Skocz do zawartości
czekus

Lepsza '''22 Czy 2x''17?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

korzystam z programow takich jak Cad itp projektuje wieksze formaty wiec potrzebuje duzego monitora , , nosilem sie z zamieram kupna ''20, ''22 calowego lcd , ale mam tez na mysli kupno 2 monitorów np ''17 i podłączenia jednosczenie , czy ktos pracował moze w ten sposób ?? czy jest bardzo niewygodnie , czy lepiej wziąć jeden a duzy czy ;epiej 2 mniejsze ?? (wszak wtedy powierzchnia robocza bedzie jeszcze wieksza)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz 22-24”...

Sprawa nie jest taka banalna. Monitor do CAD powinien mieć dużą rozdzielczość - trzeba widzieć ogromną powierzchnię jednak z detalami. Co do rozwiązania "2x mniejsze" ...- moim zdaniem bardzo ryzykowna sprawa - ja bym wybrał jeden wielki.

Ja bym wybierał od 23" do 26" - te modele mają rozdzielczość 1920x1200, modele 20"-22" mają "tylko" 1680x1050 - "bawiłem" się trochę w CAD i mniej więcej wiem czego by się chciało od monitora.

Do tego dochodzi typ matrycy. Matryca TN ma nieco gorsze kąty góra dół - nawet delikatne zmiany barwy magą być denerwujące, cad to albo białe ,albo czarne tło rysunku. TN wybrałbyć kupując 22" bo innego typu matrycy one nie mają. 20" mają wszystkie rodzaje do wyboru , 23" i w górę mają xVA i xIPS.

Pozostaje kwestia wielkości piksela. Tutaj ze wzg. na specyfikę zastosowania i preferencje muszę zapytać jakiego obecnie używasz monitora ( typ. LCD czy CRT , rozmiar w calach ) i w jakiej on pracuje rozdzielczości.

Czy Twój program używa wygładzania linii ? [AntyAliasing]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no uzywam CRT ''17 , w rozdziałce 1024/768 zatem myzle ze nawet przesiadka na ''20 zrobi wrażenie , a co do wygłądzania krawedzi to : nie

ogolnie projektuje drogi itp , czsem jakies filmy sie ogląda ;) wiec w sumie jakies wyżyłowane paramety nie wchodza do rozważan , chodzi generalnie o to by sie przyjemnie pracowało na monitorze , zatem ''20 wystarczy (bo na >23 kasy brkuje;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no uzywam CRT ''17 , w rozdziałce 1024/768 zatem myzle ze nawet przesiadka na ''20 zrobi wrażenie , a co do wygłądzania krawedzi to : nie

ogolnie projektuje drogi itp , czsem jakies filmy sie ogląda ;) wiec w sumie jakies wyżyłowane paramety nie wchodza do rozważan , chodzi generalnie o to by sie przyjemnie pracowało na monitorze , zatem ''20 wystarczy (bo na >23 kasy brkuje;/

Modele 20" mają piksel 0,258 - obecnie masz piksel na tym CRT ( nie mówię o jego rozmiarze plamki luminoforu ) ponad 0,31.

Co do wielkości czcionek na pulpicie , z tego co ostatnio oglądam, dobrym rozwiązaniem na modelu z małym pikselem ( ~0,258 ) jest powiększenie czcionek o 25% i włączenie cleartype - wielkość liter będzie jak na 17" 1024x768 lub 19" 1152x864.

Jednak nie zapominajmy o najważniejszym - cad - musisz się upewnić że linie nie będą za cienkie choć z drugiej strony jeśli rysunek posiada np. linie 1 pikselowe i dwupikselowe to te dwupikselowe będą napewno OK. a jednopikselowe będą świetnie delikatne ( na tym 17" w tej rozdz. są grubawe te 2pix ).

Biorąc pod uwagę fundusze może zastanówmy się czy 20" czy 21".

Oba mają identyczną rozdzielczość tym samym różnica polega w pikselu [ 0,258 vs. 0,27 ]. Z jednej strony czcionka windows powiększona o np. 25% i z cleartype będzie wyglądała lepiej na 20" niż na 21" na którym powiększysz pewnie o 12% i przy cleartype na tym 21" będzie mniejsza tym samym postrzegana ostrość. Jednak ponownie pamiętajmy o CAD - tam się jednak stosuje małe cyferki z wymiarami .... nie wiem jak CAD reaguje na cleartype.

Nie jestem pewnien czy powinniśmy eliminować 22" ( 0,282 ) jednak musiałbyś popracować kilkanaście minut na takim monitorze aby sprawdzić czy kąty nie okażą się jednak wystarczające.

Właściwie na chwilę obecną zauważyłem że dobieram Ci optymalny piksel bo wszystkie modele ( 20,21 i 22" ) majątą samą rozdziałkę :wink:

... aha i nie zapominajmy o typie matrycy :

22" - TN ( ok 1300 PLN )

21" - xVA ( ok 2000 PLN )

20" - TN - odrzucamy bo stać Cię tutaj raczej na xVA , czyli wybieramy xVA ( 1500 PLN ) albo IPS ( ~1950 PLN )

...zakładam że przebieramy w modelach ze złączem DVI...

EDIT

niebawem 26" na PVA będzie w cenie 2600 PLN i będzie spadać - może warto zaczekać ? ( obecnie netto ok 2200 ) rozmiar piksela tutaj 0,286 i rozdzielczość tym samym 1920x1200

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modele 20" mają piksel 0,258 - obecnie masz piksel na tym CRT ( nie mówię o jego rozmiarze plamki luminoforu ) ponad 0,31.

Co do wielkości czcionek na pulpicie , z tego co ostatnio oglądam, dobrym rozwiązaniem na modelu z małym pikselem ( ~0,258 ) jest powiększenie czcionek o 25% i włączenie cleartype - wielkość liter będzie jak na 17" 1024x768 lub 19" 1152x864.

Jednak nie zapominajmy o najważniejszym - cad - musisz się upewnić że linie nie będą za cienkie choć z drugiej strony jeśli rysunek posiada np. linie 1 pikselowe i dwupikselowe to te dwupikselowe będą napewno OK. a jednopikselowe będą świetnie delikatne ( na tym 17" w tej rozdz. są grubawe te 2pix ).

Biorąc pod uwagę fundusze może zastanówmy się czy 20" czy 21".

Oba mają identyczną rozdzielczość tym samym różnica polega w pikselu [ 0,258 vs. 0,27 ]. Z jednej strony czcionka windows powiększona o np. 25% i z cleartype będzie wyglądała lepiej na 20" niż na 21" na którym powiększysz pewnie o 12% i przy cleartype na tym 21" będzie mniejsza tym samym postrzegana ostrość. Jednak ponownie pamiętajmy o CAD - tam się jednak stosuje małe cyferki z wymiarami .... nie wiem jak CAD reaguje na cleartype.

Nie jestem pewnien czy powinniśmy eliminować 22" ( 0,282 ) jednak musiałbyś popracować kilkanaście minut na takim monitorze aby sprawdzić czy kąty nie okażą się jednak wystarczające.

Właściwie na chwilę obecną zauważyłem że dobieram Ci optymalny piksel bo wszystkie modele ( 20,21 i 22" ) majątą samą rozdziałkę :wink:

... aha i nie zapominajmy o typie matrycy :

22" - TN ( ok 1300 PLN )

21" - xVA ( ok 2000 PLN )

20" - TN - odrzucamy bo stać Cię tutaj raczej na xVA , czyli wybieramy xVA ( 1500 PLN ) albo IPS ( ~1950 PLN )

...zakładam że przebieramy w modelach ze złączem DVI...

EDIT

niebawem 26" na PVA będzie w cenie 2600 PLN i będzie spadać - może warto zaczekać ? ( obecnie netto ok 2200 ) rozmiar piksela tutaj 0,286 i rozdzielczość tym samym 1920x1200

wow widzac ze sie znasz :)

hehe wiec tak: wybieramy oczywiście w Dvi , co do cleartype to nie bylo potrzeby wiec nie wiem jak z cadem to wyglada , co do rodzaju matrycy hm ogolnie to nie ma sensu placic za cos czego sie nie wykorzysta :) hehe mysle ze na biede Tn tez by starczyło , a co do cada to mysle ze 1-2 pix linie nie maja wiekszego znaczenia bo (no chyba ze faktycznei sa niewidoczne)

choc generalnie myale ze wybierałbym ''20 albo ''22 (czyli albo jakosc albo rozmiar matrycy) bo ''21 tak troche pomiedzy mlotem , a(...) bo na xVa za drogo a nie chce placic za cos czego nie wykorzystam jak pisałem ....dzieki za rady pozdro

Edytowane przez czekus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi