AL-X Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Mam pewnie banalne pytanie wymagające niezwykle krótkiej odpowiedzi... Posiadając TV Tuner na PCI-E x1 i płytę główną z wolnym PCI-E x16 czy uda mi się wsadzić tego TV Tunera w ten slot i sprawić by zadziałał? Szukałem odpowiedzi na to pytanie na forum, ale bez rezultatu. Jeśli dyskusja na ten temat była już prowadzona to przepraszam za powtórkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Raczej nie bardzo, różnią sie trochę rozmiarem: http://faq.tweakers.net/pmg/PCIe_mobo.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AL-X Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 No to prawda, ale karty na PCI-E x1 tez maja ten maly zaczep na koncu karty idealnie pasujacy do zlacza PCI-E x16. (Ten maly bajerek w ksztalcie litery "L" blokowany do Plyty Glownej). Oznaczaloby to ze karta by siedziala dosc stabilnie w tym slocie. Jestes pewien ze nie czy tylko tak obstawiasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Nie da się. Z tego co pamiętam, złącza PCI-E x16 są przeznaczone tylko dla kart graficznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Nie da się. Z tego co pamiętam, złącza PCI-E x16 są przeznaczone tylko dla kart graficznych. nie tylko http://www.behardware.com/news/8227/comput...v-pcie-16x.html a jeżeli chodzi o kompatybilność to znalazłem coś takiego na stronie della: Table 3 shows the interoperability requirements of standard and low-profile PCI Express cards. A x1 card can be used in all four system board slots: x1, x4, x8, and x16. When a x1 card is inserted into a higher-bandwidth slot, the link layer negotiates the link down to the x1 data transfer rate. więcej można poczytać na stronie della w podpunkcie 7: http://www.dell.com/content/topics/global....l=en&s=corp pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AL-X Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 He he... Więc jednak da się to zrobić :D. Rewelacja. Wielkie dzięki za posta msn! Swoją drogą, też intersująca sprawa, że TV Tunery się pojawiają również na PCI-E x16... Nie mam pojęcia po co Tunerowi taka przepustowość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Oczywiscie ze sie da, nie bez powodu nie ma zadnych mechanicznych zabezpieczen na wypadek takiej operacji. Tu tez jest PCI_Express Wraz ze wzrostem liczby linii wydłużeniu ulega gniazdo, jego konstrukcja (poprzez wspólną część początkową i jedynie dodawanie na końcu nowych linii) umożliwia włożenie wolniejszej karty do szybszego gniazda (w drugą stronę jest niemożliwe). Gniazdo 1x ma 18 pinów z każdej strony, gniazdo 4x - 32, gniazdo 8x - 49, zaś gniazdo 16x - 82 piny z każdej strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Ja tylko dodam że karta szybsza będzie również działać w wolniejszym porcie, jedyną przeszkądą jest plastikowe zakończenie posrtu, ale niektórzy producenci przy gniazdach x4 stosowali obudowy pozwalające wkładać dłuższe karty. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...