś program serwisowy do czegoś w rodzaju flashowania tego pena, a jak to nic nie dało to zaproponowali wymianę (!). Tylko że przesyłkę trzeba wysłać kurierem do Holandii i już nie chciało mi się na to poświęcać kolejnych 100-150 zł ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, to dzięki za info.

Skopiowanie na OCZ pliku ~700mb ile ci zajmuje?

Sprawdzone przed chwilą na C2D E4500 (może stąd trochę lepszy wynik przy dużym pliku):

- zapis pliku 580 MB -> 91 sekund,

- zapis katalogu 250 MB z jpeg-ami po ok. 3 MB każdy -> 224 s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was pytanie, czy ktoś już wie, co oznacza parametr Total Length i w jaki sposób ATTO Disk Bench. wykonuje te testy?

Co do TL.

Do wyboru są wartości od 64 kb do 32 mb. "mb" oznacza tu ~ megabajty. Defaultowe 4mb tworzy na pendraku plik (benchtst.$$$) o wielkości 4MB, 8mb - 8MB, itd... lecz 32mb ~ 31MB

Jeżeli wybierzemy wartość 64 v 128 v 512kb, to wspomniany plik będzie miał rozmiar 1MB.

Więc pewnie całe testy odbywają się w obrębie tego pliku tym bardziej, że wielkość transferu nie przekracza 1024kb.

Oczywiście wyniki testu zmieniają się w zależności od tego, jaką wybierzemy wartość. W moim przypadku (jestem posiadaczem Corsaira Voyager GT 2GB) wyniki, które zwraca atto są najbardziej zgodne z danymi producenta jeżeli wybierzemy wartość TL >8 mb (przynajmniej dla zapisu, bo o odczycie zaraz napiszę)

Na Voyager'rze GT 2GB wygląda to tak: (fat 32)

Dołączona grafika 64 kb, Dołączona grafika 512 kb, Dołączona grafika 1 mb, Dołączona grafika 4 mb, Dołączona grafika 16 mb, Dołączona grafika 32 mb

User hello kiedyś to próbował rozwikłać, lecz nikt mu nie pomógł...

Mam też jeden trochę większy problem - burst speed, wskazuje na to, że coś mam nie tak z przepustowością szyny usb (mobo to A. IC7), bo przecież wersja 2.0 powinna mieć teoretyczną przepustowość ok. 60MB/s.

Dołączona grafika

Nie rozpaczałbym nad tym zbytnio, bo nie byłoby nad czym, gdyby tylko nie ograniczało mi to liniowego odczytu (voyagery GT spokojnie uzyskują ~ 30-31 MB/s), czyli transfer np. 700MB pliku z flasha na hdd będę miał upośledzony.

Atto też wskazuje na ścianę 24MB/s dla odczytu plików większych niż 64kb

Dołączona grafika

I tak jest - 700MB plik, transfer flash -> hdd czas ~29 s, czyli lekko ponad 24 MB/s.

Zapis wypada w miarę ok - 19MB/s.

(buforowanie zapisu - włączone, ale zysk z tego hmm.. chyba żaden)

Macie pomysly na uzdrowienie tej patologii?

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi