Gość CBZ Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Hehe, materializm calkowity ;) Lezka to mi sie tez w oku kreci, bo jestem ciekaw, czy mi odda 150Ł, ktory jej pozyczylem :angry: Czy mi sie wydaje, czy kolega z Belfastu ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 (edytowane) Chyba nie no chyba, że Victoria jest również w Belfaście :wink: pzdr :oops: dobrze wiedzieć, ale wydaję mi się, że chodziło o tą w Londynie :wink: Edytowane 24 Września 2007 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CBZ Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Great Victoria to dworzec autobusowo/kolejowy w Belfascie, na ktorym spotykaja sie wszystkie linie w N.I. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 O Victorio, moja Victorio :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CBZ Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 O Victorio, moja Victorio :] Widze, ze humorek dopisuje, co slychac po drugiej stronie Morza Irlandzkiego ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Przeprowadzone :) do ladnego flatu i zaskakujaco taniego. Po wprowadzeniu sie, okazalo sie, ze mamy wejscie na strych :) Moja pierwsza mysl? THE GRUDGE :] Obecnie czekamy na net i zalatwiamy papierki typu konta, inwentarze, rachunki, GP, komorki itp. Three Network ma swietna oferte - za £20/mth daja 500 minut i 100txt anytime any network wraz z LG Chocolate. Na szczescie aparat spodobal sie mojej kobietce :) BTW dziekuje :) i pozdrawiam z cudownej dzielnicy Londynu - Beckton, gdzie jest czysto, nowo, biało, tanio, masa high street sklepów i przede wszystkim cicho. A jak oolster ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CBZ Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 To swietnie, tylko pogratulowac i zyczyc dalszego rozwoju :) Tutaj tez jest swietnie, mieszkam w nadmorskiej, turystycznej miejscowosci ;) W samym centrum, flat swiezy, dwu-poziomowy, 450Ł/msc. Telefonu w contract nie wezme, musze miec najpierw karte kredytowa, a zeby ja dostac rachunki na siebie... :? Rachunkow na siebie nie mam i chyba miec nie bede... Prad, gaz - doladowanie karta. Tutaj wszyscy interpretuja przepisy inaczej. Kiedy ja optwieralem konto: papiery z pracy, od landlord'a, numer tax z benefits. Poszedlem z kumplem na drugi dzien: wymagali tylko papieru z pracy. Wlos sie na glowie jezy, tym bardziej, ze zalatwialismy u tego samego goscia. Ogolnie jest ok, sie zyje ;) Dzieki! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clockwork_orange Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Hehe, materializm calkowity ;) Lezka to mi sie tez w oku kreci, bo jestem ciekaw, czy mi odda 150Ł, ktory jej pozyczylem :angry: Czy mi sie wydaje, czy kolega z Belfastu ? :) nie... absolutnie :) czarny srodek londynu - brixton/camberwell :P ja juz nawet nie licze ile sa winne - nie ma sensu - bylo minelo, jedno wiecej doswidczenie do pamietrika... hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaluzaaa Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Pozdrowienia z Holandii. Udało mi się znaleźć pracę w branży komputerowej :D Jestem właśnie świeżo po rozmowie w Asusie i przyleli mnie jako serwisanta :) Od poniedziałku do pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 kaluzaaa dawaj wiecej konkretów ! co miałeś w cv , czy musiales znac holenderski ? jakie masz doświadczenie ? jak wyglądała rozmowa kwalifikacyjna itp etc ! Pewnie nie tylko ja tu jestem szczególami zainteresowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek89 Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Ja mam zamiar wybrać się na wyspy, po maturce... w sumie nie mam pojęcia jeszcze co i jak :] niby mój tatuśko ma tam jakiegoś znajomego, a i ja znam pewnego kolesia, zobaczymy jak będzie, jade tylko na zarobek, na 3miechy, bez imprez czy wydawania kasy na jakieś [ciach!]ły. Mam nadzieje, ze na lapka i x360 zarobie :]. Prosiłbym juz o jakieś rady ;] Pozdrawiam. PS.Jakie miasto polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clockwork_orange Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Ja mam zamiar wybrać się na wyspy, po maturce... w sumie nie mam pojęcia jeszcze co i jak :] niby mój tatuśko ma tam jakiegoś znajomego, a i ja znam pewnego kolesia, zobaczymy jak będzie, jade tylko na zarobek, na 3miechy, bez imprez czy wydawania kasy na jakieś [ciach!]ły. Mam nadzieje, ze na lapka i x360 zarobie :]. Prosiłbym juz o jakieś rady ;] Pozdrawiam. PS.Jakie miasto polecacie ? wszedzie, byle nie londyn... :) ciezko bedzie w 3mc. wszystko zalawic - nin, wrs i reszte - oficjalnie walna duzy podatek(tylko 3mc. - duzo zwrotu, choc ciezko wywalczyc), praca na czarno, gdzies na budowie... marny zarobek i duzo godzin - duzo oszczedzisz, bo sil i czasu zabraknie na co innego :) ale to nie wyjscie, do baru, czy na zmywak - jeszcze marniejsza kasa i gorsze warunki ( nierzadko ) - tu moze na jedzeniu przyoszczedzisz, ale i to watpliwa oszczednosc... ps. na lapka i xbox'a zarobisz w mc. :) pytanie ile, odlozysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaluzaaa Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 (edytowane) kaluzaaa dawaj wiecej konkretów ! co miałeś w cv , czy musiales znac holenderski ? jakie masz doświadczenie ? jak wyglądała rozmowa kwalifikacyjna itp etc ! Pewnie nie tylko ja tu jestem szczególami zainteresowany Jak tak chcesz to proszę bardzo. ;) CV: -prawie 3 lata pracy w firmie ojca jako ogrodnik oraz projektant tychże ogrodów, obsługa techniczna jego biura(praca wykonywana po lekcjach, weekendy i wakacje); -od maja po maturze do września praca na polskiej umowie w Holandii jako ogrodnik i renowator; -ukończone liceum na profilu mat-fiz i start zaocznych studiów informatycznych w Polsce(nazwa chyba dużo znaczyła); -moje umiejętności nie tylko związane z informatyka ale także po za nią; -język tylko angielski w stopniu komunikatywnym; CV było przygotowane ogólnie pod agencje pracy więc nie było ogólnie podkolorowane tylko takie jak jest w rzeczywistości, żeby nie mieć kichy, iż wezmą mnie do pracy i sobie gdzieś bym nie poradził (z tego powodu już odrzuciłem dobrze płatną ofertę ;/). Samo CV zaniosłem osobiście do firmy bo wiedziałem, że szukają pracowników, ale jeszcze nie podali tego do agencji pracy. Następnie dostałem telefon od pracownika który zajmuję się rozmowami kwalifikacyjnymi z nowymi pracownikami, powiedział, że moje CV wygląda obiecująco i zapytał się czy jestem zainteresowany rozmową i umówił się ze mną na dziś. Jest ich podajże 4. Ja miałem styczności akurat z bardzo sympatycznym Irańczykiem. Po przedstawieniu się i odebraniu mnie z holu zaprowadził mnie do małej salki konferencyjnej. Tam była rozmowa na temat czym się aktualnie zajmuje, na temat doświadczenia po za tym co znajduję się w CV. Następnie było pytanie czym chciałbym się konkretnie zajmować w serwisie. Po odpowiedzeniu mu, że serwisowaniem, zabrał mnie na oprowadzenie po firmie, pokazał wstępnie jak wygląda podział firmy. Następnie zabrał mnie na serwis i pokazał po kolei jak wygląda praca na serwisie, krótkie omówienie co się robi na poszczególnych działach. W czasie tego powiedziałem, uważam iż najlepiej poradzę sobie na początku na dziale testowym, a potem przejście na działy serwisowe po wdrożeniu się w pracę. Potem powrót do pokoju. Wyszedł na jakieś 10 min, po czym wrócił pogratulował mi przyjęcia do pracy i wypełniłem podstawowe papiery. Zero problemów z wolnymi poniedziałkami kiedy będę musiał wrócić, ze studiów samolotem. Co do samego języka głownie angielski, ale znajomości holenderskiego nawet podstawowych zwrotów nie ominiesz. Sam może powiem parę słów, ale po tych kilku miesiącach tutaj już sporo rozumiem. W poniedziałek wprowadzanie, podpisanie umowy właściwej, przydział szafki, karty identyfikacyjnej i magnetycznej do drzwi w jednym no i zaznajomienie z procedurami pracy na moim stanowisku (odpalanie 3dmarków :D:D:D, Spi :D, sandry, memtesta, były też inne programy, ale już nie miałęm czasu zobaczyć przy oprowadzaniu. Najważniejsze, że będzie mi leciał już staż pracy i doświadczenie na CV, pieniądze akurat maja mi starczyć z tego na szkołę, loty i moje potrzeby. Inaczej bym tam nie poszedł b stawki do 23 roku życia nie są pełne. Od zarabiania mam już prace po godzinach. Edit 1: A i jeszcze z wymagań to konto w banku holenderskim i numer Sofi. Edit 2: Chodzi o serwisowanie laptopów. Edytowane 27 Września 2007 przez kaluzaaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 kaluzaaa: no to Goede Morgen w Holandii :) Mialbym jednak prośbę.. jako, że Ty pierwszy mozesz coś więcej powiedzieć o Holandii to załóż oddzielny temat o tym państwie :) Tutaj zrobi się zaraz bałagan, a tego przecież nie chcemy :) BTW, pozdrawiam z okolic Enschede i Appeldorn :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaluzaaa Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 (edytowane) kaluzaaa: no to Goede Morgen w Holandii :) Mialbym jednak prośbę.. jako, że Ty pierwszy mozesz coś więcej powiedzieć o Holandii to załóż oddzielny temat o tym państwie :) Tutaj zrobi się zaraz bałagan, a tego przecież nie chcemy :) BTW, pozdrawiam z okolic Enschede i Appeldorn :) Założę po weekendzie. Jestem w trakcie zmiany lokum, po oszustwie przez polska firmę. Przynajmniej większą cześć pieniędzy zapłacili i dostanę szybszą naukę życia. PS. CosmiChild może poużywasz napiszesz jak brzmią w wymowie niektóre słowa ;) , żeby tylko procenty nie poleciały wtedy :D Edytowane 27 Września 2007 przez kaluzaaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hans00 Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Moze opowiesz troche o coffeshopach? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 kaluzaaa: jak zalozysz nowy temat, to skonsultuje to z Moderatorem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Ja proponuje zamiast tworzyc nowe tematy o kazdym kraju emigracji, zmienic temat tego na np: Emigracja zarobkowa - pytania i odpowiedzi itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CBZ Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Ja proponuje zamiast tworzyc nowe tematy o kazdym kraju emigracji, zmienic temat tego na np: Emigracja zarobkowa - pytania i odpowiedzi itp... Wiesz jaki tu sie zrobi sajgon ? Nie bedzie wiadomo o co chodzi jak wszyscy zaczna o wszystko pytac w jednym temacie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 To lepiej utworzyc dla kazdego panstwa inny temat ? Osla laczka: Uk Eirish Holandia Niemcy :D tez balagan, lepiej imho tak jak zaproponowalem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CBZ Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 tez balagan, lepiej imho tak jak zaproponowalem... Jasne, z balaganu chcez zrobic burdel ;] Dobra, eot ;] Nie ma wysypow tematow zagarnicznych, ten ejst wyjatkiem, pozdrawiam ;] Tu nas najwiecej!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 (edytowane) mam takie male pytanko, moze juz bylo ale raczej bedzie trudno znalezc ;) w jaki sposob mozna wyslac paczke z uk do pl? tak zeby wyszlo tanio i bezpiecznie?:> waga ok 2kg no i oczywiscie jakby ktos znal orientacyjna cene to bylo by fajno :) Edytowane 2 Października 2007 przez gollumek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Taka paczka to koszt około 7-10funtów "airmailem" (Royal Mail) :) To taka angielska Poczta Polska, więc pewnie można taniej :wink: Co do firm to w dzisiejszych czasach jest ich ogrom i można wyszperać całkiem niezłe oferty, zresztą w google jest tego od groma :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clockwork_orange Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 mam takie male pytanko, moze juz bylo ale raczej bedzie trudno znalezc ;) w jaki sposob mozna wyslac paczke z uk do pl? tak zeby wyszlo tanio i bezpiecznie?:> waga ok 2kg no i oczywiscie jakby ktos znal orientacyjna cene to bylo by fajno :) wysylalem radiator na proca ~0.5kg royal mail i doszlo w tydzien, koszt £3.5+ ubezpiecznie do £50 free, monitor+pierdy~15kg, poslalem delta parcel, maja min. 15kg/£13.50 + ubezpieczenie do £150 free, nadane w czwartek, odebrane w srode ( na polnocy, a zaczynaja od poludnia Pl) generalnie jestem z nich zadowolony - przyszedl mily pan zaopatrzony w wage, mnostwo mazakow i tasmy, nawet jakies opakowanie oferowal - szybko i sprawnie poszlo, pomimo dwukrotnego umawiania - zaczynaja zbierac po 20, a koncza kolo polnocy - mnie przypadla polnoc, wiec poprosilem o bardziej ludzka godzine, co kosztowalo mnie dzien oczekiwania wiecej - dzwonilem we wtorek, w srode kurier zadzwonil, ze bedzie o... :) podobnie jest z odbiorem - kurier dzwoni kilka godzin wczesniej, by upewnic sie, ze klamki nie pocaluje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 dzieki chlopaki za odpowiedz, ta delta parcel wydaje sie byc ciekawa ale z tego co widze na ich stronie to tylko ze szkocji paczki wysylaja.. co do royal maila, nie wiedzialem jaki jest mniej wiecej cennik, tak ze dzieki za info ;) jeszcze raz dzieki za info ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 dzieki chlopaki za odpowiedz, ta delta parcel wydaje sie byc ciekawa ale z tego co widze na ich stronie to tylko ze szkocji paczki wysylaja.. (...) :blink: chyba coś przeoczyłeś :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 :blink: chyba coś przeoczyłeś :wink: pzdrhuh faktycznie :P gógle jako pierwsze wyrzucily oddzial ze szkocji.. wiec zwale wszystko na grype ;) pozdrawiam ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$migacz Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Witam wszystkich... W styczniu dołączam do emigracji zarobkowej... Tylko kierunek inny. Mianowicie Chiny. Konkretniej miasto Dalian. Był ktoś może w Azji? Jak wrażenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CBZ Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Praw co gdzie i jak ? Jaka praca ? Jak stoisz z Chinskim ? ;-) Bo chyba nie bedziesz sklejal klapek za 6 centow za godzine :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek.r Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 No i 4 miesiace pracy za marne pieniadze przez agencje zaowocowaly :D Od poniedzialku jestem oficjalnie pracownikiem firmy John Lewis za przyzwoite pieniazki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...