lechoo Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 Mój obecny konfig (jak niżej) robi błędy (CRC Error przy kompresji/dekompresji plików ZIP) przy ustawieniu na 1GHz (FSB=166MHz). Dla trochę niższego FSB=160MHz (960MHz) wszystko jest OK. Temperatura podkręconego procka nie przekracza 45st. Nie pomaga zwiększenie Vcore/Vio. 'FSB:RAM:PCI ratio' ustawione jest na 133:133:33, gdyż przy 133:100:33 są problemy ze startem systemu przy znacznie niższym FSB, poza tym pamięć jest wtedy nieefektywnie taktowana. Pamiątki, które przy 150MHz chodzą 100% stabilnie z ustawieniami CL2-2-2-2, na 166MHz powinny chyba bez problemów chodzić z CL3-3-3-3. Na innych pamięciach lepiej się nie kręci, gdyż te M-tec są najlepsze jakie posiadam, zaś teraz jadę na FSB=150MHz (900MHz) ze względu na optymalne taktowanie pamięci (2-2-2-2). Nie wiem, co mi ogranicza to podkręcanie - pamięć, procek, czy płyta? Błędy CRC wskazywałyby na procka, ale chyba podwyższenie napięcia powinno je wyeliminować? Czy niewyrabiający chipset też może powodować takie błędy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 RAM nie wyrabia, miałem identyczne objawy przy uszkodzonym DIMMie. Sprawdź RAM za pomocą memtest86 (po podkręceniu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...