tomciotom Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Kupiłem nowy dysk seagate 250 MB programem seagate disc wizard pod dosem podzieliłem dysk na partycje tak +/- winda widzi ok 238 MB wiec pomyślałem że konkretne wymiary partycji ustale sobie za pomocą PM 8 wszystko niby ok ale z kąd się wzieły te zajęte MB czy tak ma być jak to zmienić a moze inne propozycje co z tym zrobić ? Nowy dysk to 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 MFT, tak ma być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomciotom Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 OK ale znowu pytanie o MB zgrałem sobie system na dysk J i próbowałem odpalić nie wyszło więc format dysku zrobiłem i teraz z 3,1 mam 65,1 zajęte to chyba nie jest normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 To jest nawet bardziej normalne niz wczesniej. Zwykle jest zajęte kilkadziesiąt MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Coś mi się wydaje ,że Usługa Indeksowania przydzieliła sobie tyle na starcie.Jeżeli nie bardzo Ci to potrzebne (b.szybkie wyszukiwanie plików na dysku i nie tylko plików) dajesz prawoklik kolejno na każdym dysku i odznaczasz Zezwalaj na indeksowanie tego dysku....zatwierdzasz.Samą usługę możesz wyłączyć w Start/Uruchom/wpis services.msc OK - Usługa Indeksowania ,tryb uruchomienia Wyłączony. Jeżeli chodzi o partycjonowanie to nauczcie się w końcu ,że najodpowiedniejszą metodą dzielenia czystego dysku(bez danych) na partycje jest narzędzie systemowe dostępne w Start/Uruchom/wpis diskmgmt.msc OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Przede wszystkim, to rozmiar dysku, jaki sie "kupuje" (np. 250 GB) jest podany w systemie dziesietnym. Wszelkie programy do partycjonowania, jak i sam Windows, podaja pojemnosc w formacie binarnym, stad ilosc pokazywanych GB jest mniejsza. Wine za ten caly bajzel ponosi takie samo oznaczenie nadjednostki binarnej i dziesietnej (giga, G), co skwapliwie wykorzystuja producenci. Przyklad, dysk 250 GB: Jak widac, pojemnosc niby 232GB, ale ilosc bajtow sie zgadza z "pudelkowym" 250GB, liczonym dziesietnie. Co do istnienia zajetego miejsca na pustej partycji - system plikow tez zajmuje swoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...