krzyho22 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Miesiąc temu gdy załanczałem aplikacje wymagające więcej grafiki (np.gry, nawet filmy), komp po paru minutach się zawiesił. Pochodził tak kilka dni i już się nie załączył, tylko jeden długi sygnał i dwa krótkie. Wysłałem to do serwisu i dopiero dzisiaj mi przysłali, poskładałem kompa i znowu to samo, jeden długi sygnał i dwa krótkie. Nie wiem co jest zepsute, zasilacz jest dobry. Nawet bios się nie ładuje a powinien się ładować nawet jak pamięci nie ma lub procka (tak myślę). Tak sobie myślę że oni mogli mi tą samą płytę przysłać nie naprawioną (powiedzieli że nowa). Pomóżcie co mam robić. Mój sprzęt: Asus M2NPV-MX Zintegrowany Geforce 6150 Sempron 3000 am2 1gb goodram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 AMI Liczba dźwięków - Typ błędu 1 - Problem z odświeżaniem RAM 2 - Błąd parzystości pamięci RAM w obszarze pierwszych 64 KB 3 - Błąd w obszarze pierwszych 64 KB RAM-u 4 - Błąd zegara systemowego 5 - Problem z procesorem 6 - Błąd kontrolera klawiatury 7 - Błąd trybu wirtualnego procesora 8 - Błąd zapisu lub odczytu z pamięci karty graficznej 9 - Błąd sumy kontrolnej BIOS-u 10 - Błąd zapisu lub odczytu pamięci CMOS 11 - Błąd pamięci cache ciągły ton -! Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej Award Liczba dźwięków - Typ błędu 1 długi - błąd pamięci 1 długi i 2 krótkie - Błąd parzystości pamięci RAM 1 długi i 3 krótkie - Błąd karty graficznej ciągły ton - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej Phoenix Liczba dźwięków - Typ błędu 1-1-3 - nie jest możliwy odczyt parametrów konfiguracyjnych z pamięci CMOS .Konieczna jest wymiana płyty głównej . 1-1-4 - Układ zawierający BIOS musi być wymieniony 1-2-1 - Błąd zegara systemowego 1-2-2 - Uszkodzona płyta główna 1-2-3 - Uszkodzona płyta główna 1-3-1 - Uszkodzona płyta główna 1-3-3 - Błąd parzystości pamięci RAM w obszarze pierwszych 64 KB 1-3-4 - Uszkodzona płyta główna 1-4-1 - Uszkodzona płyta główna 1-4-2 - Błąd pamięci RAM 2-x-x - Każda kombinacja sygnałów, rozpoczynająca się od dwóch dźwięków oznacza uszkodzenie pamięci RAM 3-1-x - Jeden z układów płyty głównej jest uszkodzony. Prawdopodobnie konieczna jest wymiana płyty głównej 3-2-4 - Błąd kontrolera klawiatury 3-3-4 - Brak karty graficznej 3-4-x - Błąd karty graficznej 4-2-1 - Jeden z układów płyty głównej jest uszkodzony. Prawdopodobnie konieczna jest wymiana płyty głównej 4-2-2 - Błąd zgłoszony przez płytę główną - należy sprawdzić czy klawiatura jest sprawna 4-2-3 - Jak wyżej 4-2-4 - Prawdopodobnie jedna z kart rozszerzeń jest uszkodzona. Jeśli wszystkie są sprawne to płyta główna nadaje się do wymiany. 4-3-1 - Błąd płyty głównej 4-0-2 - Jak wyżej 4-3-3 - Jak wyżej 4-3-4 - Błąd zegara czasu rzeczywistego Powinna pomóc wymiana baterii na płycie głównej Kody BIOS-ów Phoenix są najbardziej szczegółowe ze wszystkich, ale płyty wyposażone w taki BIOS są rzadko spotykane (głównie w Laptopach). Za każdym razem emitowane są trzy grupy krótkich dźwięków, oddzielone od siebie krótką pauzą. Zatem zapis 1-3-3 oznacza, że został wygenerowany jeden dźwięk, potem była pauza, następnie trzy dźwięki, kolejna pauza i znów trzy dźwięki. Znalezione w sieci :) Mam nadzeje że komuś się przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regaciarz Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 miałem ten sam problem, tez płyta była w serwisie i jak otrzymałem ją spowrotem i była ta sama usterka, to zagłębiłem się w instrukcje obsługi i wyczytałem, że ram należy włożyć do trzeciego slotu :blink: wsadziłem i płyta poszła, teraz mam kości w slotach 3 i 4 i jakoś chodzi :D dwa pierwsze mam wolne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...