Robertino Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Witajcie, Kupiłem Fujitsu 2085 z linuxem, którego się chcę pozbyć. Problem jest niestety z tym, że w pierwszej fazie instalacji WinXP pojawia się komunikat: ze rozruch nastąpi po naciśnięciu dowolnego klawisza i naciskając go pjawia się jeszcze jeden komunikat i .... nic się nie dzieje. Wyczytałem, że może to być problem z SATA. Dlatego wykorzystałem program nLite próbując integrować te sterowniki z instalką Win Xp. Sterowniki te zostały ściągnięte ze strony intela, bo te, które ściągnąłem ze strony Fujitsu ( http://www.fujitsu-siemen...ownloads_1.html i zaznaczyc trzeba SATA i WinXP), po rozpakowaniu nie miały żadnego pliku *.inf, a takiego rozszerzenia wymaga program nLite. Niestety integracja sterowników z płytką Win nic nie dała - dalej taki sam problem. Czy ktoś potrafi pomóc - jeśli tak, to go ozłocę, bo już nic do głowy mi nie przychodzi co zrobić. Robert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Witajcie, Kupiłem Fujitsu 2085 z linuxem, którego się chcę pozbyć. Problem jest niestety z tym, że w pierwszej fazie instalacji WinXP pojawia się komunikat: ze rozruch nastąpi po naciśnięciu dowolnego klawisza i naciskając go pjawia się jeszcze jeden komunikat i .... nic się nie dzieje. Wyczytałem, że może to być problem z SATA. Dlatego wykorzystałem program nLite próbując integrować te sterowniki z instalką Win Xp. Sterowniki te zostały ściągnięte ze strony intela, bo te, które ściągnąłem ze strony Fujitsu ( http://www.fujitsu-siemen...ownloads_1.html i zaznaczyc trzeba SATA i WinXP), po rozpakowaniu nie miały żadnego pliku *.inf, a takiego rozszerzenia wymaga program nLite. Niestety integracja sterowników z płytką Win nic nie dała - dalej taki sam problem. Czy ktoś potrafi pomóc - jeśli tak, to go ozłocę, bo już nic do głowy mi nie przychodzi co zrobić. Robert Myśle że to problem z ACPI (miałem podobny) bo dysk Tobie wykrywa, sa trzy rozwiązania: 1. Wyłaczyć lub ustawic na kompatybilne ACPI w biosie i sprawdzić czy teraz idzie dalej ... 2. Podczas instalcji na samym początku (jak pojawia sie naciśnij F6) to ty pykasz F5 cyklicznie co chwilę aż pojawi się menu [inne], następnie strzałką zmianiasz na (i tutaj w zależności jaki masz procek albo jednoprocesorowy z obługą ACPI lub wieloprocesorowy z obsługą ACPI) i sprawdzić czy działa 3. Załatwić sobie płytkę z WINXP od innego FS i wtedy na bank bedzie działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertino Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Myśle że to problem z ACPI (miałem podobny) bo dysk Tobie wykrywa, sa trzy rozwiązania: 1. Wyłaczyć lub ustawic na kompatybilne ACPI w biosie i sprawdzić czy teraz idzie dalej ... Wyłączyłem w biosie AHCI i dalej nic. Rozumiem, że napisałeś o ACPI przez pomyłkę, bo ja czegoś takiego nie mam. 2. Podczas instalcji na samym początku (jak pojawia sie naciśnij F6) to ty pykasz F5 cyklicznie co chwilę aż pojawi się menu [inne], następnie strzałką zmianiasz na (i tutaj w zależności jaki masz procek albo jednoprocesorowy z obługą ACPI lub wieloprocesorowy z obsługą ACPI) i sprawdzić czy działaPodczas instalacji nie pojawia się ekran z sugestią, aby nacisnąć F6. Tylko 2 ekrany się pojawiają: 1 - Nastąpi rozruch przez naciśnięcie dowolnego klawisz, 2 - Instalator sprawdza konfugurację. I dalej nic się nie dzieje. 3. Załatwić sobie płytkę z WINXP od innego FS i wtedy na bank bedzie działać Kolega, który 2 lata temu kupił FS pożyczył mi oryginalną od tego laptopa płytkę - też nie idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Wyłączyłem w biosie AHCI i dalej nic. Rozumiem, że napisałeś o ACPI przez pomyłkę, bo ja czegoś takiego nie mam. Podczas instalacji nie pojawia się ekran z sugestią, aby nacisnąć F6. Tylko 2 ekrany się pojawiają: 1 - Nastąpi rozruch przez naciśnięcie dowolnego klawisz, 2 - Instalator sprawdza konfugurację. I dalej nic się nie dzieje. Kolega, który 2 lata temu kupił FS pożyczył mi oryginalną od tego laptopa płytkę - też nie idzie. Zdecydowanie chodzi o Advanced Configuration Power Interface (ACPI) ale moze u ciebie inaczej sie to nazywa Nie rozumiem tylko dlaczego nie masz ekranu z F6 (może masz instalke unattended i wtedy kicha) Odsylam do podobnego tematu Najlepsze rozwiązanie to podmienic pliki na oryginalnym WINXP od FS: iastor.sys iastor.cat iastor.inf iaahci.cat iaahci.inf podaj email na prv to tobie podesle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertino Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 podaj email na prv to tobie podesle :) Wysłałem na prv mój adres. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...