Skocz do zawartości
Dzidaziom

Kilka Pytań...

Rekomendowane odpowiedzi

Skleciłem w końcu WC, ale chcę pojechać po bandzie i mam kilka pytań.

Zestawik składa się z Prisona Pro V2, Swiftecha MCW60-B, Laing DDC1TplusR (jaakos tak), rez niesistotny, i BlackWater Ultimate123. Pasywnie, ale to też nie gra roli.

Mianowicie chcę na zimowy sezon na stałe wywalić chłodnicę za okno, mam taką możliwosć, zrobić jej "opakowanko", żeby była sucha i mroźna :razz: No i mogą się pojawić problemy ze skraplaniem wody. Przy jakiej temperaturze wody mniej więcej zacznie się skraplać na wężach? W pokoju mam około 20 stopni all time. Ewentualnie jak się przed tym zabezpieczyć? :)

Pytanko dwa, jak długo "układa" się Liquid Pad Coolabolatory (wygrzałem go już) zanim osiągnie 100% wydajności?

Pytanko trzy, czy 10 metrów węży 8/10 na dłuższą metę nie zaszkodzi pompie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skleciłem w końcu WC, ale chcę pojechać po bandzie i mam kilka pytań.

Zestawik składa się z Prisona Pro V2, Swiftecha MCW60-B, Laing DDC1TplusR (jaakos tak), rez niesistotny, i BlackWater Ultimate123. Pasywnie, ale to też nie gra roli.

Mianowicie chcę na zimowy sezon na stałe wywalić chłodnicę za okno, mam taką możliwosć, zrobić jej "opakowanko", żeby była sucha i mroźna :razz: No i mogą się pojawić problemy ze skraplaniem wody. Przy jakiej temperaturze wody mniej więcej zacznie się skraplać na wężach? W pokoju mam około 20 stopni all time. Ewentualnie jak się przed tym zabezpieczyć? :)

Pytanko dwa, jak długo "układa" się Liquid Pad Coolabolatory (wygrzałem go już) zanim osiągnie 100% wydajności?

Pytanko trzy, czy 10 metrów węży 8/10 na dłuższą metę nie zaszkodzi pompie? :)

clp nie wygrzewa sie. dziala od razu max wydajnie.

izolacja jak przy fc/di - armaflex.

dlugosc weza nie ma wplywu na pompke o ile nie przesadzisz z wysokoscia podnoszenia, z laingiem niegrozne ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyn do chłodnic do -35 zalany :)

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia.

Chłodnia za oknem, komp na default taktach, temperatury około 30.

Daję na CPU 2600, 2,1V i temperatura na CPU rośnie mi do ponad 60 stopni :/ Czuć, że top od bloku jest cieplutki, ale czy to już koniec wydajności WC? Wąż wypływający z bloku jest sporo cieplejszy od tego, który wpływa, ale czy wszystko gra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 2200MHz i napięciu 2.1V masz już 133W na procku i dlatego tak rośnie ci temperatura

Sprawdz tutaj:

http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp

Jesli Prison Pro V2 na w okolicach 0,15 C/W (przy 100W procesora róznica Woda-Procesor 15*C) to przy 133W wychodzi ok 0,20 C/W czyli 20*C róznicy Woda-Procesor.

Sprawdz temperature wody

Edytowane przez pietach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli Prison Pro V2 na w okolicach 0,15 C/W (przy 100W procesora róznica Woda-Procesor 15*C) to przy 133W wychodzi ok 0,20 C/W czyli 20*C róznicy Woda-Procesor.

Hyhyhy, C/W się nie zmienia wogóle - to jest stała. Przy 100W i C/W 0,15 masz 15*C różnicy a przy 130W masz te 20*C różnicy, ale C/W dalej wynosi 0,15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechl!n, nic z tej twojej stronki narazie nie policzę, ale dodałem do ulubionych, przyda się, dzięki :)

pietech:

2200 robie full stable na 1,575V, wtedy jest OK. Teraz siedzę na moim ostatecznym setupie wydajnościowym, czyli taki do gier, i rzeczy obiążających CPU, czyli 230x11,5 co daje jakieś 2650MHz. Dałem 2,1V, ale jeszcze nie znam punktu stabilności, z pewnością będzie niższy. Pisząc te slowa, bez obciążenia na CPU mam 58-59 stopni, ale chłodnica chodzi pasywnie, a nikt tego nie zaleca, więc myślę, że ostatecznie nie przekroczę 60 w stresie (dojdą 3 coolerki 120mm). Interesuje mnie to, że top jest cieplejszy niż woda w wężach (niewiele, ale jednak). Sądziłem, że woda będzie w stanie "wypłukać" ciepło :) Węże mam na oko 20 stopni, więc coś tu nie gra... :unsure: Niech będzie ok 30 przy wlocie na proc (zawyżając), czyli 30 stopni różnicy między cieczą a CPU...

Rurek nie będę robił miedzianych bo zbankrutuje, mam tego 12 metrów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzaj po kolej przy jakim vcore temp Ci tak gwaltownie rosnie mnie sie wydaje ze to raczej wina krzywo zalozonego bloku na ic3'sie i vcore 2.15V na bartku i otwartym oknie w spi temp nie przekraczala 45*, mam nadzieje ze mosy masz jakos chlodzone ;] i sprawdz czy nie masz pozaginanych wezy ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzaj po kolej przy jakim vcore temp Ci tak gwaltownie rosnie mnie sie wydaje ze to raczej wina krzywo zalozonego bloku na ic3'sie i vcore 2.15V na bartku i otwartym oknie w spi temp nie przekraczala 45*, mam nadzieje ze mosy masz jakos chlodzone ;] i sprawdz czy nie masz pozaginanych wezy ;]

Przykładowo, mam takty 2200, 1,575Vcore. Węże zdecydowanie zime i sztywne, nie potrafię określić temperatury.

CPU 33, GPU 33, reszta nieważna

Temperatury w IDLU ma CPU i GPU mam stosunkowo takie same więc podejrzewam, że oba bloki zalożone są ok, ale niczego ine mogę być pewien.

Mosfety naturalnie elo chłodzone, NB i SB także, troche się pobawiłem brzeszczotem i jest pięknie. Wokół mosfetów ruch powietrza wytwarza 120 mm z zasilacza, która jest dość blisko całości.

Ale nie o tym chciałem. Pytanie może idiotyczne, skoro już złożyłem wc. Być może robie z siebie idiote, fajnie :razz:

Od Kyńka dostałem sporo śrubek i (jak ze wszystkim) miałem łamigłówkę jak to złożyć. Do montażu bloku wybrałem 2 długie śruby, 2 podkładki, motylki i sprężynki. W sumie to nie wiedziałem w jakiej to ma być kolejności, skręciłem w kolejności:

Śruba -> podkładka pod płyte -> płyta -> bloczek -> podkładka -> sprężynka -> motylek.

Coś mi od początku nie pasowało, bo dokręciłem to tak, że sprężynki się ścisnęły do końca, niemal zaczęły skręcać, więc może t powinno być jakoś inaczej...? :D

Ktoś coś wie, lub ma jakieś foto?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli ma Bartka to masz 4 otwory do montazu i na 4 sruby skręć.

Skręć tak do około 50% sprezynki a potem monitorująć temperature dokręcaj lub odkręcaj w zależności jak będzie zmieniać się temperatura.

Przy tak duzym podkręceniu(w/g tamtega kalkulatora to 160W) mały rdzeń procka nie nadążą oddawać tyle ciepła - pomyśl nad dobra pastą termoprzewodzącą - najlepeij CLP

Edytowane przez pietach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli ma Bartka to masz 4 otwory do montazu i na 4 sruby skręć.

Skręć tak do około 50% sprezynki a potem monitorująć temperature dokręcaj lub odkręcaj w zależności jak będzie zmieniać się temperatura.

Przy tak duzym podkręceniu(w/g tamtega kalkulatora to 160W) mały rdzeń procka nie nadążą oddawać tyle ciepła - pomyśl nad dobra pastą termoprzewodzącą - najlepeij CLP

"Liquid Pad Coolabolatory"

Chyba łatwo wywnioskować, że go używam :]

mam 4 otwory, skręcone na 4 śruby rzecz jasna.

Powalczę nad 200x13, chyba bedzie potrzebował sporo mniej prądu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Liquid Pad Coolabolatory"

Chyba łatwo wywnioskować, że go używam :]

Sorki ale rano jeszcze spię hehehhehe

mam 4 otwory, skręcone na 4 śruby rzecz jasna.

Od Kyńka dostałem sporo śrubek i (jak ze wszystkim) miałem łamigłówkę jak to złożyć. Do montażu bloku wybrałem 2 długie śruby, 2 podkładki, motylki i sprężynki. W sumie to nie wiedziałem w jakiej to ma być kolejności, skręciłem w kolejności:

No ale tutaj to widziałem dobrze że na dwie śruby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ale rano jeszcze spię hehehhehe

No ale tutaj to widziałem dobrze że na dwie śruby

Pomyłka, pomyłka :)

Oczywiście wszystko razy 4, podkładeczek osiem, pod płytę i top :)

Hm...

Lepiej walczyć z 226x11,5 czy 200x13...

Bo pojawia się kwestia ramów. na 200x13 mam ramy 6/5=333MHz, a na 226x11,5 mam ramy 4/3=339 (bodajże) mhz, no ale dzielnik trochu nietypowy ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ok... ale przeciez jak dobrze zrozumiałem z Twojej wypowiedzi masz passiva... to co Ty chciałes 5000GHz z procka wycisnąć? Te 60stC na procku przy wysokich taktach to nic dziwnego....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Coollaboratory Liquid MetalPad. Lepiej? :D hehe...

2. Misyo, nie chciałem wycisnąć nieskoczończoności, jasna sprawa, interesowała mnie tylko różnica tempreatur między CPU a cieczą :) Wszystko wiem.

Na dniach wierce framugę, robię pudełeczko ze sklejki na chłodnicę, lądują na niej 3 coolerki 120mm i całą zimę będzie w leżała na mrozie osłonięta od śniegów i deszczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatur - jest to też pływ tego że nie masz za dużo wiatraków w budzie który wytwarzają ruch powietrza wokół socketa - dość spory czas temu był wysyp przypadków że człowiek na słabopokdręconym procku i bloku X3N miał tempy rzędu 50-60C - pomagało dodanie wentylka dmuchającego na socket.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 2200MHz i napięciu 2.1V masz już 133W na procku i dlatego tak rośnie ci temperatura

Sprawdz tutaj:

http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp

Sprawdz temperature wody

Tak apropo, ten kalkulator nie ma prawa działać :)

Gdyby mój proc wydzielał żarł 218 wat to litr wody zagotowałby w 10 minut.

Poza tym wyliczyłem całego kompa i mówi że należy się 391 Wat, ja mam 350 i działam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='25 gru 2006, 09:12' post='2439505']

Jak sie nie potrafi zrobić tego normalnie to wychodzą jakieś astronomiczne wyniki... Twój procesor wg. tego kalkulatora przy 2200 mhz i 1,575 V pobiera 63W! Nie wiem jakim cudem zrobiłeś 218...

Teraz siedzę na 2700MHz i 2.10 v.

Problemem jest def vcore. Ja mam 1,45 co podnosi waty o 1/4 :D

Wpisz default vcore 1.45, def mhz - 1867, po oc 2700 i 2.1

:o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='25 gru 2006, 11:31' post='2439592']

Po O/C na 2700 i 2.1V jest 137W...

Wpisz Default vcore 1.45

Wpisz Default vcore 1.45

Wpisz Default vcore 1.45

I Proc to AMD Atjlon XP-M 2500+

Już Ci wszystko gra?

Ja jestem w szoku. Fakt, grzeje sie niesamowicie, wyciska zasilacz do końca, ale 200 pare wat to przesada :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wpisałem, u Ciebie jest coś nie tak. Poniżej masz screena:

Dołączona grafika

Pewnie bierzesz model ze std. Vcore 1,65V i wtedy zaniżasz mu standardowe napięcie przez co masz potem tyle watów, ale to bzdura, bo masz wersję 1,45(kilka pozycji wyżej).

Edytowane przez Puma[JFK]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi