clockwork_orange Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Szybkie pytanko. Jak przegladam ogłoszenia o prace na necie w UK to sa tam podane zarobki. Czy to sa zarobki brutto czy netto? Tylko prosze sie nie smiac jesli pytanie jest głupie. 'before' tax :) np. 18K daje 1.5K/mc, z czego do 'reki' <1.1K/mc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Ok, dzieki. Dlaczego z 18k do domu zabieram tylko 11k, z tej strony wynikaloby ze biore ok. 14k - http://en.wikipedia.org/wiki/Image:UK_Tax.svg Czy jeszcze inne oplaty sa oprócz income tax i national insurence? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 http://www.listentotaxman.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Swietny kalkulator, dzieki. Ostatnie pytanie, czy wszelkiego rodzaju bonusy itp. tez podlegają podatkowi czy pracodawcy dają bonusy "pod stołem"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Yasinie dzięki wielkie za kalkulator. co do "pod stołem" to już zależy od pracodawcy. Jeśli dają oficjalnie to ofkorz trzeba otaxować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 To zalezy od pracodawcy, ja w ubieglym roku dostalem bonus netto, pracodawca placil podatek od tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clockwork_orange Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 ja, jak w bankholiday dostaje premia, to sobie odpuszczam jakis dzien w tygodniu, bo inaczej za duzo podatku zaplace, a i spuszczenie cisnienia, tez sie przydaje - przedluzony weekend, z zasady :) placone mam tygodniowo i moze dlatego, tak kombinuje ?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 ja moze zmienie na chwilke temat, jako ze byly pytania na temat gdzie kupic sprzet komputerowy to ja sie zapytam czy zna ktos jakies strony sklepow gdzie mozna kupic czesci do samochodow, moga byc nowe, uzywane, oryginalne jak i zamienniki? Ebay odpada bo tam prawie nic nie ma... a przynajmniej do tego samochodu co potrzeba ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Jak ostatnio szukałem wydechu do swojego złoma to lukałem tutaj http://www.onlineautomotive.co.uk/search_results.php? :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Jak ostatnio szukałem wydechu do swojego złoma to lukałem tutaj http://www.onlineautomotive.co.uk/search_results.php? :) pzdr dzieki za linka ale niestety nie ma tam czesci blacharskich.. a takie mi sa potrzebne.. + lampy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 (edytowane) Lepiej odwiedz złomowiska bo jest tam duzó dobrego sprzętu wiem bo sam jeździłem z gościem i dużó się osób pojawia. :) Edytowane 10 Sierpnia 2007 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clockwork_orange Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 oi, to ja mam najglupsze pytanie... gdzie w piatek uderzyc na impreze ? wbrew pozorom, nie jest to latwa sprawa :P mos, fabric, brixton zaliczony, jakies venue i itp. tez... bingo, narozny pub i nie tylko, brak mozliwosci :) na squotach weekendu tracic nie chce, bo pozniej caly tydzien 'odreagowuje' :P no zagwozdke mam... rady mi trzeba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek.r Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 http://www.dontstayin.com/ sprawdz co, gdzie i za ile i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clockwork_orange Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 fajna strona, dzieki, ale mam juz dosc angielskiego, czasem chce sie po polsku pogadac... pogadac o czyms normalnym, a nie 'wczoraj sie tak naje**, ze nic nie pamietam' :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Panowie pytanko jak w PL patrzą na funty szkockie? :blink: Na zdrowy rozsądek są to również funty brytyjskie, więc nie powinno być problemu :wink: Ale wolę się upewnić :D Co do przewozu elektroniki to zabieram dwa prezenty dla brackiego grafę i dysk w podręcznym, tutaj chyba nie powinno być problemów :? Jeszcze co do działania neta, swego czasu pisałem o tym jak działa Tiscali i opinia była niezbyt pochlebna. Teraz muszę zweryfikować swoje zdanie. Po wyrzuceniu przez okno modemu dostarczonego z usługą (jest to jakaś kpina) i zastąpieniu go przez normalny router internet dostał skrzydeł :D Może to być również spowodowane przeprowadzką bliżej centrali, ale ogólnie jest bardzo ok. Jako wyznacznik prędkości używam strony nV (najnowsze stery) i transfer w pewnym momencie osiągnął 880kB/s :blink: torrent również nieźle, bo 500kB/s :) Dodatkowe moje przemyślenia są takie, że niezależnie od kogo ma się usługę za prędkość odpowiada głównie odległość od centrali, na drugim miejscu jest dostawca. Piszę tutaj głównie o necie przez gniazdko telefoniczne, bo ten od Virgin po kablu to :lol: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 (edytowane) Dodatkowe moje przemyślenia są takie, że niezależnie od kogo ma się usługę za prędkość odpowiada głównie odległość od centrali, na drugim miejscu jest dostawca. Piszę tutaj głównie o necie przez gniazdko telefoniczne, bo ten od Virgin po kablu to :lol: pzdrallllelujaaa, alllelujaaa myślałem, że większość osób na tym forum ma pojęcie na temat działania ADSL-a, to że masz up to 8MBit, a otrzymujesz 1 to nie znaczy, że oni tak chcą, tylko dla tego, że twoja linia więcej nie pociągnie bikos ... to ze w firmie X było mniej, a teraz w firmie Y jest więcej to tylko i wyłącznie zasługa sprzętu po stronie użytkownika i szczęścia, ze router zsynchronizował się na takiej prędkości, a nie innej, wszystko leci po tych samych kablach, po tym samym exchange'u Edytowane 11 Sierpnia 2007 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Jest jeszcze sprawa faktycznej szybkosci, to ze mi router wskazuje synch na poziomie 5mbit, lekko zanizajac sciaganie na poziomie 500kb/s powinno byc osiagalne. Niestety duze ISP robia cos takiego jak traffic shaping i wiekszosc ludzi nie osiaga takich predkosci. A wrecz predkosc w godzinach szczytu spada to jakis absurdalnych wartosci. Na rynku istnieja mniejsi dostawcy, ktorzy takich rzeczy nie robia. Np. entanet, wlasnie jestem w trakcie przenoszenia sie. Entanet sama nie sprzedaje, ale poprzes swoich resellerow, np. http://www.ukfsn.org czy http://www.adsl24.co.uk. Mysle ze druga sprawa jest connection ratio, przewaznie 50:1, co chyba znaczy 50 uzytkownikow na danym kablu - wiec nasuwa sie wrazenie jesli trafisz na sporo sciagajacyh ludzi wsrod tych 50 to przechlapane - ale nie jestem pewien czy tak. Jesli Kucyk moglby wyjasnic jak to jest z tym? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clockwork_orange Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) nie wiem, czy router zaniza... neta mam z tiscali :(, i po pol roku walki, wywalczylem jakie takie status quo - pelne 2mbps, ping ~500ms i 40-50gb/mc download ale na poczatku bylo ciezko - limitowali download do... 20kbps, potem upload ~9kbps :) oraz ping - zauwazylem, ze jest to zwiazane z IP - 212.xxx ma limit na down(serwer w irlandii lub szkocji), 80.xxx(serwer w walii ?) i okolice ping 1000ms, jedynie 40-42.xxx jest no limit - to dotyczy sieci tiscali i moze byc wyniekim przypadku... mojego - kilka...nascie warnow :) Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez clockwork_orange Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 ogolnie na routerze lepiej chodzi net, a Tiscali to jest znane z przekretow :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 aż jestem zadowolony z mego netu. z 8 mbps dostaje między 2,8 a 3,3MB przy pingach 0 - 16ms. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Mnie za to BT przykrecilo srube , teraz modem synchronizuje sie zazwyczaj na 4800-5500 kbps :/ poprzednio mialem 6500-7000kbps ! ! ,do centraliki/exchange mam jakies 2-3 km . Do tego w ciagu dnia czesto ograniczaja mnie do 100KB/s w zaleznosci od servera z ktorego sciagam emule / torrent w ciagu dnia chodzi tragicznie 50-100KB/s w nocy osiaga ponad 400KB/s poprzednio ponad 600KB/s . Widac musialem przegiac , bo zdazalo sie czasami ze w ciagu 24h sciagalem ponad 20GB . no wiadomo filmy HD zajmuja w cholere GB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 No właśnie śruba jest przykręcana gdy ściągasz w godzinach szczytu? Według Fair Usage Policy tak powinno być czyli w godzinach 18-23 nie używasz klientów p2p i powinno być ok :) Ja stosuję taką taktykę i jakoś jeszcze mnie nie przycięli, chociaż swoją drogą to żaden ze mnie user p2p skoro ściągnę może jeden film na dzień :wink: pzdr @clockwork_orange jak walisz w ch*** to potem się nie dziw, że Cię przycinają :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 a ja walę w ch cały czas :) tygodniowo leci z 85GB na dysk, aczkolwiek mam absolutnie nielimitowane łącze za które płacę Ł32/msc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clockwork_orange Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) No właśnie śruba jest przykręcana gdy ściągasz w godzinach szczytu? Według Fair Usage Policy tak powinno być czyli w godzinach 18-23 nie używasz klientów p2p i powinno być ok :) Ja stosuję taką taktykę i jakoś jeszcze mnie nie przycięli, chociaż swoją drogą to żaden ze mnie user p2p skoro ściągnę może jeden film na dzień :wink: pzdr @clockwork_orange jak walisz w ch*** to potem się nie dziw, że Cię przycinają :? de facto, na poczatku szlo ponad 60gb/mc down, co nie jest jakos rewelacyjnie 'duzo', faktem jest, ze bez wzgledu na godziny - i o to poszlo :) teraz, ciagnac w nocy(1/2 filmy@700mb), przez 5 dni + radio i YT na weekendy, nie przekraczam 40gb down + 10 up, no i 'trzymam' sie godzin szczytu - znaczy, korzystam z przegladarki wtedy - bo i tak siec zwalnia niesamowicie, ping 999ms :) Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez clockwork_orange Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgodnie z tym co piszą na stronie Tiscali, Fair Usage Policy tyczy się głównie klientów p2p z www można korzystać do woli :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) djsilence No 85GB na tydzien raczej by mi wystarczylo ;) Przypomnij mi jakie masz loncze i od kogo ? Kurna swiat idzie z postepem filmy HD srednio 8,5GB te lepsze ponad 20GB a loncza nie zmienione od kilku lat :/ clockwork_orange z tymi policy to roznie jest , Ja mam ograniczany transfer juz od 1pm do okolo 11:30pm na stronie BT w policy pisza ze moga ograniczac w godzinach 5pm 11pm widac komus w BT podpadlem i mi transfer kroja na potege , Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) moje uoncze to osiem mb choc dostaje gora 3,3. Bulldog (obecnie Pipex) zrob pomiary i notuj logi. Wyslij skarge do BT ze nie trzymaja sie wlasnych zasad. Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Ponowie skoro kręcimy się w temacie sieci :wink: Krótkie pytanko, mam jakiś tam stary komp i chciałbym go wpiąć do do mojej mini sieci. Jako że z kablami same kłopoty wymyśliłem coś takiego http://www.overclockers.co.uk/showproduct....&subcat=220 :D Używał ktoś już takich wynalazków? Zamierzam wpiąć to do dość starego kompa z usb 1.1 :? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Jezeli ma w opisie ze musi dzialac pod USB 2.0 to pod 1.1 nie pojdzie. Ale byly takie pod 1.1 tez, wiec powinno byc ok. Nie wiem jak pod win 98 (moga byc problemy ze sterami) ale wszystko wyzej powinno smigac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) the_quick USB 1.1 i 2.0 sa kompatybilne !! Roznica to szybkosc transferu w wersji 2.0 jest to jakies max 12MB/s chemiczny_ali Sprawdz ,doczytaj jaki ma zasieg to cosik . np najtansze usb Bluetooth maja zasieg 4-5 m te drozsze 15m do 100m moj bluetooth za 7 £ traci transfer juz przy 4m :/ Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...