Testus Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam Próbując zmodernizować komputerek żony zakupiłem przez Allegro procek Celeron 100Mhz FCPGA z oznaczeniami (1000/128/100/1.75v) W chwili obecnej na płycie no-name (z Compaq'a) chodzi celek 633/128/66/1.70V) Płyta jest na chipsecie VIA Apollo Pro Płyta ma ustawiany mnożnik max x8 ale mimo to procek działa i da się kręcić na 950Mhz (niestety niestabilnie) Po włożeniu zakupionego nowego procka "głucha cisza" :( Czy jest możliwe aby płyta nie obsługiwała procka albo kupiłem bubla ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zaktualizowales BIOS plyty na poczatek? Mozesz tez sprobowac od resety CMOSa po wsadzeniu zakupionego celka. Chociaz ta glucha cisza mnie ciekawi - nic nie chodzi czy po prostu wlacza sie wszystko i nie ma obrazu? Czy na wypietym procku komputer piszczy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Chyba nie bedzie chodzic bo twoj proc mial FSB 66 a ten twoj "nowy" ma FSB 100 <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zaktualizowales BIOS plyty na poczatek? Mozesz tez sprobowac od resety CMOSa po wsadzeniu zakupionego celka. Chociaz ta glucha cisza mnie ciekawi - nic nie chodzi czy po prostu wlacza sie wszystko i nie ma obrazu? Czy na wypietym procku komputer piszczy? Nie aktualizowałem bo do chwili obecnej takiego na necie nie znalazłem. Sprzęt się włącza ale NIE MA obrazu. Nie piszczy. Próbowałem zmieniać zworki od fsb i mnożnika. Bez efektu Stary procek wstaje na każdym ustawieniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 bez przesady nie słyszałem o płytach obsługujących tylko celerony w końcu nie było pentiumów na fsb 66 najgordze miały 100 :] jeśli procek jest sprawny powinien działać ale może sie obrażać na mnożnik jeśli masz jakiś przełącznik/zworke do przestawienia mnożników na bios albo na auto ustaw ja (ja mam via apollo 133t i mam mnożniki do 8,5 a procek chula na 11) jeśli to nie pomaga wyjmij baterję z płyty lbo normalnie zresetuj bios u mnie na innym mnożniku płyta udaje martwa może twoja ma podobnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Chyba nie bedzie chodzic bo twoj proc mial FSB 66 a ten twoj "nowy" ma FSB 100 <_< To nie ten problem. Poprzedni spoko wstaje na 9.5 x 100. Wysypuje się niestety po czasie w Win XP Płyta obsługuje procki z FSB 133 również bez przesady nie słyszałem o płytach obsługujących tylko celerony w końcu nie było pentiumów na fsb 66 najgordze miały 100 :] jeśli procek jest sprawny powinien działać ale może sie obrażać na mnożnik jeśli masz jakiś przełącznik/zworke do przestawienia mnożników na bios albo na auto ustaw ja (ja mam via apollo 133t i mam mnożniki do 8,5 a procek chula na 11) jeśli to nie pomaga wyjmij baterję z płyty lbo normalnie zresetuj bios u mnie na innym mnożniku płyta udaje martwa może twoja ma podobnie To jest dobra myśl. Mam ustawiony mnoznik na x8 a poprzedni procek idzie na 9.5 więc chyba to procek wymusza Ten tez powinien ruszyć jak jest dobry. Sprobuje z tym resetem biosu Ale to jutro, na dzisiaj mam dosyć komputerów :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam!! Tak jak kolega wcześniej pisał: reset CMOS-a + najnowszy Bios dla twojej płyty (ważny revision twojej płyty). Jeżeli nie pomoże, to może warto sprawdzić wcześniej czy magistrali procesora nie ustawia się zworkami tzn. przy procku, który miałeś było 66Mhz, a nowy pracuje na 100!! Powinno być gdzieś opisane na laminacie płyty (sloty PCI, ISA) lub w instrukcji, nie wiem czy posiadasz tak ową) Mnożnikiem się nie przejuj i tak jest zablokowany; chipset płyty głownej sam sciąga informacje o mnożniku z procesora!! Jeżeli chodzi o celka to pewnie za mało Volt ma;)) Ale na tej płycie pewnie nie ma regulaci V-core;)) Napisz na jakim chipsecie jest to MOBO; może warto kupic jakiegoś celka 1.0 czy 1.2 Ghz (Tualatin) i zrobic mod-a? (patrz moja sygnaturka; nie tylko moja:))))- kłania się szukajka na tym forum!!!!!!!!!!) najlepiej zainsataluj EVERESTA lub SANDRE, wtedy bedziemy wiedzieć co to za płyta i na jakim chipsecie jest!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 No wiec jest tak Płyta to wyrób super firmy PcPartner model APPAS3-D956 jest na czipsetach Apollo Pro+ (VT82C693A + VT82C596B) bios zaktualizowalem do najnowszego jaki znalazłem z 15.12.2000 (nawet zadziałało :)) wg instrukcji płyta obsługuje wszystkie procki ppga i ma jakiś regulator napięcia pozwalający na podłączenie "future processors" Mieszałem zworkami od mnożnika oraz resetowałem CMOS Niestety celek ppga 1000Mhz 1,75V NIE działa. Włącza się tylko wentylatorek na procku i "[gluteus maximus]" Inny celek który mam 633Mhz 1,70v chodzi bez problemów wymuszając mnożnik 9,5 i wstając nawet na 950Mhz Czyżby procek dead ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 nie można mówić że procek jest dead po testach na jednej i do tego nie wiadomo czy obsługującej go płycie :D jeśli płyta obsługuje procki ppga i niema nic o fc-pga to celek 1000 coppermine bo taki jest to niewątpliwie :D który ma standard nóżek fc-pga właśnie. może nie działać np z powodu że płyta w swoich future procesors nie wie jak podstawić napięcie 1,75 z determinacji nóżkami albo po prostu 1000 mhz to dla niej za duzo musisz sprawdzić celka na innej płycie która na pewno obsługuje takie procki (fc-pga) i może po prostu zmienić płyte :D albo sprzedac celka bo jako nie działający/nie sprawdzony nie opłaca sie go trzymać ani sprzedawać jak go sprawdzisz najakiejś lepszej płycie daj znać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 kurczakin 633 jest tez na fcpga i mu dziala, chipset supportuje proca a bios tylko dodaje mikrokod wiec wszystko wskazuje ze proc jest dead Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) ja nie mówie że 633 jest ppga po prostu wydaje mi sie że płyta nie ma siły wystartować z celkiem na napięciu 1,75 widziałem taki przypadek na abicie bx133 celek 900 mi działał a na jakimś ecs na vii na którym normalnie pracoeał celek 600 płyta świeciła czarnym ekranem z tą 900-ką brat mi wtedy powiedział że kondensatory padły :D Edytowane 16 Grudnia 2006 przez kurczakin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Sam już nie wiem. Instrukcja mówi tak Chipset • Intel® 440BX / Intel® 440ZX / VIA® Apollo Pro(Plus) / VIA® Apollo Pro133 chipset. Processor • Full support for the Intel® all PPGA processors using PGA370 socket. • Support Coppermine processors using PGA370 socket. • Support 66MHz and 100MHz bus speed including all PGA370 processors operating from 300MHz to 500MHz and future processors. • Support 133MHz bus speed (VIA® Apollo Pro133 chipset version only). VRM 8.4 (Voltage Regulator Modules) on Board • Flexible motherboard design with on-board VRM 8.4, easy to upgrade with future processors. System Memory • A total of three 168-pin DIMM sockets (for BX,VIA chipset). • A total of two 168-pin DIMM sockets (only for ZX chipset). • Up to 384MB (SDRAM) for 440BX only or 768MB (Registered SDRAM) for VIA only. • Up to 256MB (SDRAM) or 512MB (Registered SDRAM) (only for ZX chipset). • Supports SDRAM at 66/100(PC100) MHz. • Supports PC133 SDRAM at 133MHz (VIA® Apollo Pro133 chipset version only). • Supports Symmetrical and Asymmetrical DRAM addressing. • Banks of different DRAM types and depths can be mixed. • Supports error checking correction (ECC) using parity DRAM modules (443BX/ VT82C693/693A). System BIOS • 2MB flash BIOS supporting PnP, APM, ATAPI, ACPI and DMI. • Auto detects and supports LBA hard disks with formatted capacities over 8.4GB. Procek, który mam odpala zawsze. Ten nowy nigdy Niestety nie mam innej płyty aby go sprawdzić. Pogadam ze sprzedającym i ewentualnie będę reklamował. Pytanie teraz nasuwa się tylko jedno. Co do tej płyty zapodać cos takiego http://www.allegro.pl/item149019156_celero...0_radiator.html lub lepiej http://www.allegro.pl/item149992746_2_sztu..._gwarancja.html Chidzi mi tylko o to aby chodził na tym znośnie WinXP , aplikacje biurowe i internet Gierki i filmy nie będą odpalane. Typowy komp do pracy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) polecam p3 733 mialem takiego a wydajnosc lepsza niz w celku 700@1050 oddam tego p3 za 20zl Edytowane 16 Grudnia 2006 przez morron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 polecam p3 733 mialem takiego a wydajnosc lepsza niz w celku 700@1050 oddam tego p3 za 20zl Dzięki za ofertę ale jak coś to myślę o PIII 866-933 cena różni się o grosze a chciałbym mieć święty spokój Pytanie tylko czy pójdzie taki procek u mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 nie ma wyjscia musi chodzic via supportuje 133 pytanie czy ramy masz na 133??Bo nie wiem jak na twojej plycie by z dzielnikami bylo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 nie ma wyjscia musi chodzic via supportuje 133 pytanie czy ramy masz na 133??Bo nie wiem jak na twojej plycie by z dzielnikami bylo Znalazłem specyfikację procków, które mam Celeron 633 (Coppermine) SL4NY/SL4PA Socket 370 (FC-PGA) 1,7/3,3 Celeron 1000 (Coppermine) SL5XQ/SL5XT Socket 370 (FC-PGA) 1,75/3,3 Wychodzi na to, że jak chodzi 633 to 1000 też powinien. Jedyne wyjście, że płyta ma ograniczenie mnożnika do 9,5 Procka odsyłam bo chyba jest kaputt Co do zakupu pentium to wg Everesta płyta suportuje FSB 133 (jest zresztą to do ustawienia na płycie) Pamięci mam 133 więc P3 powinno hulać. Jutro zakupie jakiegoś Pentka na Allegro to zobaczymy. Niestety nie mam czasu szukać procka poza netem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 szukaj procka ktory tez jest na 1.7V czyli na steppingu cC0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 szukaj procka ktory tez jest na 1.7V czyli na steppingu cC0dokładnie tak zrobie dzięki za uwagę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qron88 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) Hehe, przez jakiś czas mnie tu nie było z przyczyn technicznych (i tego że to nie jest moje główne konto to żem sobie zrobił błogie wakacje), ale czytając kolejne posty zakręciła mi się łezka w oku.... Jasny gwint, miałem ten chłam i hulał na nim 1Ghz PIII, pozbyłem się owego ustrojstwa, ale to z innego powodu - nie chciał obsługiwać śledzia pod PCI z USB 2.0 (jeszcze do tego VIA, no w ogóle jakiś żart). Czekaj czekaj,.... ja tego PIII jeszcze gdzieś mam.........chwila..........loading..........ooooo jest - 1.75V, więc to raczej nie wina napięcia. Edytowane 19 Grudnia 2006 przez qron88 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Hehe, przez jakiś czas mnie tu nie było z przyczyn technicznych (i tego że to nie jest moje główne konto to żem sobie zrobił błogie wakacje), ale czytając kolejne posty zakręciła mi się łezka w oku.... Jasny gwint, miałem ten chłam i hulał na nim 1Ghz PIII, pozbyłem się owego ustrojstwa, ale to z innego powodu - nie chciał obsługiwać śledzia pod PCI z USB 2.0 (jeszcze do tego VIA, no w ogóle jakiś żart). Czekaj czekaj,.... ja tego PIII jeszcze gdzieś mam.........chwila..........loading..........ooooo jest - 1.75V, więc to raczej nie wina napięcia. Dzięki za info. Miałeś tego PIII na szynie 133? Bo jak tak to jest możliwość ze płyta nie idzie z mnożnikiem 10 Innego wyjścia nie widze, no chyba że proce do kitu Tak czy siak zakupiłem już PIII 866 a tego Celka zwracam Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qron88 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Dzięki za info. Miałeś tego PIII na szynie 133? Bo jak tak to jest możliwość ze płyta nie idzie z mnożnikiem 10 Innego wyjścia nie widze, no chyba że proce do kitu Tak czy siak zakupiłem już PIII 866 a tego Celka zwracam Pozdrawiam Tak, na 133, dokładnie to mnożnik on ma 7.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Tak, na 133, dokładnie to mnożnik on ma 7.5Jedyna szansa, że na tej płycie mnożnik kończy się na 9,5 Kupiłem PIII 866 poszedł od strzału Tego celka zwracam sprzedającemu Watek do zamknięcia ale dziękuję wszystkim za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...