Skocz do zawartości
kaczoro

Czy Warto Zrobic Wc?

Rekomendowane odpowiedzi

no cuż: własnie składam komputer:(E6400/8800gtx/gigabyte ds3/2 giga ramu). Trochę mnie przeraża temperatura jaką osiąga ta karta a i procka przydało by się podkrecic. Zależy mi glównie na wydajności troche mniej na ciszy. czy warto zainwestować w wc? Oraz ile bym musiał wydac na Cześci to niego(zakładając dośc spory spadek temp)?

myślałem nad kilkoma rozwiązaniami

a) standardowe wc

B) stwozenia podobnego zestawu do tego http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=206254 + miedzy komputerem a grzejnikiem dodał bym kilka miedzianych rurek(lub zbiorniczek) zespawanych ze sobą w których woda by sie dodatkowo schłodziła (wydaje mi się ze na strychu leży jakiś nieużywany grzejnik :D )

C) Nie wiem czy jest to możliwe, i czy to może działac ale w domu mam jeb.. akwarium po rybkach. pompka by pobierala z niego wode za to z drugiej strony wlatywala by ciepła woda. jakoże akwarium jest duze(co za tym idzie te 50l wody by sie schładzało) mysle ze moglo by to działac(najwyzej w lecie bym kostki lodu do akwarium wrzucał :D )

jak patrzyłem na forum to na tak izestaw powinienem wydac ok 700-800zl jest to możliwe??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cuż: własnie składam komputer:(E6400/8800gtx/gigabyte ds3/2 giga ramu). Trochę mnie przeraża temperatura jaką osiąga ta karta a i procka przydało by się podkrecic. Zależy mi glównie na wydajności troche mniej na ciszy. czy warto zainwestować w wc? Oraz ile bym musiał wydac na Cześci to niego(zakładając dośc spory spadek temp)?

myślałem nad kilkoma rozwiązaniami

a) standardowe wc

B) stwozenia podobnego zestawu do tego http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=206254 + miedzy komputerem a grzejnikiem dodał bym kilka miedzianych rurek(lub zbiorniczek) zespawanych ze sobą w których woda by sie dodatkowo schłodziła (wydaje mi się ze na strychu leży jakiś nieużywany grzejnik :D )

C) Nie wiem czy jest to możliwe, i czy to może działac ale w domu mam jeb.. akwarium po rybkach. pompka by pobierala z niego wode za to z drugiej strony wlatywala by ciepła woda. jakoże akwarium jest duze(co za tym idzie te 50l wody by sie schładzało) mysle ze moglo by to działac(najwyzej w lecie bym kostki lodu do akwarium wrzucał :D )

jak patrzyłem na forum to na tak izestaw powinienem wydac ok 700-800zl jest to możliwe??

da sie zrobic

na kiedy chcesz miec to WC zlozone? i idziemy w max oc, czy cisze po tym kreceniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle ze za ok 2 miesiące jak kase i czesc dozbieram :? z oc to narazie gdzieś do 2.8 mhz(wiec średnio,nie potrzebuje wiecej), najbardziej to ja sie o karte boje. Te 70 stopni to mnie dobija :-| znając życie blok na nią bedzie kosztował majątek. Cisza jest na drugim palnie, po moim starym kompe(wentylator słychac w drugim pokoju) jestem przyzwyczajony do hałasu. Najważniejsza jest wydajnośc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nb sobie narazie daruje moze kiedyś... zależy mi na wykożystaniu cześc normalnego użytku(czyt. np kaloryfer) bo poprostu albo je mam albo też moge je tanie załatwic. co do pompki mysle nad okradzeniem jakiegoś pieca z niej(jezeli potrafiła do cąlego domu wode doprowadzac to i do kompa wystaczy :) ) na blokoach ba gpu i cpu wole nie oszczedzac(i tak pewnie jedyne bloki co pasują na 8800gtx to ten za 60 euro w góre)

dodatkowym schlodzeniem wody mysle by zespawac kilkanaście meidzianych rurek w sześcian przez które bedzie przepływac woda+ mały wentylatro na nie by je troche schładzac

edit: czy np taka pompa http://allegro.pl/item151180473_pompa_obie...super_cena.html by wystarczyła?

Edytowane przez kaczoro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU - Czekaj na porównanie Frosta ze Stormem. (Frost wygra :D)

GPU - Samhain możesz dać foto rozebranego g8 ?

Grzejnik - Taki jaki ma aerial starczy , info w jego temacie

Pompa - C.W.O Leszno , na allegro za 199zł

hmm o to ci chodzi? http://uploads.pl/uploads/e994e33d2f.jpg

co do pompy musi byc c.w.o czy moze byc np cos takiego http://allegro.pl/item149729337_pompa_c_o_...5_4_leszno.html jakiej mocy/wydajności musi ona byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wychodzi na to że do schłodzenia mam duuuużą powieszchnie na karcie

Dołączona grafika (wszystkie pamieci rdzeń oraz to cos zaznaczone szczałką) tak więc chyba musze szukac czegos takiego

Dołączona grafika

znając życie ten jeden blok bedzie kosztował tyle co reszta zestawu razem wzięta :wink:

Edytowane przez kaczoro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ze na gpu walnać blok, a na ten mostek na karcie naprzykład zalmanka niebieskiego, co sadzicie o tym pomysle? oczywiscie zajmie ci dodatkowe porty. Ewentualnie mozesz poszukac jakis starych radiatorow z np: celka 500, ony sa stosunkowo niskie i go przymocowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli pamięci się strasznie grzeją to takie radiatorki mogą się nie sprawdzić. Jak się mylę poprawić !

Szalony pomysł:

Rdzeń: Frost 3 Duo lub Strom

Mostek: Frost GPU

Pamięci : Innovatek zrobił bloczek w krztałcie bumeranga . Może będzie pasować. Nie mogę nigdzie znaleźć tego czegoś ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli pamięci się strasznie grzeją to takie radiatorki mogą się nie sprawdzić. Jak się mylę poprawić !

Szalony pomysł:

Rdzeń: Frost 3 Duo lub Strom

Mostek: Frost GPU

Pamięci : Innovatek zrobił bloczek w krztałcie bumeranga . Może będzie pasować. Nie mogę nigdzie znaleźć tego czegoś ;/

lol 3 bloki na jednej karcie tego jeszcze nie było :-P chyba wtedy lepiej by było kupowac ten bloczek od bfg mniej roboty a i pewnie wydajnośc niezła

chyba bedzie trzeba poszukac jakis dobrych kawalków blachy na te pamieci ew gdyby nie wydalalo to kawalkiem miedzi podciągna je do bloczku gpu :-P to chyba nie bedzie dzialac :mur: zreszta chyba zapytam się posiadacza tego chłodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle ze za ok 2 miesiące jak kase i czesc dozbieram :? z oc to narazie gdzieś do 2.8 mhz(wiec średnio,nie potrzebuje wiecej), najbardziej to ja sie o karte boje. Te 70 stopni to mnie dobija :-| znając życie blok na nią bedzie kosztował majątek. Cisza jest na drugim palnie, po moim starym kompe(wentylator słychac w drugim pokoju) jestem przyzwyczajony do hałasu. Najważniejsza jest wydajnośc

Samahain ma w sigu, ze Hammerhead GPU "wkrotce", skoro to nowa konstrukcja pewnie bedzie pasowal na g80, wiec wcale taki blok nie musi kosztowac "majatek" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna osoba na forum zrobił cuś takiego

<łobrazek>

nie mam zbyt dużego doswiadczenia z grzaniem się pamieci na grafach i troche bałbym się robic cos takiego :wink: co o tym myslicie

Tak może nie na temat, ale co to jest za bloczek?\

Bo bardzo mi się wygląd podoba :) Nie orientuje się ktoś może, czy nie ma takieggo na GF78?

Edytowane przez Diverse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak może nie na temat, ale co to jest za bloczek?\

Bo bardzo mi się wygląd podoba :) Nie orientuje się ktoś może, czy nie ma takieggo na GF78?

hmm to było na 26 stronie tematu o 8800gtx razem z fotką

Po 2 dniach ostrej walki z ręcznie wycinaną zapinką, udało mi się zamontować Prison Pro 2 od Kyńka na moją grafę.

Bloczek jest super wydajny, temperatury poszybowały ostro w dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi