wozaq Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 (edytowane) Więc mod i cały komp powstał właściwie z niczego. Otóż mój ojciec nie mógł patrzeć jak stare części z kompa wyprzedaje wymieniając na nowe, więc postanowił, że złoży kompa dla siebie, tym bardziej, że parę części już było (większość i tak nowe zostało kupione, ale co mi do tego :-P ) Jak już mieliśmy wszystkie części, to ojciec postanowił, że sam sobie obudowę zbuduje :D A ponieważ stała nieużywana wieża Pioneera (z 1994 roku!) to powstał też ten niejaki MOD. Z początku miała byc działająca wieża z kompem w środku, ale w trakcie realizacji plan spalił na panewce i tak powstał sam komp w "skróconej" obudowie :) Parametry kompa, czyli to co jest w środku: -proc: Athlon 3000+ na AM2 + boxowy wentyl -płyta: Gigabyte GA-M61PM-S2 -grafa: zintegrowana GF6100 -mem: 512MB Kingston 667MHz -zasilacz: Huntkey 400W (z odzysku) -DVD: Pioneer DVD119 (z odzysku) -HDD: 120GB Maxtor na SATA (z odzysku) -Tuner: Pixelview na BT878 (z odzysku) -Sieć: Hornet na WiFi Teraz czas na parę fotek: Płyta została zamontowana na podwyższeniu, bo pod nią musiał się zmieścić DVD, przy okazji wszedł też dysk. Wszystkie kable idą pod płytą, inaczej były za krótkie, a tak wyszło nawet schludnie :lol: Zasilacz ma swoją "podpórkę" i jest przykręcony do podstawy obudowy. Znalazło się też miejsce na upchnięcie kabli od zasilatora. Rzut okiem na całość w środku :) DVD zamontowane, trza by ewentualnie na czarno pomalować :-P Rzut okiem na backpanel, który powstał z płyty aluminiowej. Backpanel na miarę naszych możliwości :lol: Wentyl (Revoltec 8x8cm z diodami) wdmuciach!ący powietrze do środka, owiewa po drodze radiator na chipsecie który dość mocno się grzeje. Całość... Narazie tyle, czekam na konstruktywną krytykę :D POZDR Edytowane 13 Grudnia 2006 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomascamel Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 a jakby jeszcze ze 2 foty calokształtu :)?? bo tak jakos widze podzespoly a calosc stanowi hmm no wlasnie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Po pierwsze pomaluj ten ochydny biały CD-ROM :) I zrób cos z tym tyłem, bo jest wręcz "odpychający". Poza tym jest nawet nieźle :) Fajnie, gdyby dało się te przyciski z przedniego panelu podłączyć do kompa. Wtedy byłoby idealnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 (edytowane) Dodałem zdjęcie całokształtu. Co do tyłu budy, to i tak go nie widać na codzień więc narazie tak zostanie. Na DVD to muszę w końcu spray qpic... :D AHA, jeśli chodzi o przyciski to jeden FFWD włącza kompa, a STOP resetuje, wszystko działa. Edytowane 13 Grudnia 2006 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomascamel Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 całkiem całkiem... teraz to juz musztardum po obiadum, ale naped mozna bylo wyciac otwor tylko na tacke :) ale ogolnie zawsze cos co nie wyglada jak kolejny szary komp supormod (plexa+katoda) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 po co spray na dvd. takie panele do lg można za 5zł wyhaczyć czarne i srebrne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David523 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 (edytowane) Fajnie, gdyby dało się te przyciski z przedniego panelu podłączyć do kompa. Wtedy byłoby idealnie icon_wink2.gif Prosze bardzo :] Działa bo sam robiłem cos podobnego, w obudowe po dvd włożyłem kompa i podłączyłem przyciski z panelu, ale narazie obudowa stoi pusta bo nie mam płyty, bo tamta spalona ;/ EDIT: Plugin do obsługi winampa -> http://www.winamp.com/plugins/details.php?id=92855 EDIT2: Do tego proponuje sterowanie na pilota (girder), http://safrina.net/girder.php Edytowane 13 Grudnia 2006 przez D@vid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 po co spray na dvd. takie panele do lg można za 5zł wyhaczyć czarne i srebrneAle taki żeby idealnie pasował na wszelkie przyciski i bajery to ciężko by było dostać, tak na szybko patrzyłem na allegro i za dużo to nie ma tego. Już bardziej za parę groszy opłaca się qpic nowy napęd jakiś używany. Zobaczymy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 będę krzyczał... większe zdjęcia w aparacie się nie zmieściły? Po cholere takie wielkie i ładuje się to kupę niepotrzebnego czasu... skończyłem krzyczeć... teraz będę krzyczał na moda :), albo nie... opiszę go jednym wybitnym słowem.. partyzantka :wink: Pilnika to niektóre otwory nie widziały chyba na oczy... facjata.. hmm.. już pomijając rażący po oczach DVD-upierdliwiec to niezbyt estetyczna... ale to już wynika z przestarzałości samej wieży... Ja osobiście bał bym sie to postawić w domu i nazywać to modem... Co najwyżej tymczasowym zastępczym temporalnym pojemnikiem na płytę główną... :) bez urazy oczywiście, krytyki konstruktywnej tu nie będzie, no bo ja bym to zrobił całkiem inaczej i nie ma sensu prostować krzywego teraz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zdjęcia zmniejszyłem, 1024x768 wydaje mi się odpowiednim rozmiarem, zwłaszcza, że żadne zdjęcie nie zajmuje więcej niż 300KB. Otwory widziały pilnik, chociaż może rzeczywiście zbyt mało, ale to wynika z małego czasu poświęconego modowi (raptem 3dni), poza tym komp stoi tak jak na ostatnim zdjęciu więc tego zbytnio nie widać, co nie znaczy, że może to być poprawione. Ale jak mówię, dla mnie tego nie widać i obudowa spełnia swoja rolę bo nikt nie wie, że jest tam komp. Odnośnie samej wieży to o tyle była ona dobra, że na szerokość i głębokość była ona idealna żeby zmieścić microATX i zasilacz w ten właśnie sposób. Co do samego frontu, to DVD się zrobi na czarno, a jak sama wieża wygląda, tak wygląda i nic nie zrobimy, atrapa w każdym bądź razie jest :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Na 2 zdjęciu, troszkę się wam "wygła" owa płyta mATX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Tak teraz patrzę i rzeczywiście, tak to wygląda :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 mod z cyklu "Jak zrobić komputer z dwóch gwoździ i metra sznurka?" - czyli makgajwerstwo po całości ;p nie trzyma się to kupy niestety, choć sam pomysł jest dość oryginalny jak rozumiem hi-fi komputer jest od użytku domowego i ma działać a nie wyglądać - więc swoje zadanie będzie chyba spełniał chociaż tak jak PelzaK ja bym to zrobił inaczej pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 hehe nie no czemu, całkiem ładnie to wyszło, gdyby jeszcze tak pomalować ten napęd i wstawić wyświetlacz w swoje miejsce [bo widać, że wyjąłeś i go brakuje] \\ No i hm fajnie by było gdybyś jakoś pozakrywał miejsca po deckach na kasety bo widać przez te szybki wszystkie bebechy a imo nie jest to ładny widoczek, co innego gdyby to jakoś podświetlić, chociażby diodkami, co o tym sądzisz? i na litość boską ujednolicuj ten tył ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 W odpowiedzi na największe zastrzeżenia wybrałem się wczoraj do castoramy i nabyłem spray. Pomalowałem DVD i przy okazji blachę z tyłu, teraz wygląda jakby była (prawie) w fabryce zrobiona :) Zdjęcia nie oddają wszystkiego, w rzeczywistości wygląda to dużo lepiej. Odnośnie jakiegokolwiek podświetlenia to mam na chacie katodę zieloną, może kiedyś coś tam wrzucimy. Narazie i tak Revoltec świeci... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 no już lepiej, w zasadzie tył mógłby pozostać, ale jeszcze popraw front DVD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Dokładnie, zrób jakąś zaślepkę do tego napędu bo conajmniej dziwnie to wygląda. Możesz też jakoś wyrównać krawędzi z tyłu i zasłonić miejsce na dodatkowe karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Z tylu nawet ladnie ale bylo by super gdybys jeszcze wyrownal krawedzie dziur i moze zaslonil miejsce niuzywanych slotow. Jesli bedzie ci sie kiedys nudzilo to moglbys (jezeli nie potrzebne ci te ale badziewie na przodzie) rozmontowac front zaszpachlowac wszystkie diury po wyciagnietych przelacznikach, zrobic jais fajny front do dvd i pomalwac, a calkiem fajnie by to wygladalo jak bys jeszcze dodal lcd :D Ale to zalezy od ciebie mnie by to badziewie na froncie denerwowalo. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Jakby ta wieza dzialala to byloby super a tak to jedynie poprawnie, owszem powiew swiezosci jest, ale mi sie ta wieza nie podoba:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Pewnie na żywo to lepiej wygląda, wiem z doświadczenia ze sprzęt audio ,szczególnie lata 90 jest strasznie niefotogeniczny, najbardziej aluminiowe i czarne. Czego nie widac gołym okiem,pod lampą błyskową wygląda strasznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 ja bym się jeszcze udał do tesko i kupił smar do czysczenia sprzętów RTV z róznych syfów... bo jak patrze na to to przypomina mi się moja stara wieża... która dostała buta na twarz od mojego brata i już przestała być wieżą :twisted: - nie pytajcie za co.. byłą ona tez upaskudzona wiekowym już nalotem różnych pyłów, smarów, tłuszczu z paluchów etc.. coś jak Twoja teraz... Umyj, dopieść ją trochę to może będą z tego ludzie... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) Ja chyba splagiatuje i ulepszę ten mod. Właśnie gadałem z kolegą (którego stary jest elektornikiem żeby mi taką obudowę sprzedał za dyche :) Jakie macie propozycje? Mówiliście, żebyście to lepiej zrobili :D Ja mam zamiar wsadzić tam LCD podłączony przez LPT. No i zrobić sterowanie foobarem przyciskami z obudowy itd. Ale kończe gadanie, żeby nie była jak z wszystkimi modami :D Edytowane 18 Grudnia 2006 przez j@kubof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...