Skocz do zawartości
s0named

Nowy Komp I Bluescreen Przy Instalowaniu Windy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zlozylem znajomemu nowy komputer (dysk tez nowy, ale zostal tez stary w celu zgrania plikow-na tym starym jest win98).

Wszystko jest ok, ale w biosie ten stary dysk wykrywa tylko gdy sam go ustawie i musze robić to za każdym razem. Kolejna dziwna rzecza jest to, iz ten nowy, pusty dysk nie jest wykrywany jako Primary Master.

Wkladam plytke z Windowsem XP Professional, ustawiam First Boot Device na DVD, instalator laduje pliki, a po chwili pojawia się czarny ekran z migającą kreską w lewym górnym rogu i zaraz jest bluescreen. Pisze, ze blad spowodowal plik pci.sys chociaz tym i tak sie nigdy nie kieruje.

To samo dzieje sie, gdy podlaczony jest tylko nowy dysk, jak rowniez ten stary.

Probowalem zmieniac sloty ramu, wszystko jest podpiete dobrze.

Mobo to MSI K9NU Neo-V, grafika 7300GT, 512MB ram twinmosa, procesor Athlon 64 3000+ na AM2, stary dysk jest jeszcze na ATA (Seagate), a ten nowy to jakis WD na SATA.

Myslalem tez ze to moze byc wina zasilacza (Fortron 400W), ale z drugiej strony to 400W chyba w zupelnosci wystarcza do takiego konfiga.

Prosze o pomoc :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się tak działo w AMD gdy miałem go podkreconego, nic nie podkręcałeś? moze winda windowsa? :?

edit:

Ustaw w biosie optymalne ustawienia :)

Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zlozylem znajomemu nowy komputer (dysk tez nowy, ale zostal tez stary w celu zgrania plikow-na tym starym jest win98).

Wszystko jest ok, ale w biosie ten stary dysk wykrywa tylko gdy sam go ustawie i musze robić to za każdym razem. Kolejna dziwna rzecza jest to, iz ten nowy, pusty dysk nie jest wykrywany jako Primary Master.

Wkladam plytke z Windowsem XP Professional, ustawiam First Boot Device na DVD, instalator laduje pliki, a po chwili pojawia się czarny ekran z migającą kreską w lewym górnym rogu i zaraz jest bluescreen. Pisze, ze blad spowodowal plik pci.sys chociaz tym i tak sie nigdy nie kieruje.

To samo dzieje sie, gdy podlaczony jest tylko nowy dysk, jak rowniez ten stary.

Probowalem zmieniac sloty ramu, wszystko jest podpiete dobrze.

Mobo to MSI K9NU Neo-V, grafika 7300GT, 512MB ram twinmosa, procesor Athlon 64 3000+ na AM2, stary dysk jest jeszcze na ATA (Seagate), a ten nowy to jakis WD na SATA.

Myslalem tez ze to moze byc wina zasilacza (Fortron 400W), ale z drugiej strony to 400W chyba w zupelnosci wystarcza do takiego konfiga.

Prosze o pomoc :)

Pozdrawiam

Dokladnie, kolaga ma racje. To wina RAMU. Mialem te same objawy, po wlaczeniu memtesta okazalo sie,ze pamieci sa walniete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm jesli to pamiec, to nie ma problemu bo jest gwara :) jak sprawdze, ze te twinmosy sa uwalone?

bo nie mam jak sprawdzic na innych...

a jak mam wgrac te stery sata?

przy instalacji wcisnac F6 a potem pojawi mi sie kolejne okienko i wcisnac S? Jesli tak to juz to robilem i cos bylo nie tak, ale poprobuje jeszcze.

dla jasnosci : plytka z windowsem jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm jesli to pamiec, to nie ma problemu bo jest gwara :) jak sprawdze, ze te twinmosy sa uwalone?

bo nie mam jak sprawdzic na innych...

a jak mam wgrac te stery sata?

przy instalacji wcisnac F6 a potem pojawi mi sie kolejne okienko i wcisnac S? Jesli tak to juz to robilem i cos bylo nie tak, ale poprobuje jeszcze.

dla jasnosci : plytka z windowsem jest ok

Wiec, znajdz jakas dyskietke fdd, sciagnij sobie np. Memtest86+ najlepiej wersje dyskietkowa a nastepnie odpal i stosuj sie do instrukcji na ekranie. Przy nastepnym restarcie wloz dysk do stacji i zbootuj z niej kompa. Program sie uruchomi i zacznie gruntowny test ramu.

Edytowane przez Foton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten fortron moze sie okazac za slaby do tego zestawu ma tylko 15A na lini 12V

on jest dedykowany do plyt ktore ciagna zasilanie dla procka z 5V (ma 40A )

sciagnij obraz memtesta, nagraj na plyte jako bootujaca (lub na dyskietke) a reszte juz zrozumiesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To odpada bo go wogole nie krecilem, jest to swiezo zlozony komputer :P

A masz mozliwosc sprawdzic karte grafiki na innym komputerze? Byc moze ona powoduje jakies konflikty.

Jesli jestes zdesperowany to wyciagnij wszytko z plyty i zloz jeszcze raz(wlacznie z prockiem) Czasem to pomaga.

Powodzenia.

Ps. A przy instalacji windy masz moze podlaczone jakies peryferia np. drukarka itp?

Edytowane przez Foton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz mozliwosc sprawdzic karte grafiki na innym komputerze? Byc moze ona powoduje jakies konflikty.

Jesli jestes zdesperowany to wyciagnij wszytko z plyty i zloz jeszcze raz(wlacznie z prockiem) Czasem to pomaga.

Powodzenia.

Ps. A przy instalacji windy masz moze podlaczone jakies peryferia np. drukarka itp?

Tę opcję z ponownym złożeniem zostawie sobie na koniec :D

Przy instalacji nie mam zadnych drukarek etc. podlaczonych.

Teraz ide sprawdzic pamieci memtestem do tego znajomego, zobaczymy co bedzie.

Jak wroce to napisze co i jak.

Pozdrawiam ;)

EDIT:

Raczej memtesta nie zrobie bo czasu nie ma ; <

Macie jakies inne pomysly?

Edytowane przez s0named

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda z tym memtestem bo to mogloby wyjasnic sprawe. To moze pokaz znajomemu co i jak i niech sam sprawdzi pamieci. Test trwa okolo 30minut(zaleznie od sprzetu) i powie Ci czy pamieci sa ok czy tez nie. Jesli bedzie sypac bledami to mozesz sprobowac przelozyc RAM do innego slotu i zwiekszyc troche napiecie.Moze maja za niskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie szkodzi, bo dzis ide jeszcze do kumpla sprawdzic te ramy na jego kompie.

Dla pewnosci tez sprobuje zainstalowac windowsa, tak zeby zaczelo ladowac pliki z cd i zobaczymy czy bedzie ten bluescreen.

Jesli nie to co?

Co moze byc powodem tego bluescreena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem kiedys ten sam problem. Okazalo sie ze bios ustawial zbyt male napiecie na pamieciach. Ustawial 2.6V a bez 2.8V nawet ruszyc nie chcialy. Ale to byly Geile UltraX na bardzo niskich timingach, nie wiem w sumie co ty masz za sprzet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze na innym dzialaja nie ma znaczenia.Musisz sprawdzic na tym konkretnym kompie z ktorym sa problemy(moze akurat nie sa kompatybilne z tym modelem plyty glownej lub plyta jest uwalona). Oczywiscie tez moze byc to wina zasilacza jak i dysku twardego. Sprawdz w biosie jaka jest temperatura procesora, moze zle cooler przylega i goraco mu troche. Musisz sprawdzac wszystko.

Czasem uda sie szybko trafic na rozwiazanie problemu a czasami niestety trwa to troche dlugo.

Edytowane przez Foton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogooglowalem troche i znalazlem takie cos:

http://www.techspot.com/vb/topic16553.html

Wynika z tego, ze wystarczy miec plytke z SP2 i wszystko bedzie ok.

Jutro bede mial taka i zobacze czy zadziala.

Bylem swiecie przekonany,ze masz windowsa z sp2!( i chyba wiekszosc forumowiczow <_< ) Logiczne co tam pisza, zreszta watpie czy w ogole winxp z sp1 zadziala na socketie AM2.

Mam nadzieje,ze uda Ci sie wreszcie to odpalic :)

Powodzenia! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi