Skocz do zawartości
Nabuchodonozor_84

Dell Inspiron E1505

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wlasnie takiego laptopa i w zwiazku z tym mam kilka pytan.

Po pierwsze karta dzwiekowa - w everescie pokazuje cos takiego

Intel 82801GBM ICH7-M - High Definition Audio Controller [A-1] PCI

w win pisze ze kodeki sa SigmaTel High Definition Audio Codec

Moje pytanie brzmi czy do czegos takiego podepne zestaw 5.1 ?? Czytalem Audio Notebook FAQ by Limerro 2006 i wydaje mi sie ze tak ale chcialbym sie upewnic.

Druga sprawa to karta graficzna - posiadam radeona x1400 i chcialbym sie dowiedziec jak sprawdzic czy jest on na szynie 128 czy 64 ?? w everescie w zakladce procesor graficzny nic sie nie pokazuje a w 3dmarku 2005 nie moge tego znalezc.

Trzecia sprawa to przy wlaczonej operze, gg, winampie i 3d marku wydaje mi sie ze troche za duzo ramu jest uzywane ?

Total Physical Memory 1.00 GB

Free Physical Memory 373 MB

Czwarte pytanie to temperatura

jakiej temp procka i dysku nie powinno sie przekraczac ??

Dzieki za ewentualne odpowiedzi, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podlaczysz zestawu 5.1 do tego lapa, tzn. masz za malo wyjsc audio. Wydaje mi sie ze masz zamiast slotu PCMCIA slot PCIexpress (czy jakos tak). Nie widzialem kart audio na ten slot wiec jesli chcesz podlaczycz zestaw 5.1 to pozostaje Ci jedyne wyjscie kupno karty dziwiekowej na USB. Powinny byc jakies audigy.

Sprobuj AIDA lub inna wersja Everesta.

Co do uzycia pamieci. Wydaje mi sie ze po instalacji systemu bez wywalania zbednych rzeczy, z odpalonym 3dmarkiem, winampem, operze i gadu to jest to normalne, ze Ci jej tylko tyle zostalo.

U mnie temperaryra dysku nie przekracza 46 stopni jak pracuje dluzszy czas. Temperautura procesora po kilku dniach liczenia SETI wynosi 66-70 stopni. Temperatura grafy po OC i kilku godzinach grania jest 85-87 stopni :(

Edytowane przez Andi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjscie minijack to rowniez SPDIF wiec mozna podpiac wieksze zestawy.

Co do pamieci to masz zainstalowany system przez producenta?? jesli tak to wywal go i zainstaluj od nowa.

Co do temp. wrozka nie jestem i nie powiem ci ile powina wynosic bo nie podales jaki speed ma twoj CPU...

btw. Radki w tych dellach sa 128 bitowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego lapka i powiem Ci ze po odpaleniu jak z fabryki wyszedl to on mial u mnie 72 procesy uruchomione wiec te pol goga conajmniej rama bylo zajete ... odpal dodaj usun programy powywalaj zbedne rzeczy , potem odpal msconfig z uruchom przejdz do zakladki autostart i tam masz sciezki ktory program do czego sie odnosi i poodchaszaj poprostu a nastepnie odpal zarzadzanie komputerem dodaj przystawke uslugi i powylaczaj te ktore uwazasz za nie potrzebne .. zszedlem w ten sposob do 41 procesow z czego 6 od bluetootha chyba jest;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temp. wrozka nie jestem i nie powiem ci ile powina wynosic bo nie podales jaki speed ma twoj CPU...

btw. Radki w tych dellach sa 128 bitowe.

t2050

A wracajac do grafy to wynik w 3dmarku 05 jest 1825, wedlug tej strony http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-...gow.1174.0.html powinno byc 2270 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam, ze kodek SIGMATEL. Dzwiekowek raczej sie nie integruje w mostku poludniowym z tego co mi wiadomo.

Zestaw 5.1 mozna podlaczyc przez SPDIF - w FS mialem dzwiekowke na Realteku HD ALC880 (7.1) - sygnal analogowy stereo (wyjscie mini jack) oraz cyfrowy SPDIF 7.1 (kabelek normalny o ile pamietam, a nie optyczny).

W razie pytan i problemow chat z supportem technicznym:

http://support.us.dell.com/support/topics/...;l=en&s=dhs

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pamieci to masz zainstalowany system przez producenta?? jesli tak to wywal go i zainstaluj od nowa.

problem jest taki ze nawet na 2p2 windows xp MCE 2005 bazujacy na xp HE jest niedoznalezienia ^^ cos o tym wiem a ze chcialem zostawic oryginala to sie pomeczylem 5 min i dzialalo... btw moze studiujesz na uczelni technicznej i masz dostep do msdn'u tj ja ?? ;] sprawa wtedy jest prosta xp prof oryginal ;]

btw.

moj ma niby byc u mnie po swietach dzis minelo chyba 30 roboczych... ;/ jak w czw nie doostane info ze laptopa wysla do mni najpozniej w pt to udezam do OUIKK czy jakos tak...pomimo ze powinienem to zrobic 2 tyg temu..;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi