Skocz do zawartości
Draco87

Socketa->am2 Ddr->ddr2 Agp->pci-e

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuję trochę zmodernizować mojego kompa. Obecnie posiadam:

Barton 2500+@3200+

Abit NF7

2x512MB 400MHz TwinMos

4xHDD 80GB ATA133(2xSamsung, 2xSeagate)

Radeon 9700Pro

Chieftec 360W

---

Planowana konfiguracja to:

Athlon64 3200+ Box (AM2) >link<

Asus M2N-E (AM2) >link<

2x OCZ 512 MB DDR2 800MHz >link<

Seagate 320GB SATA2 >link<

GF7600GS (???)

I teraz moje pytania:

1) Czy mój zasilacz poradzi sobie z taką konfiguracją?

2) Którego GFa kupić? Mam do dyspozycji na kartę graficzną maksimum 400-450zł, ale najlepiej byłoby zmieścić się poniżej 400zł. Którego producenta karte kupić najlepiej? W miarę możliwości, chciałbym, żeby karta miała dość ciche chłodzenie. W grę wchodzi oczywiście O/C B-) Kartę najprawdopodobnie w połowie przyszłego roku i tak będę wymieniał, ale na chwilę obecną chciałbym sobie jako tako pograć w nowe gry. Oczywiście najchętniej kartę kupię za pośrednictwem allegro, tam chyba będzie najtaniej B-)

3) Jak oceniacie konfigurację, którą chcę kupić? Te zestaw będzie miał jakiś potencjał O/c?

4) Może kupić jakiś inny dysk, niż Seagate? W grę wchodzą dyski 250-320GB.

5) Może znacie jakiś tańszy sklep w Krakowie lub jakiś internetowy?

Pozdrawiam,

Draco87

Edytowane przez Draco87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Dyski możesz zostawić te 4x 80 które masz, zmienić płyte na DFI lub Biostar'a. Grafe brać od galaxy z zalmanem, albo palit. Zasilacz może zacząć sie pocić po oc (tylko 1 linia 12V). A jeżeli chcesz kupić koniecznie dysk to tylko seagate 7200.10 z zapisem prostopadłym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grzechu_1990

Mógłbyś podać konkretne modele płyt głównych?

---

na którą spośród tych kart się zdecydować (a może jednak jakaś inną, której nie podałem):

1) GALAXY 7600GS 128MB 500/1400 - osobiśnie najbardziej skłaniam się do tej karty, tylko czy te 128MB nie będą wąskim gardłem tej karty?

2) PALIT GEFORCE 7600GS 256BIT 256MB

a może coś z pasywnym chłodzeniem:

3) Gigabyte GF 7600GS 256MB

Edit.

4) PALIT Geforce 7600GS 256MB DDR3 450/1000MHz SONIC - właśnie znalazłem, wydaje się być najciekaszą opcją, co o tym myslicie?

Edytowane przez Draco87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu brałbym raczej BIOSTARa TForce NForce 4 AM2 (lub model Ultra - ma fabrycznie obsługę SATA2, na zwykłym można odblokować) niż tego ASUSa.

Co do grafiki, to o ile w 7300GS 256MB praktycznie nic nie daje, to w 7600GS może mieć jakieś znaczenie, choć pewnie tylko w niektórych grach przy wysokich trybach FSAA. Choć chyba raczej wziąłbym Galaxy 128MB - w większości gierek i tak będzie szybsze.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Co do grafiki, to o ile w 7300GS 256MB praktycznie nic nie daje, to w 7600GS może mieć jakieś znaczenie, c

Chyba 7300GT miałeś na myśli bo GS nie działa :lol:

Z zasilaczem to jestem dość sceptyczny, imo potem mogą być problemy, zmienił bym go na huntkeya 350AP-w zenfist.pl można go dostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu wziołbym to na S939

Zaoszczedzisz kase

1 Ramki zostają

2 Płyty Tańsze

i władował bym to w dwurdzeniowego Athlonka

albo odrazu lepsza grafe kupił

a z dysków polecam Samsunga jak dla mnie sprawdzone i najmniej awaryje

Edytowane przez S!nY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi