marjam Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Witam! Właśnie wymieniłem w swoim laptopie HD (na Samsung 80GB HM080HC). Dysk jest OK, ale jest problem z systemem - uruchamiam recovery DVD, wszystko idzie dobrze do momentu rozpoczęcia kopiowania plików - program twierdzi, że wybrany jest nieprawidłowy dysk (nie ma możliwości wyboru dysku--wszystko leci automatycznie). Co robić? Jak podzielić ten nowy dysk na partycje (może na tym polega problem, że dysk nie jest sformatowany--ale nie mam go jak sformatować, bo nie mam systemu...). HELP!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 :blink: Khm, khm - zwykła bootowalna płytka z windą - formatujesz sobie cały dysk spod niej beż żadnych podziałów zalecam, resetujesz, wsadzasz recovery dvd i reszte ci sam robi ... pozdrawiam sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) (może na tym polega problem, że dysk nie jest sformatowany--ale nie mam go jak sformatować, bo nie mam systemu...). HELP!!!W tym tkwi właśnie problem. Aby płyta recovery od acera zadziałała partycja C musi być sformatowana w FAT32, inaczej nic z tego i instalka nie ruszy :). Sformatuj partycję C i wszystko powinno być ok. Dysk możesz też podzielić na partycję, to nie ma żadnego znaczenia ważne jest tylko aby na partycji C był system plików FAT32. Edytowane 16 Grudnia 2006 przez Azazel85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 a czy przypadkiem nie zapomnieliscie o jednym? przeciez na oryginalnym dysku jest ukryta partycja z plikami niezbednymi do przywrocenia systemu z recovery cd jak sama nazwa wskazuje, wiec jakim sposobem chcesz zrobic recovery na nowym dysku? po za tym kto sie bawi w recovery? instaluj normalnie winde od podstaw, bez tego nikomu niepotrzbnego syfu acerowskiego i innych aplikacji narzucanych przez producenta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 a czy przypadkiem nie zapomnieliscie o jednym? przeciez na oryginalnym dysku jest ukryta partycja z plikami niezbednymi do przywrocenia systemu z recovery cd jak sama nazwa wskazuje, wiec jakim sposobem chcesz zrobic recovery na nowym dysku?Tutaj się mylisz. Aby zainstalować system z płyty recovery DVD nie jest potrzebna partycja recovery na dysku. Sam u siebie usunąłem partycję recovery i instalacja systemu z płyty recovery idzie bez problemu. :) po za tym kto sie bawi w recovery? instaluj normalnie winde od podstaw, bez tego nikomu niepotrzbnego syfu acerowskiego i innych aplikacji narzucanych przez producenta...Tutaj zgadzam się z Tobą w stu procentach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbart Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) W tym tkwi właśnie problem... ważne jest tylko aby na partycji C był system plików FAT32. Nie ma znaczenia jaki system plików ma partycja C. Może mieć dowolny a podczas stawiania windy od nowa z Recovery CD zostaje zmieniony na FAT32 (wielokrotnie sprawdzane na NTFS). Tak swoją drogą to trochę dziwne są te problemy ze stawianiem WinXP. Ja u siebie zmieniłem HDD z 60 na 80 GB i ustawiłem tylko jedną partycję o wielkości 10GB zanim użyłem Recovery CD, po czym odpaliłem przywracanie systemu z płyty i nie miałem żadnych problemów z przywróceniem obrazu systemu. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez bbart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Nie ma znaczenia jaki system plików ma partycja C. Może mieć dowolny a podczas stawiania windy od nowa z Recovery CD zostaje zmieniony na FAT32 (wielokrotnie sprawdzane na NTFS).Może u Ciebie nie ma znaczenia jaki jest system plików na partycji C. U mnie jednak nie chciało bez tego ruszyć, zadziałało dopiero jak zmieniłem na FAT32. Dlatego zasugerowałem takie rozwiązanie. Może masz to szczęście i masz jakieś nowsze Recovery i tobie akurat działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Tutaj się mylisz. Aby zainstalować system z płyty recovery DVD nie jest potrzebna partycja recovery na dysku. Sam u siebie usunąłem partycję recovery i instalacja systemu z płyty recovery idzie bez problemu. :) Tutaj zgadzam się z Tobą w stu procentach :D Potwierdzam, tez to przerabialem przed sprzedarza ACerka... Recovery w naped i dawaj :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbart Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Może masz to szczęście i masz jakieś nowsze Recovery i tobie akurat działa. Rzeczywiście mi działa a raczej mój laptop nie należy do nowych modeli, gdyż posiadam go już ponad rok. Zresztą mam na codzień do czynienia z kilkoma notebookami Acera, z których jedne mają dołączone płyty Recovery a inne już nie i na wszystkich system partycji C nie ma znaczenia. Dotyczy to nawet tych, które fabrycznie nie miały płyt i trzeba było je nagrać z obrazu z ukrytej partycji. Może rzeczywiście zależy to od zapisanego obrazu przez Acera, co byłoby dziwne (w jednych tak a w innych inaczej) jednak napewno nie niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...