Skocz do zawartości
Pewin

Niestandardowe Wc Potrzebna Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Mój Brat z kolegą mają firmę (biuro projektowe).Pracują na 6 komputerach, na 2 projektują 4 pozostałe bez przerwy renderują.... Pomieszczenie w którym to wszystko działa jest dość małe, a dom leży w cichej dzielnicy Poznania. I tu rodzi się problem chałas jaki generują kompy utrudnia dość poważnie pracę( 2xe6600 box,2x PIII Xeon box, A64 s754 box i najcichszy na p4 Prescot -AC Frezer)

Kiedyś im troche im nagadałem o tym że wc jest cichsze i wydajniejsze i zdecydowali się wkońcu.

Jest jedno ale:

Chcą mieć układ z jedną chłodnicą (musi być naprawdę duża)

Wszystkie kompy maja być podłączone do jednego węża przez który nagrzana woda trafi do chłodnicy i dalej znów musi sie rozdzielić i chłodzic cpu

Każdy z kompów ma mieć chłodzone tylko cpu

I teraz najważniejsze-istota problemu sposób na łatwe podłączanie i demontarz kolejnych modułów... możliwe dodanie następnych kompów.

I tu mam prośbę podsyłajcie w tym topiku pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bloki to juz jakies mocne i tutaj powiem ze mocna pompa (mimo wielu przeciwwskazan jestem za jakims duzym zeliwnym czyms),

co do chlodnic mozna uzyc innovateca: http://www.webshop-innovatek.de/assets/s2d...6940e91801.html

mozna je laczyc w kilka sztuk, kwestia co potrzeba... cena za sztuke na terenie PL: 699

lub kilka takich: http://www.webshop-innovatek.de/assets/s2d...43d0a34647.html

cena na terenie Polski to: 1199

jesli chca kupowac wiecej sztuk moge zalatwic rabacik na wszystko, kwestia czy priorytetem jest polaczenie wszystkiego w jednym ukladzie?

edit:

w ten sposob masz polaczenie, kazdy komp jest modulem z blokami, chlodnice i pompa stoja stacjonarnie... mozna zbudowac nawet jakies 'cos' co mozna oziembiac dodatkowo wentylatorami i niekoneicznie musi to stac w pokoju gdzie pracuja chlopaki)

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewin napisał(a):

Jest jedno ale:

Chcą mieć układ z jedną chłodnicą (musi być naprawdę duża)

Wszystkie kompy maja być podłączone do jednego węża przez który nagrzana woda trafi do chłodnicy i dalej znów musi sie rozdzielić i chłodzic cpu

Jeśli się znają to czemu pytają o pomysły, a jeśli się nie znają to czemu stawiają takie warunki? Ja bym proponował zastosowac w miare mocną pompę CO i połączyć poszczególne komputery szeregowo tzn pompa->chłodnica->cpu-1->cpu-2->...->cpu-n->pompa. Jeśli ma być jedna chłodnica to musi być spora, tu zależy jeszcze od tego jaki będzie nawiew. Czyli albo chłodnica samochodowa, albo połączone szeregowo kilka chłodnic komputerowych/nagrzewnic. Jeszcze coś takiego jest warte uwagi: http://www.alphacool.de/product_info.php/p...ol-mo-ra-2.html

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co chłodnica to nie największy mój problem ale w gre wchodzi zdecydowanie jakaś tańsza opcja a pozatym wąż którym woda będzie płynęła do chłodnicy musi mieć większą średnicę (tak myślę) bo woda z wszystkich 6 modułów musi się gdzieś pomieścić. Pozatym mam wątpliwości do przepływu wody w każdym z segmentów, mianowicie czy przepływ się równomiernie rozłoży(czy wystarczy jedna mocna pompa czy na każdy układ słabsza)??No i złączki jak to sprawnie i szybko łączyć.

bart3d

szeregowo?? To jakie tempy bedzie miał ostatni cpu??

Edytowane przez Pewin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewin napisał(a):

Wiesz co chłodnica to nie największy mój problem ale w gre wchodzi zdecydowanie jakaś tańsza opcja a pozatym wąż którym woda będzie płynęła do chłodnicy musi mieć większą średnicę (tak myślę) bo woda z wszystkich 6 modułów musi się gdzieś pomieścić. Pozatym mam wątpliwości do przepływu wody w każdym z segmentów, mianowicie czy przepływ się równomiernie rozłoży(czy wystarczy jedna mocna pompa czy na każdy układ słabsza)??No i złączki jak to sprawnie i szybko łączyć.

bart3d

szeregowo?? To jakie tempy bedzie miał ostatni cpu??

Zlaczki--> szybko zlaczki hydrauliczne

Co do koncepcji to moze cos takiego jak zbiorcza "rura" do niej podlaczona jest pompa. Kazdy komp podlaczony do "rury" (cos a'la common rail). Powrot z kazdego modulu do zbiornika. Nastepnie jakas chlodnica samochodowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety jeśli musi być jedna chłodnica to trzeba iść na jakiś kompromis. Jak będzie szeregowo to ostatni proc będzie miał pewnie 5, maksymalnie 10 (ale raczej bliżej 5) stopni cieplej niż pierwszy, a znowu jak podłączysz równolegle to w jednym obiegu woda może płynąć szybko a w drugim prawie wcale i też będzie różnica w temperaturach. Raczej nie rozdzielisz układu tak żeby na wszystkich kompach uzyskać dobry przepływ, chyba że byś umieścił je na wierzchołkach 6-kąta a pompe/chłodnice dał w środku ;) Mógłbyś rozważyć jeszcze równolegle 2 szeregi po 3 kompy - przed podziałem węże 16/22 a po podziale 8/10 albo 10/13.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bart3d napisał(a):

No niestety jeśli musi być jedna chłodnica to trzeba iść na jakiś kompromis. Jak będzie szeregowo to ostatni proc będzie miał pewnie 5, maksymalnie 10 (ale raczej bliżej 5) stopni cieplej niż pierwszy, a znowu jak podłączysz równolegle to w jednym obiegu woda może płynąć szybko a w drugim prawie wcale i też będzie różnica w temperaturach. Raczej nie rozdzielisz układu tak żeby na wszystkich kompach uzyskać dobry przepływ, chyba że byś umieścił je na wierzchołkach 6-kąta a pompe/chłodnice dał w środku ;) Mógłbyś rozważyć jeszcze równolegle 2 szeregi po 3 kompy - przed podziałem węże 16/22 a po podziale 8/10 albo 10/13.

Hmmmmmmmmmmm

Skoro tak twierdzisz to na jakiej zasadzie dziala common rail. Jest 1 pompa i szyna akumulatror i od tego odchodza podlaczenia do dalszych ukladow. Mysle ze ksztalt nie ma znaczenia w tym przypadku. Moge sie mylic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo common rail wtryskiwacz się nie otwoży dopuki nie wytwoży się odpowiednie ciśnienie w przewodzie dopływowym a poza tym sterowanie elektroniczne wtryskiwaczy pompy etc etc. Wc jest układem prostym podejżewam że musiałbym złożyć 6 identycznych modułów (długość węży identyczne bloki ta sama odległość od pompy ....)a i tak nie ma gwarancji że woda popłynie tak jak powinna(tak myślę).

Edit

Czy takie coś można kupić w PL a najlepiej w Poznaniu??

Edytowane przez Pewin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech sobie zianstaluja DUZY kaloryfer :wink: Wydajnosc tego typu rozwiazan jest naprawde duza - a jak sie wstawi cos naprawde duzego (grzejnik) + byle pompa CO (moze ciagnac i 100 kompow...). Wszystko na zlaczkach hydraulicznych. Jezeli nie ma potrzeby odlaczania kompow (tylko dodanie nowych) to nie trzeba bawic sie w jakies obustronnie odcinajace zlaczki ktore sa drogie i ciezkie do dopasowania, ale system zwyklych zaworow.

Zbudowanie czegos takiego moze byc jednak trudne dla kogos kto nigy nie bawil sie w wc. Zaleta to stosunkowo niewielka cena ( w porownaniu do firmowych chlodniczek z wentylami), IDEALNA cisza (pomijajac kwestie PSU w tych kompach..), ogromny zapas wydajnosci, mozliwosc bezstresowej rozbudowy (pompa-potwor i tania) no i ogrzewanie za darmo :wink:

Moge potwierdzic ze taki system sie nadaje idealnie do pracy 24/7, nie mamy zadnych plastikowych czesci, wirnikowej pompeczki, kurzacych sie wentyli ect. Raz odpalony uklad jest w stanie dzialac przez kilka lat bez przerwy, bez koniecznosci jakiegokolwiek przegladu/czyszczenia.

Weze najlepiej zbrojone 1/2'' gwint (stosowane w kiblach :wink:), a jakies slomki gumowe to tylko wewnatrz kompow. Przy takiej instalacji lepiej oprzec sie na metalowej rurce i wychodzacymi z niej wezami zbrojonymi.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie takie cos to bezsens totalny, obecnie jest tyle cichych coolerow na procki ze jest w czym wybierac a koszta beda nieporownywalnie mniejsze .co z problem nakupowac jakies ninje czy freezery ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robot napisał(a):

jak dla mnie takie cos to bezsens totalny, obecnie jest tyle cichych coolerow na procki ze jest w czym wybierac a koszta beda nieporownywalnie mniejsze .co z problem nakupowac jakies ninje czy freezery ?

moze chca byc pr0 i el0

ale tak serio to wc bedzie cichsze niz ac, tylko przy tym ukladzie zapomnijcie o mobilnosc i taniosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do taniości, to czemu :>??

Rura zbiorcza wlotowa, i zbiorcza wylotowa, pompa CO na 2 biegu duży kaloryfer konwektorowy i juz :], no i bloki. Do każdego kompa po 2 zawory kulkowe i koniec, potem zaworami regulujemy przepływ, aby był w miarę równy na wszystkie kompy i po sprawie :P - Takie trudne ??, potrzeba chęci i zapału :]

Co do rur głównych to np 3/4 cala i trójniki, a do środka borygo/petrygo, jak kto woli ;) korozją się nie przejmować, u aeriala chodzi i się nie skarży ;), można na wlot pompy filterek siatkowy dać ;)

Bloki wydziergać samemu, chyba, że macie kasy tyle, co by je kupić (w sumie nie muszą być najlepsze, bo tu OC nie wchodzi w grę)

Wszystko zależy ile kasy chcecie w to zainwestować. Zawory można regulować takim przepływomierzem http://www.mod-planet.com/index.php?module...&pageid=221

Węże dopływowe koniecznie zbrojone, bo nigdy nie wiadomo, co kto na butach ma (przy dużym ciśnieniu kamyk wystarczy do wycieku)

Jeżeli byś zdecydował się na robienie bloczków, to topy polecam z mosiądzu, a na króćce rurki np.12m i przylutować je :], tanio i przyjemnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory gregory, nie mam tych kraników. Nie dość, że największy jest na wężyk 6mm (zewnętrzna), to jeszcze maksymalnie dwie sztuki by były. Skeczu z papugą nie będzie.

OT: Jeśli uda się zrealizować pomysł z tego tematu, ogłoście to gdzieś wśród filmowców - niejeden będzie miał gotowy plener do siedemnastej części Matrixa, X-Mena czy innej komiksowej bzdury :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaloryfer już jest. Najmniejszym problemem jest zrobienie układów chłodzących już same kompy. Największy możliwość podłączania kolejnych do układu. Na razie jest pomysł szybkozłączek hydraulicznych... Koszt całkowity ma nie przekraczać 1000 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi