Skocz do zawartości
mattnick

Huntkey 140 Mm Co W Zamian...

Rekomendowane odpowiedzi

Green fan jest raczej na pewno zbyt wolny do Hunta.

Oryginalny ma 1400rpm (max), a ten bodaj 600, więc lepiej nie ryzykować.

To może zwolnic nieco stary wentylator ? np. na 7V ? Edytowane przez robowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zgadzam sie

mam Evergreena od ponad pol roku w swoim huntkey

i zadnych problemow z przegrzaniem nie ma ...

polecam bo wentylator jest REWELACYJNY

(szczerze mowiac to nie spotkalem sie jeszcze z bardziej cichym, majac nawet na uwadze fanderka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sie szczypiecie

kupcie Evergreen 140mm

Wentylator ABSOLUTNIE nie slyszalny nawet z bliskiej odleglosci

kreci sie przy 12v - 660RPM przy 3V juz rusza i ma ok 330RPM

w 100% wystarcza do tego huntkeya - wiem bo mam go zamontowanego od Roku

POlecam ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktoś się orientuje z jaką prędkością kręci się standardowy z huntkey'a? Jeszcze jendo pytanie, jest przylutowany czy w jest wtyczka środku?

1400rpm, 62CFM :)

U mnie była wtyczka z czerwonym glutem, który nie łatwo było zerwać

U mnie też, choć czerwony glu nawet łatwo odszedł :) Edytowane przez QRVICH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszyłem napięcie z 12V do 7V i można powiedzieć że jest cicho :D. i za free ;)

A dmucha w miarę konkretnie przy 7V? Możesz mi przypomnieć jak się robiło 7V (chyba zamiast masy daje się 5V)?

Ten Evercool o którym tyle mówiono ma niecałe 39 CFM, ogryinał ponad 60, no ale skoro mówicie że starczy.

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie zaczął mnie już denerwować ten szum wiatraka i postanowiłem go w końcu dać na 5v i wreeeszcie cisza... ;] także jeśli komuś też to przeszkadza to dawać go @5v...a i zaznaczam że u mnie wtyczka nie była bardzo zaglutowana tym czerwonym :wink: Ładnie odeszło. Oto kilka fotek:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i sama wtyczka:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dmucha w miarę konkretnie przy 7V? Możesz mi przypomnieć jak się robiło 7V (chyba zamiast masy daje się 5V)?

Ten Evercool o którym tyle mówiono ma niecałe 39 CFM, ogryinał ponad 60, no ale skoro mówicie że starczy.

Dołączona grafika

7V spokojne wystarczy, ale jednak u mnie słychać już przy 7V ten wentylator.

także jeśli komuś też to przeszkadza to dawać go @5v...a i zaznaczam że u mnie wtyczka nie była bardzo zaglutowana tym czerwonym icon_wink3.gif Ładnie odeszło. Oto kilka fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No nieźle miałem dać na 5V, ale sie bałem, że zasilacz się skończy, jak to jest u Ciebie ?, Nic sie nie dzieje ?, Dobrze wieje przy 5V ?

Edytowane przez robowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym co w sigu w full stressie nawet troszkę się nie nagrzał ;) Myśle że na 5v styknie spokojnie i wieje wystarczająco dobrze...a temperatura CPU w porównaniu z wentylem na auto...nie zmieniła się lub wzrosła ledwo 1*C ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja 350-tka zaczęła hałasować (wentylator zaczął terkotać) , więc wymieniłem go na SilentiumPC Zephyr 140. Niestety albo coś źle zamontowałem albo jest coś nie tak z wentylem. Podczas pracy wydaje dziwne dźwięki (niby buczenie czy coś w tym rodzaju) dźwięk ten nie jest stały tzn.pojawia się losowo . Dodam ,że podczas przechylania obudowy czy to w jedną czy to w drugą stronę dźwięk się nasila i idzie wyczuć wibracje. Co jest nie tak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dokładnym osłuchaniu kompa okazało się ,że to nie jednak Zephyr wydaje dziwne dźwięki a HDD. Pewnie cały czas tak chodził ale dopiero teraz go usłyszałem (drgania przenoszone na obudowę). Po fanswapie czeka mnie wyciszenie HDD (gumki lub SQD). Imho wentylator polecam niesłyszalny ale kosztem temp. ,które wzrosły o 3-5 C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No już po robocie.

Szkoda, że nikt nie napisał wcześniej, że wtyk w HK jest na 2 piny a nie 3.

Póki co Zefirek 140mm na 7V nie stwarza problemów, ale powietrze wydobywające się z zasilacza jest zdecydowanie cieplejsze niż przy starym wentylku (nie wrzące tylko bardzo ciepłe - mój bio-termometr zwany ręką podpowiada mi około 45*C). U was też było podobnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi