Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Problem polega na tym, ze nagralem ostatnio plyte dvd rw i zwykla dvd wszystko wypalilo sie dobrze, ale pozniej wkladam nastepna dvd rw i wykrywa mi ja jak cd o pojemnosci 0 i 0 zajetego miejsc i nie moge jej sformatowac bo pisze ze nie jest to dysk wielokrotnego zapisu(plyta TDK DVD RW) pomyslalem ze to wadliwa rw wzialem nastepna z tej samej firmy i to samo, a przypomne ze wczesniej jedna taka nagralem. Zaczalem sie zastanawiac i wzialem swoja stara DVD RW Esperanze i jest to samo nie wiem o co chodzi. Poza tym wszystkie inne opcje nagrywarki dzialaja moge odtwarzac plyty DVD np z filmem oraz nagrywac zwykle plyty i rw. Sprubowalem i zmienilem biosa na najnowszego, ale to nic nie pomoglo.

Prosze o pomoc :(

Przepraszam za double post ale zapomnialem dodac ze jak wsadze dvd rw to pokazuje ja jako Dvd rom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o to żebyś usunął wszystkie programy do tworzenia wirtualnych napędów (min Deamon Tools , Alcohol itp.) lub odznacz w nich opcje Hide CD-RW/DVD-RW media lub cos w tym stylu.

Sprawdź te płytki RW które nie chodzą w Benqu na innej nagrywarce, kup jakąś nową DVD+/-RW najlepiej Verbatim i zobacz czy chodzi bo te stare mogą byc jakies wadliwe ( miałem tak kiedys z płytą BASF DVD-RW 2x z 2003 roku nagrała się ale Litek jej nie widział , przepaliłem wtedy na LG u kumpla i działa do dziś niezgorzej ). Spróbuj wgrac nowe stery ASPI/Force ASPI. Wgraj najnowszy bios. Zainstaluj ImgBurn super program, jęsli skasuje płytę to sprawdź ja na nero. Na końcu sprawdź Benqa w innym kompie, żeby wykluczyć system operacyjny, jesli tam pójdzie to format. Tyle mi na szybko przychodzi na myśl , ja bym zrobił tak jak napisałem zanim zapytałbym na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi