Skocz do zawartości
Hans15336

Do Kupujacych Ram I Płyte

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś chce kupic świetną płyte GB 965P DS4 i do tego w miare tanie pamięci TWINMOS 2x512 800MHz to odradzam ten duet nie zadziała :mur: ( testowane na kilku płytach i na swoim sprzęcie :mur: ).

Polecam albo inna płyte albo inne ramy :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś chce kupic świetną płyte GB 965P DS4 i do tego w miare tanie pamięci TWINMOS 2x512 800MHz to odradzam ten duet nie zadziała :mur: ( testowane na kilku płytach i na swoim sprzęcie :mur: ).

Polecam albo inna płyte albo inne ramy :blink:

mam te twinmosy w wersji 2x1GB i testowałem je na gigabyte DQ6 i DS3 i nie było żadnych problemów. Różnież cała masa różnych płyt działała na tych pamięciach wyśmienicie (od Intela 954G poprzez wyższe intele P965 i 975X aż po nF 590/680SLI). Wnioskuję więc, że kupiłeś padnięte moduły. Trudno bowiem uwierzyć, że nie zadziałały na kliku różnych płytach. Nie ma co panikować. Kupno padnietych modułów nie jest czymś wyjątkowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam te twinmosy w wersji 2x1GB i testowałem je na gigabyte DQ6 i DS3 i nie było żadnych problemów. Różnież cała masa różnych płyt działała na tych pamięciach wyśmienicie (od Intela 954G poprzez wyższe intele P965 i 975X aż po nF 590/680SLI). Wnioskuję więc, że kupiłeś padnięte moduły. Trudno bowiem uwierzyć, że nie zadziałały na kliku różnych płytach. Nie ma co panikować. Kupno padnietych modułów nie jest czymś wyjątkowym.

Kolega chyba nie czyta dokłądnei posta a wiec :

2x512 :mur:

testowana na kilku płytach DS4 :mur:

Nie napisałem że RAM`ów było 2 zestawy po 2x512 :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega chyba nie czyta dokłądnei posta a wiec :

2x512 :mur:

testowana na kilku płytach DS4 :mur:

Nie napisałem że RAM`ów było 2 zestawy po 2x512 :blink:

Doczytałem. Moduły 512MB są jednostronne, a 1GB dwustronne. Więc masz dwa moduły jednostronne, a ja dwustronne na tych samych kostkach. I taka to różnica. Kilka zestawów na DS4? A co to, kółko gigabyte'owe? Bardzo mi sie nie chce wierzyć w kilka zestawów na dokładnie tej samej płycie. Zadam jedno podstawowe pytanie: czy pamięci testowałeś na innej płycie niż DS4? Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytałem. Moduły 512MB są jednostronne, a 1GB dwustronne. Więc masz dwa moduły jednostronne, a ja dwustronne na tych samych kostkach. I taka to różnica. Kilka zestawów na DS4? A co to, kółko gigabyte'owe? Bardzo mi sie nie chce wierzyć w kilka zestawów na dokładnie tej samej płycie. Zadam jedno podstawowe pytanie: czy pamięci testowałeś na innej płycie niż DS4?

Dwie płyty DS4 i 2 raz 2x512 :mur:

Po prostu jest kicha :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tłucz już tą głową z mur tylko sprawdz memki na innej płycie, najlepiej na jakimś Asusie wtedy będziesz mógł powiedzieć czy się gryzą z DS4 czy masz padnięte memki.

Wiesz trafienie dwukrotnie zepsutego zestawu 2x512MB graniczy z cudem :lol:

Napisze jasno '

Dwa zestawy pamięci 2x512MB

Dwie płyty DS-4

Wszysystkie towary nowe prosto z hurtowni .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz trafienie dwukrotnie zepsutego zestawu 2x512MB graniczy z cudem :lol:

Czy aby na pewno? Mam na ten temat zgoła odmienne zdanie i twierdzę, że dostanie dwóch padniętych kompletów nie jest czymś szczególnie niespotykanym.

Napisze jasno '

Dwa zestawy pamięci 2x512MB

Dwie płyty DS-4

czyli na innej płycie nie sprawdzałeś. Jeżeli więc nie sprawdzałeś, to na jakiej podstawie wyciagasz wnioski że te pamięci nie działają na DS4? Może po prostu w obu przypadkach dostały ci się walnięte moduły.

Wcześniej napisałeś "testowane na kilku płytach i na swoim sprzęcie " - czy kilka płyt i twój sprzęt to razem 2 płyty? Bo z twojej wypowiedzi wychodzi że kilka=1 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy aby na pewno? Mam na ten temat zgoła odmienne zdanie i twierdzę, że dostanie dwóch padniętych kompletów nie jest czymś szczególnie niespotykanym.

czyli na innej płycie nie sprawdzałeś. Jeżeli więc nie sprawdzałeś, to na jakiej podstawie wyciagasz wnioski że te pamięci nie działają na DS4? Może po prostu w obu przypadkach dostały ci się walnięte moduły.

Wcześniej napisałeś "testowane na kilku płytach i na swoim sprzęcie " - czy kilka płyt i twój sprzęt to razem 2 płyty? Bo z twojej wypowiedzi wychodzi że kilka=1 :D

Dobra to normlanie napisze jak prostemu człowiekowi co czepia się wszystkiego :mur:

2 x nowa płyta główna

2 x 2x512 nowe pamięci

1 płyta i 1 pamieci sprzęt się wiesza

wymienione pamięci ( w seriwsie sprawdzili nowe pamięci na jakiejś płycie - banglały )

1płyta i 2 pamięci sprzęt się wiesza

wymieniona płyta ( w serwisie sprawdzili nową płyte z jakimiś pamięciami - bangla)

2płyta i 2 pamieci sprzęt się wiesza

wymienione pamięci na PDP - sprzęt bangla

Jak widać z prostego rachunku mam tu przynajmniej 2 rodzaje płyt i pamięci ( ilościowo wygląda 3 xpłyta i 3x pamięci )

Wiem wiem bardzo trudno do tego dojść :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nadal mi się wierzyć w takie cuda nie chce. Najpierw piszesz że testowane na DS4, a później dochodzą jakieś blizej niezidentyfkowane płyty (chociaż cały czas pisałeś o dwóch DS4 lub o kilku DS4 i twoim sprzęcie). Biorąc pod uwage fakt, że DS4 i DQ6 to bardzo podobne konstrukcje (biosy od DQ6 bez problemu działają na DS4), do których biosy tworzą te same zespoły programistów oraz to że na DS3 i DQ6 Twinmos twister śmiga bez problemów, to nadal śmiem twerdzić, że co najmniej część tej historii jest mocno zmyślona. Zapewne był jeden komplet pamięci na DS4, który okazał się wadliwy i stąd problemy. A reszta to popuszczone wodze fantazji :razz:

Dodam tylko, że w twisterach używane są selekcjonowane kostki powerchips, które w wersji DDR2 667 są oficjalnie wspierane i przetestowane przez gigabyte i umieszczone na liście QVL (wersja DDR2 800 to to samo co 667 tylko są to kostki selekcjoowane) . Zadam jeszcze jedno pytanie - czy moduły były testowane na wymaganym przez nie napięciu, czy może w biosie wszystko było ustawione na auto? Bo to że się sprzęt wiesza (z początkowego tonu wypowiedzi wynikało, że w ogóle nie działały) to niestety raczej wina złych ustawień lub tez uszkodzenia modułów.

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nadal mi się wierzyć w takie cuda nie chce. Najpierw piszesz że testowane na DS4, a później dochodzą jakieś blizej niezidentyfkowane płyty (chociaż cały czas pisałeś o dwóch DS4 lub o kilku DS4 i twoim sprzęcie). Biorąc pod uwage fakt, że DS4 i DQ6 to bardzo podobne konstrukcje (biosy od DQ6 bez problemu działają na DS4), do których biosy tworzą te same zespoły programistów oraz to że na DS3 i DQ6 Twinmos twister śmiga bez problemów, to nadal śmiem twerdzić, że co najmniej część tej historii jest mocno zmyślona. Zapewne był jeden komplet pamięci na DS4, który okazał się wadliwy i stąd problemy. A reszta to popuszczone wodze fantazji :razz:

Dodam tylko, że w twisterach używane są selekcjonowane kostki powerchips, które w wersji DDR2 667 są oficjalnie wspierane i przetestowane przez gigabyte i umieszczone na liście QVL (wersja DDR2 800 to to samo co 667 tylko są to kostki selekcjoowane) . Zadam jeszcze jedno pytanie - czy moduły były testowane na wymaganym przez nie napięciu, czy może w biosie wszystko było ustawione na auto? Bo to że się sprzęt wiesza (z początkowego tonu wypowiedzi wynikało, że w ogóle nie działały) to niestety raczej wina złych ustawień lub tez uszkodzenia modułów.

Widze że masz problem ze zrozumieniem te które ja miałem nie działały na DS4 i tyle ( w serwisie działa na jakiś płytach nie wie na jakich ) , poza tym napisałem " testowane na kilku płytach i na swoim sprzęcie " .

Napiecia od 1.8 do 2.3V bez znaczenia zwisy cały czas , im mniejsza częstotliwosć taktowania moduły DDR800 tym dłuższy czas do zwisu .

Tak wymyśłiłem sobie historię bo ............

Nie rozśmieszaj mnie po prostu opisuje co zaistniało bo na sprzęt wydałem ponad 2 tyś i stał miesiąc bezczynnie . A po co ktoś ma robić ten sam błąd .

To miała być informacja że mogą wystąpić problemy i tyle , ale widze że jesteś bardzo uparty zatem traktują tą informację jako zmyśloną i daj już sobie spokój bo szczerze nie chce mi się już Tobie odpisywać ipt itd.

Jak widzisz ktoś też tutaj napisał że miał problemy z TWINMOS`em - pewnie zmyślił :blink:

To na tyle :D

Edytowane przez Hans15336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi