USB Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 (edytowane) Witam Pewnie nie ten dział, ale chyba nie ma tu działu który by odpowiadał mojemu problemowi, więc zakładam temat tutaj bo chyba najwięcej osób tu wchodzi.. Powinienem raczej zapytać na jakimś forum elektrycznym, ale nie znam żadnego, poza tym problem jest też ściśle zwiany z moim kompem. Otóż sprawa wyglada tak: od jakiegoś roku mam internet w kablówce. Wiadomo - kabel od kablówki idzie do modemu kablowego a z modemu kabel z końcówką RJ45 do karty sieciowej w kompie. Jednak po pewnym czasie moja matka kupiła sobie kompa i mamy dwa. Musiałem jej pociągnąć internet do drugiego pokoju i własnie musiałem użyć tego złącza RJ45, ponieważ modem posiada z tyłu jedno takie wejście i drugie USB. USB podłączyłem u siebie ponieważ kabel jest wiadomo za krótki żeby pociągnąć do innego pokoju. Z początku wszystko było OK, ale od niedawna zaczeły sie jakieś "jazdy" z prądem. I wina własnie leży po stronie tego kabla USB łączącego modem z moim kompem. Często jest tak, że kiedy się włączy w domu jakieś urządzenie pobierające więcej prącu (pralka, zmywarka, odkurzacz) to zdarza się że mi przerywa połaczenie z internetem (u matki która nie ma przez USB jest OK) i musze restartować kompa. To jeszcze jestem w stanie znieśc, ale niepokojące jest to że jest duże napięcie w tym właśnie kablu USB. Nawet kiedy ww urządzenia nie są włączone. Sprawa wygląda tak, że kiedy odłączę kabel USB łączący modem z kompem siada prąd w całym mieszkaniu i lecą iskry podczas wyciągania wtyczki z gniazda USB (w kontaktach nie ma prądu, światło działa). Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że wina leży po stronie tego kabla od providera albo z modemem coś się dzieje. Bo kiedy normalnie zostawie ten kabel USB w gnieździe, wyłącze kompa, modem jest cały czas na zasilaniu (wszystko podłączone do listwy antyprzepięciowej) to kiedy włącze listwe albo wyciągne jej wtyczke z kontaktu to tak samo - prąd siada. I mimo że już nie ma zasilania to kiedy teraz wyciągam wtyczke USB z kompa to i tak lecą iskry. Tak to wygląda jakby w kablu sygnałowym od internetu było jakieś wysokie napięcie. Mówiąc w skrócie żebym miał prąd muszę mieć podłączonego swojego kompa do internetu przez USB. Niby wszystko OK koś by powiedział. Ale wcale nie uśmiecha mi się to że obudowa mojego kompa jest ciągle pod napięciem, że kiedy się dotknie np. śrubokrętem tył obudowy to widać iskrę.. To przecież NIE JEST NORMALNE. Prawdopodobnie w ciągu tygodnia przyjdzie jakiś elektryk ale najpierw chciałem zapytać na forum. Matki komp jest podłaczony do netu nielegalnie, ale gdyby oni mieli go podłączyć to na pewno zrobili by to na tej samej zasadzie, bo nie wydaje mi się żeby pociągneli osobny kabel i dali drugi modem :lol: A więc gdybym chciał do nich zgłosić że coś jest nie tak, to musiałbym spowrotem zrobić tak jak było na początku, kabel od matki podłaczyć do siebie a ten USB który jest obecnie do mojego kompa podłaczony wywalić - tylko że wtedy nie bede miał prądu :lol: Co o tym sądzicie? Edytowane 11 Grudnia 2006 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 A wiesz że nie powinno się podpinać tego modemu do USB i RJ45?? Żeby móc korzystać z netu przez 2 kompy na raz, musisz kupić sobie router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 nie, nie powinno sie podlaczac tylko nie wolno podlaczac 2 na raz.... albo router albo jeszcze jedna sieciowka do Twojego kompa i puszczasz neta matce.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 hehe nie wiedziałem ;] ale w takim razie co zrobić żeby sytuację przywrócić do porządku? tzn jesli odłącze matki komp i jej kabel RJ45 podepne do siebie to bede musiał odłaczyć od swojego kompa ten USB - a to sie wiąże z tym że siądzie prąd w mieszkaniu. jak zaradzić? i jaki konkretnie router musiałbym kupić? bo nie znam sie na tych rzeczach.. a rozwiązanie z dodakową karta sieciową nie wchodzi w grę, bo wtedy moj komp musi chodzic żeby u matki działał net, prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Możesz przecież zostawić sobie podłączenie przez USB. Musiał byś kupić router z portem WAN RJ45 - najprostsze można już kupić poniżej 100zł. Tak, twój komputer musi być włączony, żeby twoja mama mogła korzystać z internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 (edytowane) Tak, twój komputer musi być włączony, żeby twoja mama mogła korzystać z internetu.Korzystając z routera też mój musi być właczony? A nie orientujecie sie w jaki sposób w takim razie provider dzieli łącze na dwa kompy? Bo zapewne jest taka możliwość.. daliby mi swój router, czy jak? a router jak miałbym podłączyć? czy nie przypadkiem kabel RJ45 wychodzący z modemu idzie do routera, a dalej z routera dwa kable RJ45 do dwóch kompów? w takim razie nie moge miec przez USB podłączonego.. Edytowane 11 Grudnia 2006 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Jak masz router, to nie musisz mieć włączonego swojego kompa, żeby działał net u mamy. Możesz się dopytać uprovidera, czy nie dociągnęli by ci drugiego kabla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Hmm okej. A jak wygląda to połączenie modem - router? Nie jest to wszystko na złączach rj45 ? Bo jak tak to USB musze odłączyć, a jak pisałem wtedy mi siada prąd w chałupie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...