Skocz do zawartości
MesJasZ

X800xl - Titan Eagle I Problem Z Chłodzeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno zakupilem kartę x800gto na pcb od xl z firmowym, niewielkim chlodzeniem ATI. Karta zmodowala się na 16 potokow, nie podkręcałem jej bo jest wystarczająco wydajna. Czyli zegary 405/990. Niestety stockowe chlodzenie doprowadzalo mnie do szału (glosnością) Podczas gry w Medieval2 grafika (gpu) osiągała 73 stopnie. Mimo tego nie bylo objawow przegrzewania a ja postanowilem zmienic cooler na cichszy glownie z powodu wycia tego stockowego coolera.

Zakupilem Titan VGA Eagle, glownie z powodu dobrych parametrow (testy w necie) i ceny. Cooler ma miedziany rdzen i wolnoobrotowy wentyl na 5V. Po zdemontowaniu chlodzenia stockowego nakleilem radiatory na pamieci i zamontowalem titana. Po odpaleniu sprzętu slychac różnicę tzn nic nie slychac, titan jest bardzo cichutki. Niestety - nie wiem jak to wytlumaczyc ale grafika grzeje się bardziej niz na tej stockowej malej suszarce. Karta osiągała 75 stopni i po jakiejs godzinie grania nagle na ekranie sypalo artami i to porządnie. I druga różnica - na stocku kiedy grafika nie liczyla 3d spadek temperatury byl gwaltowny, Na tym Titanie bardzo wolno się schładza. O czym to świadczy?

Znowu rozebralem kompa, zdjalem titana, usunalem cala pastę, wypolerowałem gpu i nanioslem cieńką warstewkę pasty na gpu i zamontowalem z powrotem, solidnie przykręcając. Przy okazji zauważyłem że na R430 jest po prostu dziurka nawet nie wyglada to jak ukruszenie ale w gpu jest normalnie wgłębienie i dziurka. Nie wiem co z tym robic, no ale mimo tego grafa dziala i jeszcze moduje się...

Po tym jak to wszystko zmontowałem odpalilem kompa i MTW2 no i niestety - po 2h grania sypnęło artami przy temp. 71 stopni...

Co robić? Moze ja to źle montuję? cooler musi byc ok (widzialem testy), jest wiekszy niz stockowy, wentyl się kręci, jest on lekko ciepły (cooler). Nie wiem co robić z tą kartą - boję się rozkręcać znowu bo kiedys moze z powodu tej dziurki nie wstać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej to weź tę kartę wystaw poza budę i będzie ci chatę ogrzewać za friko. Niezła padaka swoją drogą, ja bym takiego shitu nie pchał w kompa. Chyba, że te 90 stopni to był błąd odczytu bo nie sądzę, że przy tej temp nie byłoby zwiechy... Normalnie to przy 70 już wali artami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi