Skocz do zawartości
Piterix

Mały Ot - Wróciłem Na Chwilę Do Ac

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem sobie WC - bloki na CPU, GPU, NB, i specjalnie zrobiony i wytłumiony chłodzony wodą koszyk na HDD. Do tego na chłodnicy 8 wentyli 120mm (3-5V) w budzie 3 wentyle 120mm na (3-5V). Oczywiście buda modowana, cudowana itd. Jak dawałem wentyle na maxa - było IMO głośno. Jak przyciszałem temperatury nieco wzrastały około 3C. Pompa to grundfos CWU więc niesłyszalna.

Tak było....

Ponieważ zmieniam platformę, a sprzęt muszę sprzedać postanowiłem wrócić na chwilę do AC (co było i tak konieczne bo plexa na bloku dostała pęknięcia - niby nic, niby nie cieknie, ale strzeżonego...).

Kupiłem budę big tower Chieftec (żeby móc modować dalej starą budę) zamontowałem wentyle w standardowych miejscach (bez żadnych usprawnień, dodatkowych dziur, nawiewów cudowania). Podłączyłem je normalnie jak trzeba do molexów - bez żadnych kombinacji. Na CPU dałem zalmana 7000 CU , na GPU to co było (6800 GT - taki duży miedziany radiator z wiatraczkiem) na mostku standardowy bzyczek ;-) a 4 hdd włożyłem normalnie tam gdzie ich miejsce. No i włączyłem.

Coś strasznie ryknęło więc odrazu zgasiłem zasilanie na zasilaczu i przyjrzałem się jeszcze raz całemu zestawowi czy wszytsko zrobiłem dobrze, czy coś się nie pali, nie wybucha itd. Znowu włączyłem - tym razem na dłużej i obudziła się żona (takie zabawy zawsze się kończą późną nocą - ciekawe dlaczego).

Komp po prostu wyje. Wyje tak głośno - że nie mogę zebrać myśli. Pisanie tego posta kosztuje mnie niesamowicie dużo wysiłku bo się nie mogę skupić przez ten hałas. A temperatury - na CPU - który ma już normalne napięcie i standardowe taktowanie - taka jak na WC w IDLE w stresie o 8 C większa. Na GPU z 46 na 52 w IDLE i z 48 na 75 w stresie.

Wniosek - jak to cudownie mieć WC - mimo tych problemów z układaniem węży, pracą koncepcyjną jak to rozmieścić, wydawaniem kasy na bloki wodne, chłodnice, pompę, regulatory obrotów. WARTO.

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodać nic ująć. ;)

Nie rozumiem ludzi, którzy po założeniu wc mówią, że nie było warto i wracają do AC :mur: (spotkałem się z takimi przypadkami)

nie ma sie co dziwić jezeli to wc to cpc :PP

no ale Ty mówiłeś o wc .. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja teraz obecnie smigam na p2 200MHz i tam na cpu jest taki wyjek 5x5 cm i jakos w nocy z drugiego pokoju rodzice sie pytaja co tak wyje :) Popieram Piterix WC to jest cudowna sprawa ....

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz przestanmy gloryfikowac wc.

zeby bylo ciche trzeba tez wydac sporo kasy , na pewno wiecej niz na ciche ac . pomijajac fakt ze obecnie o cicha pompke naprawde ciezko... co maja powiedziec ludzie ktorzy za 250zl kupuja wyjace laingi itp . wszystko ma dwie strony.ja obecnie mam wc i naprawde nie widze kolosalnej roznicy miedzy dobrym ac ktore wczesniej posiadalem. no ale jak ktos podlacza wszystkie wentyle pod 12v i dziwi sie ze glosno no to nic dziwnego. tyle ze te same wentyle na chlodnicy tez by wyly...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodać nic ująć. ;)

Nie rozumiem ludzi, którzy po założeniu wc mówią, że nie było warto i wracają do AC :mur: (spotkałem się z takimi przypadkami)

Moim zdaniem AC jest lepsze od WC. Tańsze i równie ciche (albo i cichsze) jak się dobrze do tego zabierze. Miałem nie jedno WC, nie jedno AC.

@Piterix

Troszkę cie nie rozumiem. Sam piszesz, ze miałeś 11 wentylatorów w kompie + zasilacz i miałeś cichutko? Nigdy w życiu tylu nie miałem naraz włączonych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dajcie spokoj z tym AC, ja juz tego nie tykam. zaraz po zmianie platformy z SA na S939 musialem siedziec na boxie bo bloczki nie mialy odp otworow do montazu i to byla po prostu masakra dla mnie i dla moich uszu. nigdy wiecej. oczywiscie mojemu wc pod wzgledem ciszy pewnie troche brakuje do pasywa Aeriala ale i tak jest nieporownywalnie cichsze od standardowych coolerow AC. Dobre i ciche ac kojarzy mi sie z 5kilogramowym monstrum ktore ledwo utrzymuje mobo i do tego troche kosztuje $

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre ac, potrafi być wzgldnie ciche. Przynajmniej na tyle, że w ciągu dnia hałas bedzie na tyle mały, że nie będzie zwracać uwagi, męczyć.

Co innego juz w nocy... :wink:

A co do samego tematu, to poraw Pietrix błąd. "wachasz" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WC w ogóle nie słychać :blink: . Niektóre posty brzmią jak psalm. Napiszcie coś o minusach WC

Taa, a ac to zawsze 10 wentylatorów majacych 8rpm :D

Zaryzykowałbym stwierdzenie, ze moje AC dorównuje ciszą do pasywa Aeriala a kosztowało 5x mniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie ma zadnych minusow, jedynie jak zle poskladasz to mozliwy jest wyciek i nic pozatym... tak mi sie wydaje :)

Są minusy...np. mała mobilność, trudniejszy montaż (AC jest o wiele prosciej montować i nie ma problemu z ewentualnymi wyciekami, rozszczelnionymi blokami itp). AC nie musi być wcale głośne. Warto inwestować w sprzęt z pasywnym chłodzeniem (np. zamiast hałaśliwego wentylatorka chipsetu radiatory połączone heatpipe'm, tak samo w przypadku karty graficznej). Potem tylko dać do przodu cichego 120mm @ 5v i do tyłu tak samo + Freezer czy coś tego typu na procka i mamy w miare cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są minusy...np. mała mobilność, trudniejszy montaż (AC jest o wiele prosciej montować i nie ma problemu z ewentualnymi wyciekami, rozszczelnionymi blokami itp). AC nie musi być wcale głośne. Warto inwestować w sprzęt z pasywnym chłodzeniem (np. zamiast hałaśliwego wentylatorka chipsetu radiatory połączone heatpipe'm, tak samo w przypadku karty graficznej). Potem tylko dać do przodu cichego 120mm @ 5v i do tyłu tak samo + Freezer czy coś tego typu na procka i mamy w miare cicho.

bedzie cicho nie zaprzeczam, ale nie bedzie tak wydajnie, temp beda napewno duzo wieksze

a co do mobilnosc to nie przesadzaj, wiele ludzi w normalnej obudowie spokojnie mieszcza sie z wc.....

Moge powiedzec ze dobre ac moze kosztowac tyle co przecietne wc np z cicha pompka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam mam wc od 2 czy 3 lat, juz ani nie pamietam, od czasu przejscia na nowa platforme dzialam na ac z braku czasu i checi do zamontowania, coz moge powiedziec, komp wcale nie chodzi teraz az tak zle jest glosniej, ale nie tak zeby to meczylo, na wc bylo nieco ciszej, ale napewno nie jakos cicho, u mnie 2 fandery skrecone na minimum wiejace na bix'a wcale takie ciche nie sa, nie powiem wydajnosc jest lepsza choc tez w sumie nie jest tak ogromna roznica miedzy wc a dobrym ac, do tego dochodza problemy z montazem, mozliwoscia powodzi itd, Szczerze pomimo iz jak tylko kupie nowe weze i znajde czas to zamontuje swoje wc to w tej chwili jakbym mial kase i byl bez chlodzenia to wolalbym wydac na dobre ac i miec wzgledna cisze i spokoj ze nic sie nie stanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wszystko ma swoje a i b. Raczej nie mozna powiedziec ze ac czy wc rox. Wszystko zalezy od zastosowania i konkretnych wymagan usera. Wc ma ta przewaga ze pompuje cieplo na zewnatrz dzieki czemu dodaktowo nie grzejemy mobo cieplem z proca itd Moza schlodzic grzejace sie elementy dookola ktorych jest malo miejsca, mozna podlaczyc pod chlodziarke itd Wady dosc skaplikowana i utrudniona wymiana podzespolow ktore sie chlodzi. Ryzyko zalania kompa. No a do zalet mozna jeszcze dodac element wiedzy dotyczacy calej zabawy no samego skladania a takze szpan przed eloziomaki dla ktorych wc to tylko dla foxy overclockerow ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błagam autora tematu, by poprawił to "wąchanie" na "wahanie", bo mi się moszna w trąbkę zwija.

Naczytałem się potwornych historii o zalaniach, rozszczelnieniach, glonach, padniętych pompkach i tak dalej, ale mimo to nadal mam zamiar złożyć swój własny kibelek. Nie żebym potrzebował jakoś specjalnie, po prostu wiatraczki mi się znudziły, pełnego pasywu się obawiam (70 stopni w stresie nie jest el0), chciałbym też nieco popędzić mojego starca.

I przede wszystkim już teraz, na etapie kompletowania zabawek, zaczyna mi się to podobać. Potem będzie pewnie mozolne odpowietrzanie, uszczelnianie, przeklinanie, ale radochy spodziewam się dużej :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AC: prostota montażu/demontażu samego chłodzenia i pozdzespołów kompa, niemal zero ryzyka "niedziałania"

WC: cichsze i wydajniejsze (porównuję do Ninjy i okolic), możliwość pobawienia się, efektowny wygląd (panny w akademiku miękkich nóg dostają :lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co chlodzic dysk?

Jako posiadacz W/C i A/C śmiem twierdzić, że pod względem ciszy są takie same. Skąd ta opinia? Otóż w 99% W/C są takie same wentyle jak w A/C -> między innymi na chłodnicy i w zasilaczu. W dodatku często dodatkowy nawiew w obudowie jest konieczny, gdyż podzespoły się gotują. Oczywiście są wyjątki typu passive Aerial'a, ale jednak statystycznie zalicza się on do "anomalii" wucetowych. W dodatku na niekorzyść W/C dochodzi jeszcze pompka, a o cichą trudno (CWU są bezgłośne, ale za to wygląd/waga/rozmiar :(). Kolejnymi minusami W/C jest mała mobilność (a bardzo często żadna), dużo większe ryzyko awarii (pompka padnie, wyciek itp.). Bezsprzecznymi walorami jest za to wydajność oraz frajda z posiadania/majstrowania.

Sam mam W/C, ale obecnie siedzę na A/C i wcale nie jest mi spieszno do zmiany :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam 4 bloki i mobilne wc ;) tylko ze komp jest troche ciezki ;) Niekiedy dyski sa glosniejsze niz buczek na 5v;] Jak pompka padnie to jeszcze nic sie nie stanie komp sie wylaczy i po sprawie wiekszosc plyt ma zabezpiecznie wyciek to juz truniej sie zabezpieczyc ;] jesli chodzi o gotownie sie kompa wewnatrz wystarczy by to samo powietrze przelatywalo przez chlodnice i po sprawie ;] te same np 2 buczki chlodza zarowno wode jak i bebechy ;] w ac tez moze buczek pasc itd ;] no ale ryzyko jest mniejsze

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie (moje) WC ma jedna wade - nie ma mowy o zadnym manewrze jesli chodzi o podzespoly. Tzn np nie wyjme k. graficznej dopuki nie spuszcze wody z ukladu i go nie rozmontuje. W sumie jest to wada obeznej rewizji, bo w poprzedniej tak ulozylem weze i dobralem ich dlugosci, ze moglem spokojnie grafe z blokiem wyjac i wlazyc inna, wyjac procka itp bez rozbierania ukladu.

Mysle ze ogromne zalety WC niweluja to jedna mala wade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, a ac to zawsze 10 wentylatorów majacych 8rpm :D

Zaryzykowałbym stwierdzenie, ze moje AC dorównuje ciszą do pasywa Aeriala a kosztowało 5x mniej ;)

a jak z wydajnoscia :blink: Bo napewno do wydajnosci wc nie dorasta :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co chlodzic dysk?

Jako posiadacz W/C i A/C śmiem twierdzić, że pod względem ciszy są takie same. Skąd ta opinia? Otóż w 99% W/C są takie same wentyle jak w A/C -> między innymi na chłodnicy i w zasilaczu. W dodatku często dodatkowy nawiew w obudowie jest konieczny, gdyż podzespoły się gotują. Oczywiście są wyjątki typu passive Aerial'a, ale jednak statystycznie zalicza się on do "anomalii" wucetowych. W dodatku na niekorzyść W/C dochodzi jeszcze pompka, a o cichą trudno (CWU są bezgłośne, ale za to wygląd/waga/rozmiar :(). Kolejnymi minusami W/C jest mała mobilność (a bardzo często żadna), dużo większe ryzyko awarii (pompka padnie, wyciek itp.). Bezsprzecznymi walorami jest za to wydajność oraz frajda z posiadania/majstrowania.

Sam mam W/C, ale obecnie siedzę na A/C i wcale nie jest mi spieszno do zmiany :wink:

zeby nie padl? jezeli sie go opastuli z kazdej strony to zaczyna sie grzac, a stratas danych nie bylaby mila.

mam WC passive + pompa CO, jeden fander w zasilaczu @ 3v i to by bylo na tyle. Ale hdd poprostu hałasuje i nie idzie przy tym wytrzymac....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Macie rację, że wypasione AC też może być ciche - ja przesiadłem się na AC na chwilę i wszystko podłączyłem standardowo - bez żadnych regulatorów obrotów.

Przeciętny kowalski kupuje sobie sprzęt, wkłada do budy, montuje wentylatory tam gdzie ich miejsce podłącza pod 12V - bo wentylatory właśnie tak się standardowo podącza - i ma tak jak ja teraz....

2. Oczywiście można złożyć bardzo głośne WC - tylko po co... dla różnicy temperatur od 1-do 5C IMHO się nie opłaca katować hałasem.

3. Ciche AC będzie mniej wydajne od cichego WC.

4. Znam wady WC - bo miałem kilka bardzo różnych wersji WC - i właśnie znając je twierdzę, że WC jest fajne ;-).

5. W moim WC dyski były najbardziej uciążliwe - teraz tęsknię za ich dźwiękiem... a z miesiac bedę jeszcze na AC... (przykleiłem gąbkę taśmą klejącą do obudowy w miejscach gdzie są wentylatory- jest trochę lepiej ;-) - ale temperatury mi wzrozły średnio o 10 C)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi