Puchacz1 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Tak jak w temacie jakie są właściwości termo przewodnikowe cyny ? wpadł mi pomysł aby szczeliny pomiędzy pamięciami na grafie a radiatorem była cyna. Wydaje mi się iż nie zrobi się zwarcie choć cyna jest przewodnikiem lecz na "wierzchu" pamięci nie ma prądu elektrycznego WIEM uznacie mnie za szaleńca. Czasami sam się sobie dziwie ale pytam bo już nie mogę z tymi artefektami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Cyna ma dobre przewodnictwo cieplne, zresztą jak większość metali. Na pewno lepsze w każdym razie aniżeli jakakolwiek pasta termoprzewodząca. Jest tylko jeden problem - cyna jest do tego celu zbyt mało plastyczna. Nie wypełni zbyt dobrze wszelkich nierówności między radiatorem a pamięciami a co za tym idzie będzie zbyt mała powierzchnia styku. Najlepiej sprawdzi się bardzo dobrze dopasowany radiator i minimalna ilość pasty termoprzewodzącej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 (edytowane) pastę termoprzewodzącą stosuje się po to aby, wypełnić bruzdy oraz skompensować nierówności na powierzchni radiatora i krzemu w celu zwiększenia powierzchnie styku obu elementów, zastosowanie cyny tago nie uczyni łatwiejszym, wręczy przeciwnie Edytowane 12 Grudnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 A nie boisz sie ze nakładając cyne na pamieci spalisz je? Stopiona cyna ma coś koło 250*C... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 (edytowane) Stopiona cyna też tutaj się nie sprawdzi gdyż cyna ma duże napięcie powierzchniowe a więc nawet w stanie płynnym nie będzie chciała wypełnić mikroszczelin między radiatorem a pamięciami. Na dodatek płynna cyna (zresztą w stanie stałym również) pokrywa się warstwą tlenku cyny który jeszcze bardziej ją izoluje. Edytowane 12 Grudnia 2006 przez Excray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 To zamiast kombinowac lepiej użyć srebrnej pasty termoprzewodzacej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 topienie cyny nie wchodzi w grę ponieważ temperatura topnienia czystej cyny to ~230C z domieszką ołowiu 1/3 spada do ~150C ale to nadal za dużo, możesz kombinować aż uzyskasz optymalną temperatura ale tu znowu pojawia się problem z napięciem powierzchniowym o którym napisał @Excray więc daj sobie spokój z cyną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Czystej cyny nie, ale stopy z ołowiem i dodatkami są płynne już od kilkudziesięciu stopni- np stop Wooda(choć to bardziej bizmut +dodatki), ogólnie stopy które można jeszcze nazwać cynowymi to od ok 9x stopni... tylko po co? Pamięci wydzielają na tyle mało ciepła,i dobrze pracują w na tyle wysokiej temperaturze,że tak naprawdę najlepiej służy im po prostu nawiew powietrza... co nie znaczy że DOBRZE spasowany radiator jest zły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 no nie powiedziałbym, że moje pamięci wydzielają mało ciepła ! Ciągle te artefekty a grzeją się niemiłosiernie. Mowa oczywiście o grafice :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 a jaka karta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 GF 6600 GT (mały grzejniczek można powiedzieć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 eee mysle ze radiatorki Cu + nawiew z boku spokojnie by starczyl ;) lub radiatorki Al + brak nawiewu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 no nawet mam takie radiatorki tylko nie mam ich jak umieścić !! Przeszkadza mi standardowe chłodzenie które jest bardzo duże a nie styka się z radiatorami !:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 oddaj grafe na gwarancje jezeli jest albo odkrec takty na ramach beda sie mniej grzac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 grafa jest podkręcona ale tylko na procku a to podgrzewa cały układ dlatego są arty ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Watpie zeby gorace powietrze az tak podgrzewalo kosci pamieci. Prawdopodobnie sam rdzen jest za wysoko podkrecony i dlatego masz bledy w obrazie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 w każdym bądź razie cyna NIE :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 (edytowane) :arrow: Puchacz1 żeby ulżyć twojej szarej istocie (tej w mózgu) TU jest do kupienia już wynalezione najskuteczniejsze "spoiwo termiczne" Edytowane 13 Grudnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...