Skocz do zawartości
jonas

Mała Chłodnica, Chłodniczątko Właściwie - Jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję chłodnicy nikczemnych rozmiarów - 8cm szerokość, 12cm wysokość. Grubość jest mniej istotna, zawsze zad może być trochę większy, i tak nie widać. Rzecz jasna podane wymiary są nieco elastyczne i gdyby trafiła się 10cm szeroka lub nieco "niższa", jakoś bym to przebolał. Zdaję sobie sprawę z niewielkiej wydajności takiego ustrojstwa, ale też nie potrzebuję odparować 100W. Poza tym mam już ogólną koncepcję, "bloczek", "pompkę" (o ile w końcu dotrze, chędożona Poczta Polska), złączki, rureczki i tak dalej, tylko chłodnicy mię brakuje. Nie śmiem pisać bez cudzysłowów, jak skończę i się pochwa-lę, to zrozumiecie tą asekurację :>

Przeszukałem forum, ale takimi mizernymi zabawkami nikt sobie nie zawraca głowy i niewiele tu na ten temat. Z kupnych wyszukałem jak na razie tylko taką fikuśną, bodajże Black Ice Micro się to nazywało. Odpada, albowiem

- dziurki Des-durki ma z boku, a umyśliłem sobie z góry i tego będę się trzymał

- cena (no sory gregory, 100 pesos za byle kawałek miedzi?)

- jakaś taka stylistyka do rzyci

W akcie desperacji poczyniłem przygotowania do zlutowania czegoś o takich wymiarach samemu, ale poległem na etapie wycinania mosiężnych blaszek :>

Czy istnieją w ogóle takie maleństwa? Nie wykluczam wizyty na szrocie, więc kojarzy ktoś model samochodu/motocykla/pralki/lodówki, w jakich to znajdę, byłbym wdzięczny za podzielenie się ze mną tą wiedzą.

---linia cięcia---

Ponieważ nocka trafiła się spokojna (dzięki ci, o wszechpotężne bóstwo utrzymania ruchu!) siedzę i knuję.

Która chłodnica/nagrzewnica ma taką budowę, jak w załączniku - artystycznie powyginana rurka + blaszki? Umyśliłem z jakiejś większej wyciąć i użyć część zaznaczoną na czerwono, coby uzyskać żądany mikry rozmiar, a w miejsca zielone wkomponować złączki odpowiedniego standardu, np. silikonem czy inną poxiliną.

Czy istnieje we wszechświecie aluminiowa chłodnica tego typu? Nie wydawa mnie się, ale nie zaszkodzi spytać :>

post-6941-1166155587_thumb.jpg

Edytowane przez jonas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Wymiary mniej wiecej o jakie ci chodzi, mialo napis wycisniety na boku "AURORA" i miedziane. Pochodzila bodaj z jakiegos motoru, mialem ja od Nazir'a, sprzedalem na allegro na jakis uklad z P3 bo okazala sie za slaba na moj owczesny uklad (barton,6800 i nb). Co ciekawe przy papscie 120x120x38 ze shroudem dawala rade, ale bylo delikatnie mowiac glosno.

Jezeli chodzi o takie aluminiowe chlodnice i ich ciecie to spotyka sie na allegro - mozna uzyskac w zasadzie dowolny rozmiar docinajac na wlasne potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można by zrobić samemu z miedzianych rurek + kolanka + aluminiowe listki. W galerii można coś takiego znaleźć w pierwszym rev. Węgorza91, fabrycznie ciężko będzie znaleźć, bo ta szerokość 8cm znacznie ogranicza pole możliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sprytny plan - użyję tego lub czegoś w ten deseń, ze zdjęcia w załączniku. Nic tańszego nie znajdę, poza tym jest to aluminiowe, ergo do mego aluminiowego "bloczku" będzie wspaniale pasować :>

Nieco przyciąć trzeba, bo 200x190mm mnie nie urządza, ale skrystalizowała mię się już wizja linii rzezalniczej.

Przefrunę dzisiaj przez częściownie i serwisy AGD, a nuż a widelec mają coś podobnego na półce w przyzwoitej (do 30zł) cenie.

---linia cięcia---

O ja głupia zapominalska kuciapa - podziękowania dla mechl!na, któren mię naprowadził na taki trop. Cmokaski.

post-6941-1166420221_thumb.jpg

Edytowane przez jonas
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi