Skocz do zawartości
rgomez

Jaki Chipsecik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej bierz nForce 3 250Gb. Dużo lepsze płyty z nim robili i dużo lepszy do OC był ten chipset.

No niewiem, czy lepsze... Po prostu mało kto ma płytę pod K8 na VIA. NF3 250 ma fatalny kontroler PATA (w porównaniu z VIA to tragedia, możesz mi wierzyć), do tego potrafi być o kilka procent wolniejszy w grach.

Na KT800PRO też da się podkręcić, trzeba się tylko trzymać z daleka od Gigabyte'ów i Asus'ów. Soltek, MSI i Abit robili nawet niezłe płytki na tym chipsecie (można było zrobić HTT>=250MHz).

Zostaje jeszcze kombinacja ULI 1695 + ULI 1567, zapewni Ci AGP i PCIE. Jedyny problem to, że cieżko dostać już ASRocki (model 939DUAL SATA2 i 939VSTA).

Tylko ceny na allegro >320zł nie zachęcają (ostatnio widziałem kup teraz za 370zł). Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ja mam taką płyte na sprzedaż nie długo ;] Ale zastanów sie czy warto pchać sie w agp. Zamkniesz sobie tylko drogę do rozwoju (podobny temat był w co kupić).

BTW: Nie ten dział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie wypowiedzi.Czytałem parę postów o zmianie socketa na s.939 z agp , więc jestem tak jakby w temacie.Tu chodzi o kasę.Ta zmiana ma być na jakis czas.Tyle czasu jade na ecs k7s5a że postanowiłem przeskoczyć na cos wydajniejszego.Nie chce mi się kombinowac z kartą ( moja jest w miarę dobra), tylko w miare tanim kosztem troche zapgrejdować kompa.Możliwe że uda mi się dorwać jakąś płytkę z agp i pci.Dlatego pytam sie o chipset.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc pozostaje mi kupno z samym agp.Może uda mi sie gdzieś wyczaić jakąś lepszą płytkę bo z nowych na allegro to tylko ECS na nf3 sprzedają.

Ja złego słowa na ecs nie mogę powiedzieć, jeżdze na ecs k7s5a już parę ładnych lat i jest bezproblemowa.Moze miałem farta.Co prawda kręcic się na tym nie da, ale nie o to chodzi. A czy taka MSI się nada http://sklep.komputerowy.pl/products//5177.html ?

Edytowane przez rgomez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Poszukaj DFI albo Epoxa na NF3. A płyty na via-czy ja wiem :? Nie mają dobrej opinii.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
DFI będę miał na sprzedaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi