Skocz do zawartości
radeksz

Zbedne Komentarze Na Gieldzie

502 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w dziale Giełda powinna zostać wyłączona możliwość postowania?

• Tak
      81
    • Nie, należy zostawić tak jak jest.
      126
    • Nie, ale powinno sie wprowadzic kary za zbedne komentarze w stylu "za drogo" itp.
      295

Rekomendowane odpowiedzi

A posty typu (może i nie są zbytnio aktualne, ale pokazują o co biega):

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2486172

według mnie są niepotrzebne.

Punkt widzenia jest od punktu siedzenia. Szukałem procesora i koleś nie podał czy się kręca, gdyby to było forum onetu lub ja wiem o Windowsach, ale nie na Purepc. Nie podał danych o OC, dlatego kupiłem u kogoś kto te OC podał. Jak idziesz do salonu kupić samochód, to pytasz się o spalanie, o moc, o ubezpieczenie itd. Może jednemu nie zależy na OC mi zależało, a że jedno pytanie może zawarzyć o tym, że nie sprzeda (mało mnie to obchodzi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ja wlsnie z tym problemem walcze na swoj sposob - nie podaje ceny albo daje link do allegro od 1zł bcm. wtedy idiotycznych dyskusji o cenie nie ma i jest spokoj.

wtedy dochodzi do idiotycznych dyskusji pt. "dam 1zł, dam 2zł" :mur: ew. mamy inną idiotyczną dyskusję pt. szukanie trolla który da więcej niż to warte (ktoś nieobeznany), i to jest wg Ciebie ok? no do czasu póki sam nie jesteś tym trollem. Powiesz, "ja jestem na bieżąco" ok, ale co jeżeli z jakiś powodów nie będziesz? ja tak miałem, jestem jakieś pół roku do tyłu i wydaje mi się że na ppc w dziale sprzedam nikt nie trolluje i nie będzie ze mnie wyciskał co do złotówki :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wtedy dochodzi do idiotycznych dyskusji pt. "dam 1zł, dam 2zł" :mur: ew. mamy inną idiotyczną dyskusję pt. szukanie trolla który da więcej niż to warte (ktoś nieobeznany), i to jest wg Ciebie ok? no do czasu póki sam nie jesteś tym trollem. Powiesz, "ja jestem na bieżąco" ok, ale co jeżeli z jakiś powodów nie będziesz? ja tak miałem, jestem jakieś pół roku do tyłu i wydaje mi się że na ppc w dziale sprzedam nikt nie trolluje i nie będzie ze mnie wyciskał co do złotówki :damage_wall:

chce takiej a takiej ceny - napisze to, a ktos mi odpowie, ze cena za wyskoka bo to i tamto i mozna za to kupic 'rower', a mnie to hugo obchodzi, moja cena jest taka a nie inna i takie zlosliwe komentarze sa nie na miejscu. Wiec pisanie ze sprzedajacy powinni podawac cene, bo tak by bylo w porzadku jest glupie - dlaczego ja mam pisac cene otwarcie, skoro przyjda sobie ludki i beda pisac zgryzliwe komentarze. tyle ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys kiedys nikt tu nie pisal komentarzy i byl spokoj. zgadza sie?

moim zdaniem:

sprzedajacy podaje do siebie kontakt i wszelkie dalsze rozmowy na pw. post jest zamkniety i tylko sprzedajacy moze wyedytowac dodajac odpowiedzi na ew. czeste podobne zapytania.

cena obowiazkowa.

a kazdy jeden komentarz osobnika typu "wojek dobra rada" tudziez "matka teresa" ze drogo, slabo, niefajnie itp dbajacy niby o interesy innych forumowiczow zachowuje swoje przemyslenia dla siebie. jakos na allegro ludzie daja sobie rade prywatnymi wiadomosciami.

i po co ta cala dyskusja??? burza w szklance wody? ktos chce kupic - niech kupuje.

zenua...

i nie jestem przeciez zadnym regularnym sprzedajacym zeby to dla mnie wygodne mialo byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu kolejny co nie chce kupić a niepotrzebnie komentuje

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2495379

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2493631

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2493291

Niko2003 zajrzałeś do tego tematu o zbędnych komentarzach, mimo to znowu komentujesz http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2493732 za to procenty powinny już być

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu kolejny co nie chce kupić a niepotrzebnie komentuje

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2495379

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2493631

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2493291

Niko2003 zajrzałeś do tego tematu o zbędnych komentarzach, mimo to znowu komentujesz http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2493732 za to procenty powinny już być

Tak a jak jesteś tak skrupulatny to zacytuj mój pierwszy post w tym temacie TU Procenty to za Twoją niedbałość. Człowiek który chciał sprzedać, odpisał, że śmieszna cena to ja mu napisałem dlaczego śmieszna i niech udowodni swoje twierdzenie? Fakt, faktem, że potem już rozmowa a Leborg ją podkręcił poszła w złą stronę. Ja sam sprzedałem ponad 5 rzeczy przez Giełdę i wiem, że poprostu trzeba olewać takie komentarze jak mój i tyle. Oferty pisać na PW (nigdy by nie doszło do takich rzeczy).

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli najpierw piszesz za ile chcesz kupić a potem piszesz, że to tylko żart? Tak? Twoje słowa: I "Dam za nią 360 plus 10 koszty wysyłki." II "Piszę dla żartów, bo cena dla mnie śmieszna"

Leborg i ty jak nie mieliście zamiaru kupić to po co w ogóle coś pisaliście?

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie którzy wiedzą co to jest Autokącik.Jest tam też giełda na której jest zasada obowiązkowego podawania ceny i jakoś to śmiga i nikt nie ma problemów no i jest przejrzyście,więc jestem za wprowadzeniem obowiązku podawania cen i karania za zbędne komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie którzy wiedzą co to jest Autokącik.Jest tam też giełda na której jest zasada obowiązkowego podawania ceny i jakoś to śmiga i nikt nie ma problemów no i jest przejrzyście,więc jestem za wprowadzeniem obowiązku podawania cen i karania za zbędne komentarze.

IMO podawanie ceny, ewentualnie dopisać do negocjacji, powinno być obowiązkiem. Teraz jeśli chcę kupić proca muszę napisać minimum 20PM'ek z negocjacjami. :| Denerwujące

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GDR - to nic wystawiłem ceny bez negocjacji a gość z forum nie podam nicka, najpierw na pw chce sie ze mną targować no to podałem mu link do nowej rzeczy i niech sobie kupi nową (jak chce się targować to niech się potarguje w sklepie ja napisałem cenę i nie napisałem że do negocjacji) a on do mnie odpisuje że to jest rzecz nowa , "a nie taki złom jak ja sprzedaje" - ręce opadają :mur:

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GDR - to nic wystawiłem ceny bez negocjacji a gość z forum nie podam nicka, najpierw na pw chce sie ze mną targować no to podałem mu link do nowej rzeczy i niech sobie kupi nową (jak chce się targować to niech się potarguje w sklepie ja napisałem cenę i nie napisałem że do negocjacji) a on do mnie odpisuje że to jest rzecz nowa , "a nie taki złom jak ja sprzedaje" - ręce opadają :mur:

nie rozumiem twojej irytacji tym, zeby targowac sie w sklepie... nie wiem czy wiesz, ale prawo pozwala na targowanie ceny rzeczy kupowanych w sklepie i nie ma w tym nic IMO niewlasciwego.

Fakt dopisania w ogloszeniu, ze cena nie jest do negocjacji zaciesnia tylko krag ewentualnych zainteresowanych, nic wiecej.

Kazdy, kto daje ogloszenie sprzedam costam, POWINIEN OBOWIAZKOWO podac kwote, jaka sobie zyczy za sprzedawana rzecz.

Teksty w stylu sprzedam costam costam, bez podawania ceny i pisanie, ze cena jest do negocjacji sa po prostu debilne, ze co ja mam niby negocjowac pytam :lol2:

Od dłuższego czasu spokój na giełdzie :D

nie ma szukajacych jeleni to spokoj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze się targuję. W koncu chodzi o moj interes. Nie jest wstydem zapytać o zniżki, gratisy, upusty czy nazywaj sobie to jak chcesz. Nawet w sklepie. Cos takiego jak rabat istnieje i nawet kupując spodnie w sklepie pytam o zniżki - dostaje np. 5%, a przy 200zł to juz jest 10zł. Wychodze z założenia, ze dobre i to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze się targuję. W koncu chodzi o moj interes. Nie jest wstydem zapytać o zniżki, gratisy, upusty czy nazywaj sobie to jak chcesz. Nawet w sklepie. Cos takiego jak rabat istnieje i nawet kupując spodnie w sklepie pytam o zniżki - dostaje np. 5%, a przy 200zł to juz jest 10zł. Wychodze z założenia, ze dobre i to.

swieta prawda. podpisuje sie obiema lapkami pod tym :)

Mazzi - no to spróbuj się potargować w sklepie życzę powodzenia, podałem kwotę jaką sobie życzę za sprzedaną rzecz , no i oczywiście nie pisałem że ceny są do negocjacji.

zawsze probuje i w 90% udaje sie pare zl zbic. nie widze w tym nic dziwnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ktos wystawia towar w dobrej cenie z dobrym opisem to nie ma sie co bac glupich komentarzy.

Jak ktos chce szukac frajerow to komentarze napewno beda mu przeszkadzac.

A jak ma nie byc komentarzy to obowiazkowo:

cena

sprawy zwiazane z gwarancja (jest/nie ma , ile i gdzie)

ewentualny odbior osobisty (tak/nie, gdzie) albo mozliwe formy dostarczenia towaru

albo link do serwisu aukcyjnego

Bo jak widze ogloszenie "sprzedam xxxx informacje na pw" to mi rece opadaja i od razu widze .

edit: Po "i od razu widze" mialo byc "ze mu specjalnie na sprzedazy nie zalezy i nie szacunku dla ogladajacych ogloszenia" :D

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ktos wystawia towar w dobrej cenie z dobrym opisem to nie ma sie co bac glupich komentarzy.

Jak ktos chce szukac frajerow to komentarze napewno beda mu przeszkadzac.

Ale zawsze się znajdzie takie jeden z drugim który będzie chciał dostać wszystko za darmo i nawet jak ktoś wystawi towar w dobrej, przystępnej cenie takie komenty się zdażają.

Bo jak widze ogloszenie "sprzedam xxxx informacje na pw" to mi rece opadaja i od razu widze.

No mnie też to rozwala zawsze :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zawsze się znajdzie takie jeden z drugim który będzie chciał dostać wszystko za darmo i nawet jak ktoś wystawi towar w dobrej, przystępnej cenie takie komenty się zdażają.

jednak wtedy cena i jakosc towaru same obronia sie, a komentujacy i tak na glupka wyjdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak swoja droga to niektorzy traktuja te ogloszenia jak dodatkowe miejsce na prowadzenie dzialalnosci gospodarczej :D

Ok jak ktos sciagnie szybko jakis nowo wchodzacy towar w stylu plyty glownej i sprzedaje kiedy nie sa ogolno dostepne to wiadomo przydaje sie forumowiczom. Albo jakies selekty czy pamieci sprowadzane z usa.

A dzis pojawilo sie takie cos:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=227978

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak swoja droga to niektorzy traktuja te ogloszenia jak dodatkowe miejsce na prowadzenie dzialalnosci gospodarczej :D

Ok jak ktos sciagnie szybko jakis nowo wchodzacy towar w stylu plyty glownej i sprzedaje kiedy nie sa ogolno dostepne to wiadomo przydaje sie forumowiczom. Albo jakies selekty czy pamieci sprowadzane z usa.

A dzis pojawilo sie takie cos:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=227978

i co Cie w tym boli?? forumowicze maja sprzet taki jak ludzie na XS, bo nie kazdy ma mozliwosc/czas/chec samemu sie bawic i kombinowac ze sciaganiem sprzetu z usa.

a koles z tego linka ma drogo ten sprzet, ja mam go ciutek taniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

a tam, ja osobiście nigdy nie otrzymałem komentarza "za drogo" bo jak wystawiam coś na sprzedaż to po to żeby to sprzedać a nie żeby mi zalegało miesiąc.

Moim zdaniem powinno być obowiązkowe podawanie ceny. Wdg mnie "czekam na propozycje cenowe" to jest nic innego niż szukanie frajera, każdy uczciwy sprzedawca wie ile jego sprzęt jest wart.

Sry, że tak późno sie wypowiadam i odnawiam topic :D

Moje zdanie jest takie że komentarze powinny być. Ale nie w stylu "za drogo". jeśli czyj is opis się nie zgadza z rzeczywistością to powinno się reagować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi