Skocz do zawartości
djsilence

Emigracja Do Londynu / Uk / Ue

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe, materializm calkowity ;)

Lezka to mi sie tez w oku kreci, bo jestem ciekaw, czy mi odda 150Ł, ktory jej pozyczylem :angry:

Czy mi sie wydaje, czy kolega z Belfastu ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeprowadzone :) do ladnego flatu i zaskakujaco taniego. Po wprowadzeniu sie, okazalo sie, ze mamy wejscie na strych :) Moja pierwsza mysl? THE GRUDGE :]

Obecnie czekamy na net i zalatwiamy papierki typu konta, inwentarze, rachunki, GP, komorki itp.

Three Network ma swietna oferte - za £20/mth daja 500 minut i 100txt anytime any network wraz z LG Chocolate. Na szczescie aparat spodobal sie mojej kobietce :)

BTW dziekuje :) i pozdrawiam z cudownej dzielnicy Londynu - Beckton, gdzie jest czysto, nowo, biało, tanio, masa high street sklepów i przede wszystkim cicho.

A jak oolster ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To swietnie, tylko pogratulowac i zyczyc dalszego rozwoju :)

Tutaj tez jest swietnie, mieszkam w nadmorskiej, turystycznej miejscowosci ;)

W samym centrum, flat swiezy, dwu-poziomowy, 450Ł/msc.

Telefonu w contract nie wezme, musze miec najpierw karte kredytowa, a zeby ja dostac rachunki na siebie... :?

Rachunkow na siebie nie mam i chyba miec nie bede... Prad, gaz - doladowanie karta.

Tutaj wszyscy interpretuja przepisy inaczej. Kiedy ja optwieralem konto: papiery z pracy, od landlord'a, numer tax z benefits.

Poszedlem z kumplem na drugi dzien: wymagali tylko papieru z pracy.

Wlos sie na glowie jezy, tym bardziej, ze zalatwialismy u tego samego goscia.

Ogolnie jest ok, sie zyje ;)

Dzieki! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, materializm calkowity ;)

Lezka to mi sie tez w oku kreci, bo jestem ciekaw, czy mi odda 150Ł, ktory jej pozyczylem :angry:

Czy mi sie wydaje, czy kolega z Belfastu ? :)

nie... absolutnie :)

czarny srodek londynu - brixton/camberwell :P

ja juz nawet nie licze ile sa winne - nie ma sensu - bylo minelo, jedno wiecej doswidczenie do pamietrika... hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zamiar wybrać się na wyspy, po maturce... w sumie nie mam pojęcia jeszcze co i jak :] niby mój tatuśko ma tam jakiegoś znajomego, a i ja znam pewnego kolesia, zobaczymy jak będzie, jade tylko na zarobek, na 3miechy, bez imprez czy wydawania kasy na jakieś [ciach!]ły. Mam nadzieje, ze na lapka i x360 zarobie :]. Prosiłbym juz o jakieś rady ;]

Pozdrawiam.

PS.Jakie miasto polecacie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zamiar wybrać się na wyspy, po maturce... w sumie nie mam pojęcia jeszcze co i jak :] niby mój tatuśko ma tam jakiegoś znajomego, a i ja znam pewnego kolesia, zobaczymy jak będzie, jade tylko na zarobek, na 3miechy, bez imprez czy wydawania kasy na jakieś [ciach!]ły. Mam nadzieje, ze na lapka i x360 zarobie :]. Prosiłbym juz o jakieś rady ;]

Pozdrawiam.

PS.Jakie miasto polecacie ?

wszedzie, byle nie londyn... :)

ciezko bedzie w 3mc. wszystko zalawic - nin, wrs i reszte - oficjalnie walna duzy podatek(tylko 3mc. - duzo zwrotu, choc ciezko wywalczyc), praca na czarno, gdzies na budowie... marny zarobek i duzo godzin - duzo oszczedzisz, bo sil i czasu zabraknie na co innego :) ale to nie wyjscie, do baru, czy na zmywak - jeszcze marniejsza kasa i gorsze warunki ( nierzadko ) - tu moze na jedzeniu przyoszczedzisz, ale i to watpliwa oszczednosc...

ps. na lapka i xbox'a zarobisz w mc. :)

pytanie ile, odlozysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaluzaaa dawaj wiecej konkretów ! co miałeś w cv , czy musiales znac holenderski ? jakie masz doświadczenie ? jak wyglądała rozmowa kwalifikacyjna itp etc ! Pewnie nie tylko ja tu jestem szczególami zainteresowany

Jak tak chcesz to proszę bardzo. ;)

CV:

-prawie 3 lata pracy w firmie ojca jako ogrodnik oraz projektant tychże ogrodów, obsługa techniczna jego biura(praca wykonywana po lekcjach, weekendy i wakacje);

-od maja po maturze do września praca na polskiej umowie w Holandii jako ogrodnik i renowator;

-ukończone liceum na profilu mat-fiz i start zaocznych studiów informatycznych w Polsce(nazwa chyba dużo znaczyła);

-moje umiejętności nie tylko związane z informatyka ale także po za nią;

-język tylko angielski w stopniu komunikatywnym;

CV było przygotowane ogólnie pod agencje pracy więc nie było ogólnie podkolorowane tylko takie jak jest w rzeczywistości, żeby nie mieć kichy, iż wezmą mnie do pracy i sobie gdzieś bym nie poradził (z tego powodu już odrzuciłem dobrze płatną ofertę ;/). Samo CV zaniosłem osobiście do firmy bo wiedziałem, że szukają pracowników, ale jeszcze nie podali tego do agencji pracy.

Następnie dostałem telefon od pracownika który zajmuję się rozmowami kwalifikacyjnymi z nowymi pracownikami, powiedział, że moje CV wygląda obiecująco i zapytał się czy jestem zainteresowany rozmową i umówił się ze mną na dziś. Jest ich podajże 4.

Ja miałem styczności akurat z bardzo sympatycznym Irańczykiem. Po przedstawieniu się i odebraniu mnie z holu zaprowadził mnie do małej salki konferencyjnej. Tam była rozmowa na temat czym się aktualnie zajmuje, na temat doświadczenia po za tym co znajduję się w CV. Następnie było pytanie czym chciałbym się konkretnie zajmować w serwisie. Po odpowiedzeniu mu, że serwisowaniem, zabrał mnie na oprowadzenie po firmie, pokazał wstępnie jak wygląda podział firmy. Następnie zabrał mnie na serwis i pokazał po kolei jak wygląda praca na serwisie, krótkie omówienie co się robi na poszczególnych działach. W czasie tego powiedziałem, uważam iż najlepiej poradzę sobie na początku na dziale testowym, a potem przejście na działy serwisowe po wdrożeniu się w pracę. Potem powrót do pokoju. Wyszedł na jakieś 10 min, po czym wrócił pogratulował mi przyjęcia do pracy i wypełniłem podstawowe papiery. Zero problemów z wolnymi poniedziałkami kiedy będę musiał wrócić, ze studiów samolotem.

Co do samego języka głownie angielski, ale znajomości holenderskiego nawet podstawowych zwrotów nie ominiesz. Sam może powiem parę słów, ale po tych kilku miesiącach tutaj już sporo rozumiem.

W poniedziałek wprowadzanie, podpisanie umowy właściwej, przydział szafki, karty identyfikacyjnej i magnetycznej do drzwi w jednym no i zaznajomienie z procedurami pracy na moim stanowisku (odpalanie 3dmarków :D:D:D, Spi :D, sandry, memtesta, były też inne programy, ale już nie miałęm czasu zobaczyć przy oprowadzaniu.

Najważniejsze, że będzie mi leciał już staż pracy i doświadczenie na CV, pieniądze akurat maja mi starczyć z tego na szkołę, loty i moje potrzeby. Inaczej bym tam nie poszedł b stawki do 23 roku życia nie są pełne. Od zarabiania mam już prace po godzinach.

Edit 1: A i jeszcze z wymagań to konto w banku holenderskim i numer Sofi.

Edit 2: Chodzi o serwisowanie laptopów.

Edytowane przez kaluzaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaluzaaa: no to Goede Morgen w Holandii :)

Mialbym jednak prośbę.. jako, że Ty pierwszy mozesz coś więcej powiedzieć o Holandii to załóż oddzielny temat o tym państwie :)

Tutaj zrobi się zaraz bałagan, a tego przecież nie chcemy :)

BTW, pozdrawiam z okolic Enschede i Appeldorn :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaluzaaa: no to Goede Morgen w Holandii :)

Mialbym jednak prośbę.. jako, że Ty pierwszy mozesz coś więcej powiedzieć o Holandii to załóż oddzielny temat o tym państwie :)

Tutaj zrobi się zaraz bałagan, a tego przecież nie chcemy :)

BTW, pozdrawiam z okolic Enschede i Appeldorn :)

Założę po weekendzie. Jestem w trakcie zmiany lokum, po oszustwie przez polska firmę. Przynajmniej większą cześć pieniędzy zapłacili i dostanę szybszą naukę życia.

PS. CosmiChild może poużywasz napiszesz jak brzmią w wymowie niektóre słowa ;) , żeby tylko procenty nie poleciały wtedy :D

Edytowane przez kaluzaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje zamiast tworzyc nowe tematy o kazdym kraju emigracji, zmienic temat tego na np:

Emigracja zarobkowa - pytania i odpowiedzi

itp...

Wiesz jaki tu sie zrobi sajgon ?

Nie bedzie wiadomo o co chodzi jak wszyscy zaczna o wszystko pytac w jednym temacie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez balagan, lepiej imho tak jak zaproponowalem...

Jasne, z balaganu chcez zrobic burdel ;] Dobra, eot ;]

Nie ma wysypow tematow zagarnicznych, ten ejst wyjatkiem, pozdrawiam ;]

Tu nas najwiecej!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie male pytanko, moze juz bylo ale raczej bedzie trudno znalezc ;)

w jaki sposob mozna wyslac paczke z uk do pl? tak zeby wyszlo tanio i bezpiecznie?:> waga ok 2kg

no i oczywiscie jakby ktos znal orientacyjna cene to bylo by fajno :)

Edytowane przez gollumek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka paczka to koszt około 7-10funtów "airmailem" (Royal Mail) :) To taka angielska Poczta Polska, więc pewnie można taniej :wink: Co do firm to w dzisiejszych czasach jest ich ogrom i można wyszperać całkiem niezłe oferty, zresztą w google jest tego od groma :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie male pytanko, moze juz bylo ale raczej bedzie trudno znalezc ;)

w jaki sposob mozna wyslac paczke z uk do pl? tak zeby wyszlo tanio i bezpiecznie?:> waga ok 2kg

no i oczywiscie jakby ktos znal orientacyjna cene to bylo by fajno :)

wysylalem radiator na proca ~0.5kg royal mail i doszlo w tydzien, koszt £3.5+ ubezpiecznie do £50 free,

monitor+pierdy~15kg, poslalem delta parcel, maja min. 15kg/£13.50 + ubezpieczenie do £150 free, nadane w czwartek, odebrane w srode ( na polnocy, a zaczynaja od poludnia Pl)

generalnie jestem z nich zadowolony - przyszedl mily pan zaopatrzony w wage, mnostwo mazakow i tasmy, nawet jakies opakowanie oferowal - szybko i sprawnie poszlo, pomimo dwukrotnego umawiania - zaczynaja zbierac po 20, a koncza kolo polnocy - mnie przypadla polnoc, wiec poprosilem o bardziej ludzka godzine, co kosztowalo mnie dzien oczekiwania wiecej - dzwonilem we wtorek, w srode kurier zadzwonil, ze bedzie o... :)

podobnie jest z odbiorem - kurier dzwoni kilka godzin wczesniej, by upewnic sie, ze klamki nie pocaluje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki chlopaki za odpowiedz, ta delta parcel wydaje sie byc ciekawa ale z tego co widze na ich stronie to tylko ze szkocji paczki wysylaja..

co do royal maila, nie wiedzialem jaki jest mniej wiecej cennik, tak ze dzieki za info ;)

jeszcze raz dzieki za info ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi