Musik Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Witam mam nadzieję iż ktoś się orientuje dlaczego przy jakiejkolwiek zmianie timingów pamięci przy uruchamianiu się Windowsa następuje reset. Jest to obojętne czy zmiana następuje o 1 czy więcej. Jedyne co mogę zmienię to Command Rate z 2 na 1.Moja płyta główna to AM2 Gigabyte GA-M57SLI-S4, procesor AMD X2 3800+ 2x512KB 64bit BOX. Pamięci: DDRAM2 GeIL 1024MB 800MHz Ultra CL4 (2x512)(pomarańczowe radiatory), zasilacz Chieftec 420 Wat. Przy ustawieniach auto pamięci chodzą na: CAS LATENCY - 5 RAS to CAS 5 RAS precharge - 5 Cycle Time - 18 Bank Cycle Time - 24 Command Rate 2 - przestawilem na 1 Wydaje mi się iż fabrycznie już powinny chodzić na 4-4-4-12, a nie da się ich tak ustawić bo następuje reset w czasie ładowania do systemu . Po podniesieniu napięcia pamięci zaczyna się bios uruchamiać i następuje jego zwis. Ustawienia pamięci w biosie są naprawdę imponujące (10 pozycji), co z tego jeśli następuje po każdym najmniejszym przestawieniu zwis komputera. Może jest problem z szyna FSB może najpierw ją podnieść a dopiero brać się za pamięci? Może jest problem z asonchroniczością?. Proszę o pomoc i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 2T ustaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Musik Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 (edytowane) W porządku a co z innymi ustawieniami? Dlaczego nie da sie ich ustawić tak jak powinny działać a co dopiero mówić o podkręcaniu? Edytowane 12 Grudnia 2006 przez Musik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 bo masz 1t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 (edytowane) Pewnie nie da się ich ustawić na takie jakie chcesz bo masz 1t, zmien na 2t i wtedy spróbuj timingi zmieniac, jak nic to nie da to spróbuj napięcie podnieść. Edit: MaSell, wyprzedziłes mnie ;) Edytowane 12 Grudnia 2006 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Musik Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Na początku próbowałem zmienić mając 2t, i było to samo, gdy podniosłem napięcie nie uruchomił się bios jak już napisałem:-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 a jakiego napięcia te pamięci wymagają do pracy jako DDR2 800? 2.1V? Masz napisane na naklejce na radiatorze. Ustaw wymagane napięcie (2.1V to +0.3V) oraz timingi 4-4-4-x i command rate na 2T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Możliwe że giguś się gryzie z tymi pamięciami, jak masz możliwość to sprawdź je na innym kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Musik Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 No więc tak Panowie, dziękuję za wypowiedzi. Dopiero dziś miałem czas żeby to posprawdzać. Próbowałem nawet zmienić banki pamięci, nic to nie daję. Rówież próbowałem wymusić w Windowsie inne timinigi za pomocą programu setmem3. Skończyło się tym iż przy każdym uruchomieniu windy następował niesamowity pisk z głośników, procesor działał na 100% oraz zwis kompa. Jedynie gdy pamieci ustawione są na 677 a nie na 800, wtedy da się timingami kombinować. Gdy są ustawione na 800 wtedy: 5-3-5-18,a po zmianie, reset;/.Chyba pójdą do serwisu po to wydałem prawie 600 złotych za pamięci żeby chodziły tak jak ja chcę , a nie tak jak one:-). Przecież teraz to one wypadają jak jakieś ddr400. Nie wykluczam niestety braku kompatybilnosci między płytą a nimi, wtedy też zareklamuje płyte bo co inego zrobić;/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanek Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 No więc tak Panowie, dziękuję za wypowiedzi. Dopiero dziś miałem czas żeby to posprawdzać. Próbowałem nawet zmienić banki pamięci, nic to nie daję. Rówież próbowałem wymusić w Windowsie inne timinigi za pomocą programu setmem3. Skończyło się tym iż przy każdym uruchomieniu windy następował niesamowity pisk z głośników, procesor działał na 100% oraz zwis kompa. Jedynie gdy pamieci ustawione są na 677 a nie na 800, wtedy da się timingami kombinować. Gdy są ustawione na 800 wtedy: 5-3-5-18,a po zmianie, reset;/.Chyba pójdą do serwisu po to wydałem prawie 600 złotych za pamięci żeby chodziły tak jak ja chcę , a nie tak jak one:-). Przecież teraz to one wypadają jak jakieś ddr400. Nie wykluczam niestety braku kompatybilnosci między płytą a nimi, wtedy też zareklamuje płyte bo co inego zrobić;/. Musik Daj znac co ci powiedza w serwisie bo mam ten sam problem z tymi geilami i plyta gigabyte. Jak juz sie bios przeladuje na ustawieniach 2.1V i 4-4-4-12 to pada windows, a w memtescie w 5 minut kilkaset tysiecy błedów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Musik Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) Musik Daj znac co ci powiedza w serwisie bo mam ten sam problem z tymi geilami i plyta gigabyte. Jak juz sie bios przeladuje na ustawieniach 2.1V i 4-4-4-12 to pada windows, a w memtescie w 5 minut kilkaset tysiecy błedów. Wiesz ja mam znajomego w serwisie wiec posprawdzają mi to wszsytko na miejscu(mam taka nadzieje), ale jak tylko coś będę wiedział to dam Ci znać nie ma problemu. Widzisz jak kupiłem kompa i złożyłem go, to nie uruchamiał się bios, i pewnei taka była przyczyna, że pamięci byly ustanowione 4-4-4-12, po zresetowaniu biosu wszystko poszlo ale już na niższych timingach. Myśle że sie po prostu płyta gryzie z tymi pamięciami i tyle, tylko co teraz wymienic, płytę czy pamięci;/ Edytowane 19 Grudnia 2006 przez Musik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanek Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Wiesz ja mam znajomego w serwisie wiec posprawdzają mi to wszsytko na miejscu(mam taka nadzieje), ale jak tylko coś będę wiedział to dam Ci znać nie ma problemu. Widzisz jak kupiłem kompa i złożyłem go, to nie uruchamiał się bios, i pewnei taka była przyczyna, że pamięci byly ustanowione 4-4-4-12, po zresetowaniu biosu wszystko poszlo ale już na niższych timingach. Myśle że sie po prostu płyta gryzie z tymi pamięciami i tyle, tylko co teraz wymienic, płytę czy pamięci;/Dzieki:) Niby moze być problem że to się gryzie, tyle że wtedy pamięci nie powinny iść z płytą nawet na niższych timingach i napięciu. Moze poprostu trafila nam sie taka partia. Tez zamierzam oddać swoje pamieci na gwarancje, tylko poczekam az miną święta bo teraz wszysto trwa dwa razy dlużej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Dzieki:) Niby moze być problem że to się gryzie, tyle że wtedy pamięci nie powinny iść z płytą nawet na niższych timingach i napięciu. Moze poprostu trafila nam sie taka partia. Tez zamierzam oddać swoje pamieci na gwarancje, tylko poczekam az miną święta bo teraz wszysto trwa dwa razy dlużej. Te Geile sa do bani, sam mam z nimi spore problemy i niebawem je sprzedam. U mnie problemy zaczely sie gdy podnioslem napiecie. Niby chodza na 2.1V, a producent pisze 1.8-2.3. Na 2.25V sie zaladowal blue screen, na 2.15V sypal bledami w ORTHOSIE, na 2.1V mialem blue screena w grze i dopiero co na 2.05V mam "czysto". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkoz_so Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Panowie ja tez z nich rezygnuje ... szkoda ze po zakupie człowiek widzi że to shit bo wcześniej wszyscy je reklamowali jak cholera :) Na moim mobo niestety 5,5,5,12,2t nawet na napieciu do 2,4v nieudalo uzyskac sie 4,4,4,12. Kupowane w duzym hurcie wiec zobaczymy co na ten problem powie po świętach ich serwis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter6576 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Może mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego moje pamięci pracują przy HTT 210mhz, DVI 233mhz z częstotliwością 462mhz gdy teoretycznie powinny z 513mhz!? oznaczenia pamięci to KHX3200A, w sieci znalazłem, że to mogą być winbondy BH-5, ale pewności nie mam bo nie zdejmowałem radiatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) Matematyka, senior: 11*210=2310 2310/233=9,91~=10 2310/10=231MHz. Zajrzyj sobie do działu o podkręcaniu pamięci na A64 napisanym przez Xtreme Addicta... Edytowane 25 Grudnia 2006 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter6576 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Już łapię o co chodzi, dzięki za odpowiedź ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 U mnie na napięciu 2,1V chodzą ok 4-4-4-12 płyta Asus P5W DH Deluxe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Musik Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) No i tak, problem został rozwiązany. w serwisie wsadzili 2x1 giga i śmiagały, później 2x512 i tez śmiagają, więc to była wina ramu. Polecam zanieść do serwisu i tyle. Tylko teraz mam inny problem dokupiłem 2 dysk żeby postawić kompa na raidzie i mi się zdarzają resety z [gluteus maximus]. I teraz bądz madry czy od ramu czy od 2 dysku, czy od słabego zasilacza, ehh i jak tu nie pić :angry: Juz koniec z resetami. Podniesienie napięcia o 0.175 pomogło. Więc jesli chcecie je puscic 444-12 to panowie jechac z napieciem i to rowno:-0D. Mam nadzieje ze ten temat pomoże kilku osobom ktore mialy taki problem. Edytowane 28 Grudnia 2006 przez Musik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 No i tak, problem został rozwiązany. w serwisie wsadzili 2x1 giga i śmiagały, później 2x512 i tez śmiagają, więc to była wina ramu. Polecam zanieść do serwisu i tyle. Tylko teraz mam inny problem dokupiłem 2 dysk żeby postawić kompa na raidzie i mi się zdarzają resety z [gluteus maximus]. I teraz bądz madry czy od ramu czy od 2 dysku, czy od słabego zasilacza, ehh i jak tu nie pić :angry: Juz koniec z resetami. Podniesienie napięcia o 0.175 pomogło. Więc jesli chcecie je puscic 444-12 to panowie jechac z napieciem i to rowno:-0D. Mam nadzieje ze ten temat pomoże kilku osobom ktore mialy taki problem. no i git, to teraz ja zanosze moje pamięci do serwisu dzieki za info, pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...