Skocz do zawartości
przemo3642

Kupuję Sobie Solidną Budę Do 300zl I Wyselekcjowalem 4 Zawodników.

Rekomendowane odpowiedzi

długość 540mm wysokość 460mm szerokość ~20cm(+),, nie sądzę aby seryjne 120mm były ciche więc dla maniaka ciszy to że wentyli jest i 10 nie jest specjalnym argumentem ;)

lian li jest też mniejsza

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

długość 540mm wysokość 460mm szerokość ~20cm(+),, nie sądzę aby seryjne 120mm były ciche więc dla maniaka ciszy to że wentyli jest i 10 nie jest specjalnym argumentem ;)

lian li jest też mniejsza

Co do wiatraków- są montowane seryjnie- fakt. Ale są montwane seryjnie w Lian Li! Są ciche i zawsze można je dodatkowo puścić na miejsze obraty. Trzy wicherki 120mm+ opcja 80mm u góry daje na 100% lepsze warunki termiczne (bo co do samego aluminium- myślę, że to głównie ma wpływ na estetykę.)

Tutaj parę recenzji Lian Li- wszystkie entuzjastyczne:

http://www.overclockercafe.com/Reviews/cas..._Plus/index.htm

http://www.xtremecomputing.co.uk/review.ph...=231&page=1

http://www.systemcooling.com/lian_li_pc-7b-02.html

Co do wymiarów Lian Li: szer/wys/dł: 210x448x490 nie wyglądają wcale źle (przy takiej Sonacie II np)

przy twoim szefie...............................205x460x540 też nie jest źle. Jest on wyraźnie dłuższy -ok, ale najważniejsze (wg mnie) parametry jeśli chodzi o możliwość zagospodarownia wnętrza to szerokość (żeby weszły długie dziwolągi na procka) i wysokość (żeby była zachowana stosowna odległość socketa od zasilacza, żeby można było upchnąć coś w miejscu zatok 5.25). Tymczasem na szerokość są bardzo podobne, a różnica w wysokości nieznaczna (2.2 cm, w dodatku nie wiem czy te 460 jest z nóżkami czy bez).

Jedyne co mnie odrzuca od Lian LI to cena- np dragona można już kupić nowego w sklepie i bez okazji za 260zł, a Lina Li to 400zł :( Za 300zł można kupić wyższego od twojego szefa Anteca plusviwew II i też jest czarny-czarny, tylko nie ma alu na froncie.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może są a może nie są ;) na pewno nie są najcichsze a prawdopodobnie dosyć tanio można kupić cichsze

dużą zaletą jest komin - tak to robi robotę i skutecznie obniża temp (ale tylko z wentylem, bez nie za bardzo..). Moja poprzednia buda miała komin i jest też wada takiego rozwiązania - w wyciszonym kompie kominem ucieka najwięcej dźwięku (wiem, sprawdzałem)

co do wymiarów - niby niewiele ale jak fajnie rządzi się w szefie to trzeba sprawdzić (w żadnym wypadku nie ujmując lian-li, nie bawiłem się nie powiem)

w szefa wejdzie chyba wszystko co się da.. ninja siedzi na luzie a kilka mm zabiera też gąbka akustyczna

Co do samego lian li - wart rozważenia - na pewno dobra obudowa i imo której byś nie wziął będziesz zadowolony. Prawdą jest też że nie ma obudowy idealnej - są tylko łatwiejsze i trudniejsze do zmodyfikowania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w swojej LIAN LI byłem zadowolony z wentylatorów do momentu kiedy dopadłem FANDER'y :]

ale w lian li były podwójne kulkowe wentyle które po podłączeniu do jakiegoś kontrolera obrotów działają super ...

ja w swojej LIAN LI byłem zadowolony z wentylatorów do momentu kiedy dopadłem FANDER'y :]

ale w lian li były podwójne kulkowe wentyle które po podłączeniu do jakiegoś kontrolera obrotów działają super ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te wiatraki, które miałeś, to miałeś coś w tym stylu: http://www.systemcooling.com/lian_li_pc-7b-06.html ??

Wogóle jak się byś ustosunkował do wymiarów tego LIan LI (210x448x490). Nie jest to chyba buda bardzo mała, powinno wejść nawet fikuśne chłodzenie. Jest troszkę niska, ale chyba nie na tyle, żeby pojawiły się problemy z np z haczeniem coolera o zasilacz? (Bo w sumie jeśli chodzi o dyski/napędy to więcej miejsca nie potrzebuję dla 1xHdd+1xDVDRW, bez stacji dyskietek.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Scythe Infinity? :wink: Zdaje się, że jeśli chcemy korzystać ze specjalnego tunelu Sonaty chlodzenie musi miec gora 10 cm.

Tak w ogole to duzo ten tunel daje?

Nic nie daje, jesli nie masz chlodzenia, ktore sciaga powietrze od strony bocznej blachy (czyli ma wentylator rownolegle do plyty glownej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie stoję przed takim samym dylematem co Ty przemo3642. Czyli dobra buda w dobrej cenie (do 270 zł). U mnie Lian Li niestety jest poza zasięgiem, Chieftecki i Antec plusview, mimo solidności i dobrego wykonania mi się po prostu nie podobają, dlatego mój wybór padł na obudowę Sunbeam Twister. Zbiera bardzo dobre opinie w testach na zagramanicznych serwisach :). Niestety na razie nie ma jej w Angeli, więc kupował będę pewnie po świętach. Zastanawiałem się jeszcze nad 2429678[/snapback]

Co do Twistera pojawia sie w przyszlym tygodniu cena spadnie do okolo 225zl, bedzie rowniez nowy model oparty na tym samym szkielecie Quaterback z oknem i innym przednim panelem. Cena Quaterbecka bedzie wynosic okolo 220zl

Czy mogę prosić o więcej szczegółów? Bo bardzo by mnie interesowała wersja z oknem, niestety nie znalazłem w żadnym naszym krajowym sklepie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Thrill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie stoję przed takim samym dylematem co Ty przemo3642. Czyli dobra buda w dobrej cenie (do 270 zł). U mnie Lian Li niestety jest poza zasięgiem, Chieftecki i Antec plusview, mimo solidności i dobrego wykonania mi się po prostu nie podobają, dlatego mój wybór padł na obudowę Sunbeam Twister. Zbiera bardzo dobre opinie w testach na zagramanicznych serwisach :). Niestety na razie nie ma jej w Angeli, więc kupował będę pewnie po świętach. Zastanawiałem się jeszcze nad NZXT Trinity no ale jest ona najmniejsza z tutaj omawianych, poza tym fajna z wyglądu ale za bardzo się błyszczy :)

Czy mogę prosić o więcej szczegółów? Bo bardzo by mnie interesowała wersja z oknem, niestety nie znalazłem w żadnym naszym krajowym sklepie.

Pozdrawiam.

Nie kontaktowałem się z tym gościem, wszystko jednak wskazuje na to, że jest on z Angeli. Więc spyta się go na priv albo napisz maila do sklepu. Osobiście uważam, że Twister to niezła buda (dlatego znalazł się wśród moich "selektów" :) Ja zakupiłem jakiegoś szefa z piekła rodem i czekam na rozwój sytuacji: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=220627

Acha, widziałem na stronie Subeama wersję z oknem i mi się nie podobał jej wygląd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kontaktowałem się z tym gościem, wszystko jednak wskazuje na to, że jest on z Angeli. Więc spyta się go na priv albo napisz maila do sklepu. Osobiście uważam, że Twister to niezła buda (dlatego znalazł się wśród moich "selektów" :) Ja zakupiłem jakiegoś szefa z piekła rodem i czekam na rozwój sytuacji: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=220627

Acha, widziałem na stronie Subeama wersję z oknem i mi się nie podobał jej wygląd.

Wersji twistera z oknem nie bedzie.

Okno posiadac bedzie tylko quaterback, w srodku identyczny rozni sie tylko przednim panelem.

W sprzedazy obudowy powinny pojawic sie dzisiaj/jutro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersji twistera z oknem nie bedzie.

Okno posiadac bedzie tylko quaterback, w srodku identyczny rozni sie tylko przednim panelem.

W sprzedazy obudowy powinny pojawic sie dzisiaj/jutro

Tak, chodziło mi właśnie o quaterback- i właśnie ten panel przedni w nim mi się nie podoba, ale oczywiście jest to kwestią gustu. Bakuje mi jakiejkolwiek info blachach z jakich te budy robią: to chyba nie jest pospolite 0.6mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, chodziło mi właśnie o quaterback- i właśnie ten panel przedni w nim mi się nie podoba, ale oczywiście jest to kwestią gustu. Bakuje mi jakiejkolwiek info blachach z jakich te budy robią: to chyba nie jest pospolite 0.6mm?

Blacha nie jest oczywiscie 0,6mm ale 1mm tez nie jest. Jest dokladnie taka jak obudowy coolermastera np. centurion.

Juz pojawily sie w sprzedazy sugerowana cena 209zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa jest fajna, ale co do jej wymiarów... ona jest trochę większa od mojej P150, która nie zostawia człowiekowi wiele miejsca na manewry przy montażu płyty głównej. Dla mnie wadą jest niemożność wyjęcia zasilacza bez demontażu mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już kupiłem obudowę. I nie jest to żaden z kandydatów wskazywanych w tym temacie! Co tu dużo mówić, miałem farta i tyle:

http://www.allegro.pl/item150534608__szalo...x_srebrny_.html

Jestem przede wszystkim zadowolony z ceny- 200zł+17zł za przesyłkę za nową obudowę, która normalnie kosztuję powyżej 380zł ( http://zenfist.pl/pID/563.htm )

W między czasie pochodziłem sobie po sklepach i oglądnąłem sobie parę budek.

Dragon wygląda bardziej "surowo" niż na wyidealizowanych fotografiach- po prostu ten plastik z przodu bije trochę po oczach. Kolor lakieru (czarny) może się podobać, ale do czasu aż zobaczy się bliźniaczego Anteca Plusview II- to jest dopiero czerń- przy nim "czarny dragon" to w gruncie "szary-grafitowo-nijaki dragon".

To oczywiście kwestia gustu, ale wygląd dragona zawiódł mnie.

Bardzo imponująco na tle innych obudów prezentuje się "czarny" chieftec LBX: Thermaltake Soprano, który stał obok niego, chociaż był bardziej czarny (znów ten lakier :)) wyglądał przy nim jak karzełek (swoją drogą TS wygląda na żywo duuużo gorzej niż na fotkach- te przednie plastiki wyglądają nieco tandetnie i LBX prezentuje się nawet pod tym względem lepiej).

Podsumowując wybrałbym:

Anteca Plusview za ok 300zł jeśli chciałbym mieć okno.

LBX ok 280zł jeśli nie chciałbym okna i chciałbym mieć coś jeszcze większego od Anteca. Różnica cen jest żadna, zwłaszcza, że do LBX wypadałoby dokupić wiatrak 120mm

Twistera na oczy nie widziałem, należy on jużdo nieco innego przedziału cenowego- wydaje mi się, że za niewiele ponad 200zł jest to świetna propozycja.

Albo poszukałbym okazji na Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi