Skocz do zawartości
Xytras

Athlon 2200+ I Asus A7v880

Rekomendowane odpowiedzi

Chlopaki, prosze o pomoc!

Sprzedalem swojego Athlona XP 2200+ na allegro.

Teraz mi facet napisal ze procesor dziala niestabilnie :mad2:

Caly czas dzialal ok, nawet dla testu z OC dawal rade z FBS 200, a gosc mi wmawia ze za chinynie chce startnac na 133Mhz, ponizej jest stabilny, no chyba jakies jaja?

Nie wiem co ja mam mu poradzic, on sie powoluje ze setki procesorow mial i ze niby on to niewiadomo jaki fachowiec jest :mad2:

Twierdzi ze niby inne athlony na tym asusie(oraz na drugim egzemplarzu) pracuja dobrze, no chyba jakas paranoja?

I zwala wine na to ze nie przetestowalem proca, a ja kupielem kupe czasu temu procka od zioma z tego forum i dzialal zawsze super!

Poradzilem mu zeby ustawil fsb i mnozniki na auto bo on cos gadal ze ustawial co 1Mhz...

Co jeszcze mozna zrobic, bo mnie koles wnerwia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Może gostek ma zły zasilacz. Nie czuj sie winny tylko dlatego że u niego nie działa, może ma syf w systemie itp. Ramy mogą też nie współpracować. Powodów jest dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarzuciles mu stabilnym standardowymi MHz, screenami w sPI/sp2004? To niech sie w dupe ugryzie jak u niego pr0 el0 plycie. I niech zacznie od czytania instrukcji jak zamontowac prawidlowo procka i chlodzenia na nim.

update

Grzechu_1990 tez moze miec po czesci racje... skonczylo sie zpp? hmm :arrow: Jakie inne Athlony - 1500+ - 2000+ ? Czy testowal cos mocniejszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy mam screeny z spi na default, jakos nie pomyslalem ze ktos kuzwa moze nieumiec, albo wlaczyc proca, albo go uwalic i teraz wmawiac komus wine...

Mam jedynie z ustawienia 8.5*200 na napieciu stand. i bylo ok

Do tego jeszcze gada ze wsadzal to do plyty klienta, ktora najwyrazniej byla zjarana...

Calosc na zasilaczu feel2, twierdzi ze super sprzet, staralem sie wyprowadzic go z bledu...

Juz mnie to denerwuje, jeszcze mi warunki stawia, ze wysle sprzet za pobraniem do mnie i obciazy mnie wysylkami w obie strony, oraz cena za proca...

Edytowane przez Xytras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwym jest tez to ze uwalil procka przy montazu i teraz sie sadzi... Szkoda ze brak screenow ale mam nadzieje ze przynajmniej zachowales zdjecia w wysokiej jakosci...? ;]

update

Zapros go na forum, porozmawiamy powazniej niz slepy z gluchym o kolorach :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8,5*200MHz to prawie def. ustawienia ;) Masz jakiś dowód.

"Do tego jeszcze gada ze wsadzal to do plyty klienta, ktora najwyrazniej byla zjarana..." - teraz to się koleś może... Jak masz to na "piśmie" w gg albo emailu to zlej go.

edit: troche dawny ten wątek, sorki ze swiąt wróciłem ;P

Edytowane przez Twiggy696

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemu ze odgrzany ;)

Facetowi zaproponowalem odeslanie towaru na moich warunkach, czyli odsyla, ja ogladam i testuje i wtedy rozmawiamy, ale on stwierdzil, ze nie ma czasu na takie zabawy, wiec rozmowa sie skonczyla i od tamtego czasu cisza, juz sie nie odzywa, negatywa mi nie wystawil, zupelnie nic :)

Pewnie dostane za pol roku z podobnym tekstem jak juz wystawil jednej allegrowiczce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taki zestaw około rok temu. AXP 2200+ (odblokowany fabrycznie mnożnik) na A7V880. Jeśli chodzi o (stabilność!)?? to nie zauważyłem niczego niezwykłego. Ot kolejna konstrukcja pod Athlony na socketA z dual channel. Miała jednak jeden poważny minus. Nie rozpoznawała większości procesorów, a konkretniej szyny FSB. Ładowała się na domyślnych 100MHz. Resztę trzeba było ustawić ręcznie. Ten procesor pracował z szyną 133/166 bez żadnych problemów. Na FSB200 - wina płyty (zabezpieczenie przed zbyt wysokim O/C) - nie odpalał, ale można to było obejść. Niemniej płytka była trochę problematyczna. Ale odrobina dobrej woli i cierpliwości i można było skonfigurować zestaw całkiem wydajny i stabilny jak skała. Podstawowy błąd jaki popełniają niektórzy userzy, to podkręcanie FSB i nie liczenie się ze skutkami bezmyślności - dzielniki PCI/AGP, podniesienie częstotliwości pracy pamięci, itp. - a później takie właśnie insynuacje, że procesor! jest niestabilny, albo jeszcze lepiej, że jest zepsuty :lol2:

Moim zdaniem albo gość uwalił procka i chce Ci teraz wcisnąć go z powrotem, albo ma drugi taki sam usmażony i chce sobie zamienić. Byłbyś "kretynem" gdybyś ot tak przyjął przesyłkę z powrotem. Jeśli miałeś pewność co do tego, że procesor był w 100% sprawny i poparte jest to dokumentacją, np. screeny, fotki sprzętu itp. to najpierw żądał bym od gościa sprawdzenia go na innej płycie, lub poproszenie przez niego o pomoc, kogoś, kto o konfiguracji komputera PC ma jakieś pojęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszedl za ~160.

Po kilku mejlach jak proponowalem odeslanie odpisal ze nie ma czasu na takie zabawy bo to bylo dla klienta i juz mu kupil inny wiec mu ten niepotrzebny...

Caly czas wmawial ze to wybrak AMD, ze pewnie to byl 2000+ ktory przez przypadek otrzymal oznaczenie 2200+, czego juz mi sie nie chce komentowac...

Caly czas cos majaczyl ze ustawial magistrale co 1mhz i na 128 sie wywalal porocek czy jakos tak...

Probowalem mu powiedziec o czyms takim jak dzielniki i w ogole staralem sie jakos dogadac, ale on zwyczajnie powolal sie na swoj tytulik magistra no i niby wieloletnia praktyke w dziedzinie komputerow, tak ze co bym nie powiedzial to w odpowiedzi byla tyulko kupa ironii i chamstwa, tak wiec sami sobie dopowiedzcie.

Ja wyciagnalem wnioski, ze albo sobie go zepsul, upalil, czy tez rdzen ukruszyl(on twierdzi ze ukruszenia rdzenia nie maja wplywu na stabilnosc, bo jak juz padnie to na amen, a sam mialem durona ktory mial jajko ukruszone i nie chodzil stabilnie na fabrycznych taktach) i dlatego nie chcial odeslac na moich warunkach, najzwyczajniej licytowal w kilku aukcjach, kupil wiecej procesorow i probowal na sile zwrocic moj...

Nie wiem czy podawalem wyzej, ale gdyby to kogos interesowalo to jego profil na allegro: tezaap :)

Jak widac juz po jego pierwszym negatywie, umie tylko straszyc prokuraturą...

A ja uwazam, ze ten tytulik magistra to on sobie wyssal z palca, ew. swoja 'wiedze' komputerowa tez sobie wyssal...

Patrzac na jego ostatnia aukcje nie rozumiem jak ktos, kto niby sklada komputery kupuje takie starocie w takich cenach...

Potem klient dostaje zupelnie bezuzytecznego sprzeta w cenie nowego zestawu, na ktorym moze pograc w nowe gry :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to nie wiem czy mozna pokazywac na forum publicznym profilu z allegro. czy tutaj nie obowiazuje ochrona danych, chociaz w profilu danych nie ma, tylko nick(ale on czasm jest stworzony z imienia i nazwiska).

Po drugie nie zapomnij zapisac aukcje, aby pozniej w razie problemow lub nawet negatywa dac odnosnik do zrzutu(nawet obrazu) z aukcji. Maile tez dobrze zostawic, chyba nie zastrzegl ich publikacji ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobi sie zrzut aukcji, jak znajde jak :)

A co do upubliczniania to szczerze nie pamietam nic takiego z regulaminu, jesli uwazacie ze nie powinienem to raporcik i jakis moderator zwroci uwage jesli faktycznie i usune wtedy te czesc poprzedniego postu :)

Wole podac abyscie wy sie zastanowili, jezeli kiedys ten gosc u was bedzie licytowal, czy warto z nim wchodzic w interesy :)

pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...