Sony Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Problem przedstawia się następująco, ze względu na wiek mojego komputera postanowiłem polepszyć troszke jego osiągi, bo powoli odchodzi na emeryturke :lol2: . A oto jego podzespoły: Procesor: AthlonXp 1700+ (Thoroughbred) Zasilacz: Codegen 300W Pamięć: 512 DDR PC2100 Płyta główna: LiteOn AA280/VIA KT333 Problem się zaczął kiedy wszedłem do BIOS'u w zakładke Advanced Chipset Feature zrobiły się schody, aby podkręcić procesor. System Perfomance trzeba zmienić na Ekspert a u mnie w biosie tego niema. Ponieważ ten BIOS co posiadam ma zablokowane OC. :blink: Pomyślałem, że zaktualizuje BIOS - niestety na marne moje starania szukałem wszędzie nowszej aktualizacji BIOS-a ale niestety na marne moje starania. I zwracam się z prośbą, czy może ktoś na forum wie gdzie mogę znalęźć aktualizacje do mojego BIOS-a na stronie producenta niestety nie znalazłem. :sad: Z góry dziekuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Codegen 300WZanim weźmiesz się za jakiekolwiek OC, najpierw zmień tego Codegen na coś normalnego, chociażby jakiś Fortron z Allegro. Po 2. radzę skontaktować się z userem luk1999 - może on poradzi coś na brak tej opcjii w BIOSie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Obejrzyj instrukcję do płyty i poszukaj zworek od FSB - standardowo pewnie masz ustawione 133MHz(DDR266) - daj je na 166MHz(DDR333). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 (edytowane) Obejrzyj instrukcję do płyty i poszukaj zworek od FSB - standardowo pewnie masz ustawione 133MHz(DDR266) - daj je na 166MHz(DDR333). Płyta jest na kt333, a ten chipset obsługuje max fsb procka 266 jedynie pamięć 333. Ostatni bios do tej płyty to wersja 106 i nie wiele wnosi poza większym mnożnikiem. Btw ten Liteon to nic innego jak ECS K7VTA3 (rev 7) więc na własną odpowiedzialność możesz wgrać jakis mod ECSa, albo pobawić się w drutmod. Edytowane 20 Grudnia 2006 przez pio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Fajnie, że odkopałeś temat. VIA KT333 był pierwszym chipsetem od VIA z oficjalnym supportem dla FSB 166 przy dzielniku 1/5. Nie wiem, jaki generator FSB zastosowano na tej płycie (bo to od niego i odpowiedniego oprogramowania BIOSu zależy, jakie dzielniki pociągnie płyta), ale skoro jest KT333, to taki, który przynajmniej ma FSB166MHz. No chyba że Liteon/ESC/PCChips oszczędzał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 W tym samym czasie jak odpisywałeś edytowałem post i poprawiłem swój błąd tj. 266 dla procka a 333 dla pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 KT333 obsługuje FSB166 i pamięci na 333MHz. Popatrz po stronach producentów płyt, jakie procesory obsługują płyty na KT333 - Bartony i Semprony są oficjalnie obsługiwane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loolek Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 KT333 obsługuje FSB166 i pamięci na 333MHz. Popatrz po stronach producentów płyt, jakie procesory obsługują płyty na KT333 - Bartony i Semprony są oficjalnie obsługiwane.Jak dobrze pamietam to zalezy to od rewizji chipsetu. Pierwsze chipsety obslugiwaly oficjalnie tylko pameici 166MHz i po jakims czasie dano oficjalnei wpsarcie dla prockow na magistrali 166MHz. Wiem to bo mialem MOBO na KT333, zaraz po premierze tego chipsetu i bylo tam tylko wpsarcie dla pamieci a nie dla procka :) Co nie zmienialo faktu, ze w biosie moglem ustawic FSB 166MHz i jak mi pamiec nie szwankuje to dzielnik zmniejszal sie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 To nie był przypadkiem Soltek DVR5? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...