Skocz do zawartości
druid1

Gf 8800 Czy Gf 7950xgt2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam taki dylemat , wiem że gf8800 gts to chyba najlepsza karta w tej chwili na świecie w granicach powiedzmy do 2000 zł , którą mogę mieć za jakiś 1600 - 1620 zł , ale czy na prawdę warto ją kupić skoro gf 7950xgt2 chyba w niczym nie ustępuje tej gf8800 , nawet cenowo , a nawet chyba lepsze ma parametry np.

Foxconn - Gf 7950xGT2 - ma 500/1200 mhz , 512 bit , 1024 MB

a

EVGA - Gf 8800 GTS - ma 500/1600 mhz , 320 bit , 640 MB

a takiego foxconna mogę mieć za np 1450 zł , gdzie są dużo droższe one , więc jest większa przebitka na nim !!!! Jeśli będę chciał sprzedac kompa za jakis pół roku to tak dużo w plecy nie będę .

Z koleii wiem , że powiedzmy 150-200 zł to nie dużo ale np.gdybym dolożył te pieniądze do procka to bym mógł <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> lepszego procka i zamiast wziaść E6400 to bym wziął E6600 za jakieś 1135 zł lub też dołożył te pieniądze do ramu i zamiast <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 800MHZ to bym wziął

1066 MHZ , bo plyte mam EVGA 680 Sli i mi obsłuży takie pamięci.

Pomóżcie mi się zdecydować i podajcie uzasadnienia dlaczego tak a nie inaczej .

Pozdrawiam.

Edytowane przez druid1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho nawet nie ma się nad czym zastanawiać, 8800 to nowa generacja. No chyba, że chcesz wydać 1500 zł na dx9 kiedy jego era się kończy, a wchodzi dx10. Nie ma sensu porównywanie parametrów obu graf, bo to inna technologia, porównaj sobie testy. Dodatkowo argumentem może być to, że im więcej w tym momencie wydasz na kartę graficzną w dx9 tym szybciej stracisz pieniądze. Ale nie ma tego złego... :D Nie wiemy jeszcze jak 8800 gts radzi sobie w dx 10, czy podoła tym wszystkim bajerom (żeby nie było jak z serią fx)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. i zamiast <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 800MHZ to bym wziął

1066 MHZ , bo plyte mam EVGA 680 Sli i mi obsłuży takie pamięci.

Pozdrawiam.

Pytanie czy jest sens, bo wydajnosciowo 800 4-4-4 bedzie na podobnym poziomie co 1066 5-5-5. No chyba, że znajdziesz za kosmiczna cenę 1066 na 4-4-4-4...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również wziąłbym 8800 szczególnie dla DX10, w końcu nowa generacja. Kupowanie ramków 1066mhz mija się z celem chyba, nie lepiej kupić jakieś Cruciale 800mhz na Micronach D9 i je podkręcić??

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi