Skocz do zawartości
Marcin_gps

Rowery - porady, co kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Introvert fajna ramka ale za ta cene mala sztywnosc przy 60kg ? Padaka . Jak bym mial kase to tylko No Saint Luzifer inportowany z Dojczlandii czu Pepiklandu ;). Kosztuje niewiele wiecej niz ten Introvert waga 1250gr 18" sztywny jak diabel i katowac mozna bo ze skandem robiony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT: bez kitu.... swieci slonce i leje deszcz... pogoda wysmienita na rower.. a do tego cale 9 stopni ciepla.. a do tego siedze i sie ucze radzieckiego o_O ale to rozmowa na inny temat ;) /OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja cie [ciach!]......

Nawet mi nie mów że masz tak rame. Tylko pozazdrościć. Choć ja już na rowerze przynam się nie jeżdże grubo ponad 4 lata.

Mogę ci sprzedać - nawet opuszczę o 100zł od ceny sklepowej :lol: Ogólnie jest fajna, ale.

Introvert fajna ramka ale za ta cene mala sztywnosc przy 60kg ? Padaka . Jak bym mial kase to tylko No Saint Luzifer inportowany z Dojczlandii czu Pepiklandu ;). Kosztuje niewiele wiecej niz ten Introvert waga 1250gr 18" sztywny jak diabel i katowac mozna bo ze skandem robiony :)

Chodzi o sztywność boczną - normalnie się tego nie czuje, ale czasem zdarzy się jakis taki nietypowy wybój i wtedy można wyczuć.

OK, właśnie przywiozłem kółka - super wygladają czarne szprychy - waga czuć, że niższa - chyba wreszcie znalazłem solidny sklep w Warszawie - Airbike - koło zaplecione idealnie - jeszcze tak perfekcyjnie nie miałem nigdy, żeby nie było nawet ułamka milimetra odchyłu - a szprychy naciągnięte porządnie - jestem w szoku i idę montować... Nawet mnie deszcz nie zlał dzisiaj, bo padało jak w metrze jechałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja na swoje kolo zaplecione u marcela takze nie narzekam :) kolo zaplecione jest bardzo fajnie... tyle juz je katowalem i nawet zadnego bicia nie ma.. i przyznam sie ze pare dirtow nie dolecialem i tylne kolo dosc mocno zawalilo o krawedz :) jak narazie wyglada wciaz jak nowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ahahahahahah (szyderczy smiech) :P :P jak mozna zacisk urwac lol :P chcesz to Ci za browara oddam moj od novatec-a na 4 maszynach :)

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmnpf#@#$@#$@# urwałem zacisk - za dużo siły mam w rękach... musze nowe zaciski do piast kupić...

Aleś Ty mocarny! Normalnie strach się bać :blink:

Jakżeś tego wyczynu dokonał?? Uchyl rąbka tajemnicy.

UWAGA!

To jest okolicznościowy mój post nr 1000 :)

Edytowane przez wheelerfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U was w wawce pada, a ja przed chwila wrocilem z rowerka (a bylem od 18) :P Dzisiejszy dzien jest dziwny ze względu na 2 spotkania:

1) Jechalem scieżką rowerową i kiedy przejezdzalem z qmplem obok skate parku zauuwazylismy ze jacyś goscie skaczą na starym magnumie (do jazdy po bulki) - potem zaczeli sie rozpędzać i nim rzucać - rower latał 2 m nad ziemią i upadał na asfalt - jakie było ich zdziwienie kiedy rower sie popsuł :mur:

2) Gościu na autentycznym makro z "dwupółką" zjezdzal z jakiegoś zjazdu - bał sie ze sie przewróci a nie ze rower sie rozwali - już na sam widok zaczelismy nucić pieśń pogrzebową - potem gosciu zjechal (CAŁY) i pojechał do domu. Wniosek - ciekawe ile razy jeszcze tak zjedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aleś Ty mocarny! Normalnie strach się bać :blink:

Jakżeś tego wyczynu dokonał?? Uchyl rąbka tajemnicy.

No normalnie - dokręciłem zacisk - za mocno i potem jak nacisnąłem na wajchę - trach i wajcha w ręce... Mógłbym podejrzewać, że w serwisie coś namodzili, ale nie widać kleju więc chyba nie - mogła być jakaś wada, albo osłabienie materiału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja juz mam od 2 dni rower i ogolnie rzecz biorac jestem ekstra zadowolony rowerek wyglada ladniej jezdzi sie bardzo przyjemnie, koledzy nadzwyczajnie podkreslaja jak wygodny jest rower i siodełko:P zaplanowalem ze w wakacje kupie przerzutki: na przod acere, na tyl alivio :D ogolnie to wszystko lajt wszystko chodzi hamulce ekstra amorek tez nadspodziewanie dobrze dziala jak na amor w rowerze za 700zł:D zobaczymy co pierwsze pojdzie ;> oby nic ;d

dali mi 2 rozne opony :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe zaciski już do mnie jadą - jak do piątku nie będzie, to rozniosę pocztę...

mloadass Dwie różne opony to nic dziwnego - w wielu rowerach przednia się różni od tylnej - i jest to celowe. No chyba, że są błędnie dobrane, ale wątpię.

Jak nie będziesz szalał, to się nic nie zepsuje... może...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie pytanie: bo kupilem sobie chwile temu hamulce (tektro scd 5) i teraz sie dopiero przejasnilo i mialem czas zeby je zamontowac, ale mam problem bo w starych hamulcach mialem te stare sprezyny co sie zaczepialo kolo piwota a tutaj mam te nowsze i nie wiem za bardzo jak sie takie hamulce montuje, pomozecie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koło pivota jest otworek - lub 3 - jak 3 to się zwykle do środkowego wsadza nakładając hamulec na pivot. Do otworku się wkłada się taki bolec co wystaje z tyłu hamulca - wszystkie hamulce V-Brake i Canti montuje się tak samo...

A moje zaciski do kół jeszcze nie przyszłu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś polecił do 1k zł taki rower:

http://allegro.pl/item106338448_nowy_kross...lona_cena_.html

Z dumą mogę powiedzieć, że moje cudo za 600zł jest na tej samej alu ramie 6061 co on :) więc różnice to tylko gorszy osprzęt u mnie w porównaniu z nim :) (amor już lepszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem i to doskonale :) tzn z osprzętu to modeli nie podam bo v-brake'i to np. "made in bambusowa chatka" :P, przerzutki to coś w stylu ESP, SRAM mix (plus dumny napis na linkach Shimano SIS xD) najważniejsze, że się kręci i hamuje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzej

tu masz fotki jak te hamulce u mnie wygladaja.. lipna jakosc... ale cos widac

http://img192.imageshack.us/img192/4051/10003087pi.jpg

http://img192.imageshack.us/img192/599/10003070se.jpg

http://img192.imageshack.us/img192/980/10003061ba.jpg

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz... 400 zl to juz duzo jak na osprzet :)

Pewnie, można sobie nawet siodełko kupić :lol: Ten za 1000zł ma manetki SRAM 7.0 i tylkną przerzutkę też - to już słuszny sprzęt. W ogóle mam w domu przednią przerzutkę SRAM 3.0 - nie ma porównania z jakością do Altusa, czy Acery.

Jakby kogoś interesowało to mam na zbyciu boostery carbonowe magnusa - ceny ok 70zł jeden - ale są naprawdę sztywne - okazało się, że do Avidów mi są niepotrzebne, a tylko ważą (coś tam dawały, ale nie na tyle, żeby je trzymać)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oh no tak... karbonowe waza tyle ze musiales je az zdjac ;) ja bez bostera z tylu mialem kiepsko z hamowaniem... mam rame bardziej pod tarcze... i podczas hamowania v-kami poprostu widac jak chamsko sie rama odgina :)

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oh no tak... karbonowe waza tyle ze musiales je az zdjac ;) ja bez bostera z tylu mialem kiepsko z hamowaniem... mam rame bardziej pod tarcze... i podczas hamowania v-kami poprostu widac jak chamsko sie rama odgina :)

Poniżej 10 kg już takie rzeczy nabierają znaczenia.

No dobra mam zaciski - zaraz wychodzą i żeby mi nie padało - mam koła lżejsze o jakieś 300 - jeśli nie więcej - także powinienem do oczuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu wychodzi ze kupilem jakies uposledzone hamulce - na tej główce ktora wkladam na piwota nic nie ma co by to wsadzic w tą "dziurke" bo prostu to jest gladkie. jak sie wkur*** to pojade do sklepu i powiem zeby mi wytlumaczyli jak to niby mam zalozyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi