Lookson Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Witam! Postanowiłem poprosić o rady dotyczące lekkiego OC mojego obecnego sprzętu. Jako że jestem kompletnie zielony w tym temacie postanowiłem zrobić parę zrzutów z ekranu żeby pokazać mniej więcej czym dysponuje i żebyście mogli ocenić czy cokolwiek da się z tym sprzętem zrobić. W sumie na swojego złoma nie narzekam. W 100% wystarcza mi do tego co potrzebuje. Jednak ostatnio postanowiłem się lekko zrelaksować i zakupić jakąś gierkę ;) Wybór padł na Titan Quest. Oczywiście wcześniej sprawdziłem wymagania jakie ma ta gierka i według rozpiski producenta na słabych a w sumie nawet na średnich ustawieniach gry powinno mi się grać przyjemnie i płynnie. Niestety jednak z relaksu nici, ponieważ mój sprzęt przy najsłabszych detalach kompletnie nie wyrabia się z tą gierką. Pytanie co mogę zrobić i czy wogóle coś da się z tego wyciągnąć? Ktoś kiedyś w pracy mi mówił, że Bartka 2,5 spokojnie można bez niczego na 3,2 zrobić, albo że w grafie którą posiadam można potoki jakieś odblokować i karta będzie prawie dwa razy mocniejsza, ale o co dokładnie biega to nie mam pojęcia ;) Pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc z waszej strony :D Bios1 Bios2 Bios3 Bios4 Bios5 Procesor Karta Graficzna Płyta Główna Płyta Główna cd Płyta Główna cd Płyta Główna cd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=8 zacznij bardzo szybko czytac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 @Lookson a moze to nie przez sprzet slabo giera dziala tylko przez syf w systemie. od kiedy nie bylo reinstalki? ;) procka pewnie pogonisz na te 2.2GHz ale wogole to podaj caly sprzet. i nie w screenach bo to od razu sie czlowiek zniecheca do pomocy ;) normalnie wszsytko napisz. zasilacz tez ;] pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 @xacti Procesor: AMD Athlon XP 2500+ 1,84Ghz Płyta Główna: Gigabyte GA-7VAX KT400 FSB333 Pamięci: 2x512DDR chyba no name jakieś Karta graficzna: Galaxy GF6800 128MB Co do fotek to po prostu wydawało mi się, że najlepiej pokażą jakim sprzętem dysponuje. Patrząc np na ustawienia w BIOSie to mam wrażenie, że na tej płycie nic nie wykręce bo gdy tylko zmieniam CPU Host Frequency to mi się nie podnosi komp i BIOS z automaty sam wraca do deafulta. Niby można zrobić update biosu, ale nie chce mi się formatować komputera (słyszałem że po każdej wymianie biosu trzeba od nowa system wgrywać). Co do zaśmiecenia komputera to chyba raczej wykluczone, bo miesiąc temu robiłem formata i instalowałem wszystko od nowa. Śmieci u mnie mało raczej, bo używam legalnego oprogramowania, więc i programów mało u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 hmmm. jedyne co to procka bys mogl podkrecic .. lub grafe.. z prockiem bedzie problem na tej plycie. on na luzie powinien chodzic na fsb 400, no ale plyta pozwala na max 333... :| grafike przez Riva Tuner powinienes jakos latwiej podkrecic :) kurcze no po prostu jestes w kiepsiej sytuacji z mobo :( poradzil bym ci zebys ja zmienil chociaz pewnie zaraz ludzie powiedza zebys kupil nowy sprzet ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 po zamianie biosu NIE TRZEBA stawiac systemu od nowa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Więc tak napisze co wczoraj sam próbowałem kombinować ;) Zwiększyłem sobie CPU host frequency, ale nic to nie dało bo nie mogłem odpalić kompa później więc musiałem wrócić do standardowych 166. Próbowałem podnosić tą wartość razem z napięciami delikatnie, ale jedyne co mi udało się zrobić to ponad 100 stopni na CPU :P Co do płyty wiem, że jest do [gluteus maximus] bo mój kumpel np ma epoxa jakiegoś to tam wchodzi tylko w bios na niczym się nie znająć wybiera jakąś opcję top performance na najwyższą i chula mu wszystko pięknie i widać rówżnice. U mnie takich faerwerków nie ma chyba :/ Grafe mam GF 6800 z Galaxy 128mb i wczoraj przy pomocy riva tunnera próbowałem odblokować potoki. Wszystko się udało i karta miała 16 potoków i coś tam jeszcze tak jak niby być miało. Jednak w której kolwiek gierce artefakty się pojawiały :| Wniosek z tego, że albo nie daje rady ta karta albo coś jeszcze trzeba zrobić. Cóż więcej mogę powiedzieć. Gdzieś głęboko na jakimś formu doczytałem się że moge spróbować zmienić bios grafy i wtedy spróbować potoki odblokować i że powinno pomóc, ale równiedobrze moge zniszczyć sobie karte przy zmianie biosu, więc nie wiem czy to ma sens. Ogólnie [gluteus maximus] niezła z tym kompem. Tzn komp jest wporządalu, ale płytka mogłaby być zdecydowanie lepsza. Zakup kompa planuje zrobić, ale to dopiero w sierpniu pewnie, zaraz po moim ślubie :P Wtedy odchodze z domu od starszych i siostry młodszej i zostawiam im ten komputer żeby coś mieli do internetu i gadugadu ;) A sobie planuje kupić coś porządnego. Na dzień dzisiejszy wiem co bym kupił, ale do sierpnia to pewnie dużo się zmieni jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 zacznij od zamiany chlodzenia. co do grafy... potoki w tych kartach da sie odblokowac, co nie jest rownoznaczne z dzialaniem wszystkich potokow. zmiana biosu w odblokowaniu nie pomoze. zawsze mozesz na karcie zwiekszyc taktowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...