Skocz do zawartości
durczyn

Jak Tu Się Zdecydować ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam niecodzienny problem i może jakoś mi pomożecie.

Zastanawiam się i mnie to męczy by kupić nowego laptopa.

Pieniędzy mi nie starczy więc musiałbym sprzedać swój stacjonarny komputer.

Wydajność a propo gier i tego typu aplikacji mnie nie interesuje bo jestem na to za stary :).

Laptop przydał by mi się na wyjazdy np na działkę, do pracy w łóżku lub do podpięcia pod plazmę i puszczenia filmu.

Zależy mi na tym by posiadał wyjście TV, matrycę typu glass, minimum 512 ramu i procek intela centrino/core, jakość wykonania na 6+, bezprzewodowa łączność z routerem /wifi , ewentualnie DVI, bateria 2,5h pracy przynajmniej, brak stacji dyskietek bo nie potrzebne mi starocie jak jest usb :] (pendrive)

Opłaca się sprzedać taki komp jak niżej ? i ewentualnie na co można by go wymienić (lapek). Ewentualnie parę zł można dołożyć.

Chieftec BIG TOWER "bravo BA"

Zalman ZM-MFC1

AMD Athlon64 Venice 3000+@2400 1,425V (możliwe większe oc CHYBA ale na tym mobo z tymi ramami nie sprawdzę sam)

Arctic Freezer 64 PRO

Abit AV8 s939

HYNIX D43 2x512 Dual CL2,5-3-3-8 1T 2,8V 440mhz

ATI Sapphire X800XT PE "overlocked" Zalman VF700Cu (smark 2005 bez artów robi 6500p)

Chieftec feeder 360W Cooled by AC modded (2x80mm@1x120mm)

Maxtor Diamond 10 250GB 7200rpm 16MB SATA

LCD Hyundai L90D+ 19" 8ms

SoundBlasterLive! 5.1

LiteON DVD-RW

Panasonic KX-P7100

bezprzewodowa klawiatura a4techa

creative p580 5.1 + sub

Do kompa wyżej nic nie mam, sprawuje się wzorowo ale coraz bardziej brakuje mi czegoś mniejszego.

Proszę o opinie. W lapkach nie jestem w temacie, ale pasowałby mi z marki np: asus, w zasadzie wsjo byle z dobrym serwisem, oprócz acera :D

Edytowane przez wirion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy sie opłaca zamienić taki config na laptopa, wycena wychodzi dajmy na to 3000zł + 200-300 mogę dołożyć

Powodzenia w sprzedaży za taką kwote ;) I nawet jeśli się uda - to za taką kase nie dostaniesz podobnego wydajnościowo konfiga w lapku... Rozejrzyj sie po forum w cenach i konfigach, popatrz na temat "laptop a gry" zorientujesz się ile byś musiał dać za taki konfig który spełnia Twoje wymagania. Potem poszukaj jakichś propozycji, wybierz kilka interesujących Cię i odpowiadających Twoim założeniom, wroć, podlinkuj - a napewno pomożemy dokonać Ci jakiegoś rozsądnego wyboru. Powodzenia i czekamy na rozwój sytuacji.

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezaniżajcie wartości, nówka z tych części wyjdzie ponad 4k a ja za niego dałem dwa lata temmu 6k około. W sklepach handlowych :P za 2500 są 3 razy gorsze kompy niz mój config. A JAK PISAŁEM a nikt niedoczytał.... wydajnosć gier mnie nie interesuje. Mam pewne wymagania któe wypisałem tylko... i czy po zmianie nie bede żałował ?

Edytowane przez wirion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi tylko o to że za tyle co chcesz będzie ci bardzo ciężko to sprzedać a raczej musisz czekać na okazję aż ktoś ci się taki trafi :-D I napewno za kwotę 3tyś nie kupisz takiego laptopa jak chcesz oczywiście mówimy tu o sprzęcie firmowym :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp na części a nie w całości, a to naprawde niema lapków za okolice 3300zł z wymaganiami co podałem ? za luksus trzeba płacic..... kasu sie dozbiera bo chce sprzedać dvd i wzmacniacz sony, takie tam kino domowe z którego niekorzystam bo mój tv w pokoju sie nie nadaje do tego :] a napęd dvd i 5.1 jest w kompie...

ps: mozna w lapku uruchomić 5.1, coś zewnętrznego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezaniżajcie wartości, nówka z tych części wyjdzie ponad 4k a ja za niego dałem dwa lata temmu 6k około. W sklepach handlowych :P za 2500 są 3 razy gorsze kompy niz mój config. A JAK PISAŁEM a nikt niedoczytał.... wydajnosć gier mnie nie interesuje. Mam pewne wymagania któe wypisałem tylko... i czy po zmianie nie bede żałował ?

wez pod uwage ze jak ktos ma wydac 3 tysie na uzywany sprzet, to dolozy pare setek i kupi nowy w sklepie :)

3 tys to spora suma.

I nie ma sie co oszukiwac ze twoj komp to okazja dla "sucker'a" ;)

i za taka kase nie kupisz fajnego lapka:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi na tym by posiadał wyjście TV, matrycę typu glass, minimum 512 ramu i procek intela centrino/core, jakość wykonania na 6+, bezprzewodowa łączność z routerem /wifi , ewentualnie DVI, bateria 2,5h pracy przynajmniej, brak stacji dyskietek bo nie potrzebne mi starocie jak jest usb :] (pendrive)

Mu?

Nie wiem wprawdzie, co oznacza matryca "glass", proponowana zabawka nie ma też DVI, ale do podanych przez cię celów ma chyba wszystko, nawet sinozębego. Jakość wykonania - a bo ja wiem, nic nie trzeszczy i nie odpada, więc chyba w porządku. Aha, srebrny dekiel z wierzchu ma, czego na tym zdjęciu nie widać.

Czas pracy na baterii przy oglądaniu filmów przez TV-Out to około 4,5h - siestra zapuściła film na widziaj i zapomniała podłączyć ładowarki, więc po 4,5h "Władca Pierścieni" tajemniczo zgasł :>

Zapewne można znaleźć lepsze/tańsze/fajniejsze, ale tego akurat przetestowałem dość dokładnie i mogę polecić jako odtwarzacz filmów, przeglądacz sieci i takie tam. Nowych gier nie sprawdzałem na nim, bo są nudne i głupie, ale pewnie szału by nie było.

Odradzić natomiast mogę HP6110, głównie ze względu na mizerną matrycę i brak kręcioła/przycisków do zmiany głośności (niby mała rzecz, a jaka upierdliwa). Kolega ma takiego i wiem już, że nie kupiłbym go sobie (laptopa, nie kolegę) :>

---linia cięcia---

Aha, o wycenę twego obecnego peceta mię nie pytaj, nie rozumiem co najmniej połowy z tych znaczków :>

Edytowane przez jonas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez pod uwage ze jak ktos ma wydac 3 tysie na uzywany sprzet, to dolozy pare setek i kupi nowy w sklepie :)

3 tys to spora suma.

I nie ma sie co oszukiwac ze twoj komp to okazja dla "sucker'a" ;)

i za taka kase nie kupisz fajnego lapka:)

komp na części pójdzie a nie w całosci wiec mam szanse wyciągnąc pare zł

Apropo LENOVO http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=32489

podoba mi się :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, jeżeli masz zamiar swojego kompa zamienić na to 'cos' od lenovo to lepiej .... (tutaj wstaw jakieś wulgaryzmy). stary zastanów się bardzo, laptopy fajne są ;) sam posiadam jednego, z musu. na zamianie tylko stracisz. za kwotę jaką dostaniesz za swoje graty kupisz najwyżej markową maszynę do pisania. nie usprawiedliwiaj się że jesteś za stary, po konfigu widać zapaleńca. imho jedyną możliwością jest dołożenie jakieś 2 tauzeny do kasy z części (jeżeli pójdą za 3k)

i zakup core duo+min. x1600, inaczej znów stryjek zamieni siekierkę na kijek.

Edytowane przez kenji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo trzeba sobie odpowiedzieć na jedno za...ście ważne pytanie - do czego mi kompiutr ów?

Bo inaczej to tak jak z kupnem roweru - jaki rower kupić? Srebrny.

Jeśli oczekujesz dużej wydajności w grach, el0 wyglądu, pr0 sprzętu, któren spowoduje opadoszczęk wśród kumpli i majtkozrzut wśród niewiast, zapomnij że coś tu pisałem :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi