Skocz do zawartości
tomciotom

Partition Magic 8

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem nowy dysk seagate 250 MB programem seagate disc wizard pod dosem podzieliłem dysk na partycje tak +/- winda widzi ok 238 MB wiec pomyślałem że konkretne wymiary partycji ustale sobie za pomocą PM 8 wszystko niby ok ale z kąd się wzieły te zajęte MB czy tak ma być jak to zmienić a moze inne propozycje co z tym zrobić ? Nowy dysk to 2 Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się wydaje ,że Usługa Indeksowania przydzieliła sobie tyle na starcie.Jeżeli nie bardzo Ci to potrzebne (b.szybkie wyszukiwanie plików na dysku i nie tylko plików) dajesz prawoklik kolejno na każdym dysku i odznaczasz Zezwalaj na indeksowanie tego dysku....zatwierdzasz.Samą usługę możesz wyłączyć w Start/Uruchom/wpis services.msc OK - Usługa Indeksowania ,tryb uruchomienia Wyłączony.

Jeżeli chodzi o partycjonowanie to nauczcie się w końcu ,że najodpowiedniejszą metodą dzielenia czystego dysku(bez danych) na partycje jest narzędzie systemowe dostępne w Start/Uruchom/wpis diskmgmt.msc OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim, to rozmiar dysku, jaki sie "kupuje" (np. 250 GB) jest podany w systemie dziesietnym.

Wszelkie programy do partycjonowania, jak i sam Windows, podaja pojemnosc w formacie binarnym, stad ilosc pokazywanych GB jest mniejsza.

Wine za ten caly bajzel ponosi takie samo oznaczenie nadjednostki binarnej i dziesietnej (giga, G), co skwapliwie wykorzystuja producenci.

Przyklad, dysk 250 GB:

Dołączona grafika

Jak widac, pojemnosc niby 232GB, ale ilosc bajtow sie zgadza z "pudelkowym" 250GB, liczonym dziesietnie.

Co do istnienia zajetego miejsca na pustej partycji - system plikow tez zajmuje swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi