Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

niedawno kupiłem na allegro monitorek CTX PR711T. I wszystko byłoby ok gdyby nie problemy z ostrością obrazu - monitor stoi u mnie pierwszy dzień a ja nie mogę sobie poradzić z wyregulowaniem ostrości - wogóle nie mogę doszukać się takiej opcji. W OSD mam następujące opcje:

Position

Size

Pincushion

Geometry

Rotation

Others - Moire, Converge

Mode

Off Time

Power save

Recall

Language

W jaki sposób ustawić tu ostrość? bo pracowanie na niewyregulowanym monitku jest bardzo niewygodne :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. już ostrośc jako tako wyregulowałem - ale mam pytanko - czy są jakieś programy które pomogłyby jak najdokładniej ustawić ostrość?

ostrosc to się chyba regulowało potencjometrami na trafopowielaczu wysokiego napięcia w srodku monitora ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie tak jak mowi gmfriend otwierasz obudowe monitora i poszukujesz potencjometrow na plytce drukowanej takich co przekrecasz wkretakiem i regulujesz ostrosc i jeszcze sa od pozycji obrazu na monitorze, tylko ten zabieg trzeba robic z duza ostroznoscia bo jak dotkniesz dzialka elektronowego kineskopu to dym poleciaeale z ciebie.

Edytowane przez radeksz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiecie ja regulowałem tą opcją converge ale obraz ciągle wydaje mi się nieostry. Miałby ktos dokładniej opisać co i jak z tym trafopowielaczem??

bez rozbierania monitora powinny byc otwory (otwor z boku monitora lub z tyłu) , potrzebny cienki srobokręt i delikatne krecenie, jak jest dualfocus to są dwa potencjometry teoretycznie jeden do ustawiania srodka ostrosci a drugi do brzegów ...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, OK no to biorę się za ten trafopowielacz. Niestety na obudowie nie ma nigdzie żadnych dziurek, więc chyba muszę go rozkręcić.

Gdzie dokładnie ma sie znajdować ten trafopowielacz?? I jak to cudo wygląda? Miałby ktoś fotki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja wam opiszę jak to dokładnie wygląda:

Podczas grania w gry nie zauważam rozmycia. Jednak podczas pracy z tekstem i podczas przeglądania neta obraz wydaje mi sie lekko rozmazany zwłaszcza w dolnym fragmencie ekranu: np okno szybkiej odpowiedzi an tym forum i windowsowy pasek szybkiego uruchamiania. Lewy i prawy górny róg jest raczej ok.

Skala rozmazania nie jest zbyt duża - właśnie siedzę na tym monitorze i mogę wszystko czytac raczej bez problemów.

Mam nadzieje że opisałem problem najlepiej jak umiałem

Czy takie rozmazanie może szkodzić wzrokowi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno. ALe jeżeli mówisz, że możesz bez problemu czytać tekst to nie jest źle, chociaż i tak to szkodzi, niewyraźny tekst męczy oczy. Na dłuższą mete niewskazane, ja osobiscie balbym sie o swoje oczy. Ale zależy też od CIebie, czy jest to męczące, ja np jestem bardzo wyczulony na rozmycie, jak jestem u kolegów co maja jeszcze jakieś starsze crtki to bardzo mi to przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi