The_Structor Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) Witam. Trochę przejrzałem wasze propozycje w niektórych tematach i złożyłem coś takiego: Płyta - DFI Infinity NF ULTRA II-M2 - 350 PLN Procesor - Athlon 64 3500+ - 326 PLN Zasilacz - Modecom MC-350 ATX 2.0 350W - 128 PLN RAM - 2x512 MB PC 5300 667 MHz Kingston - 405 PLN Grafika - [PCI-E]GF 7600GS Palit 256Mb 128b - 420 PLN Dysk - [sATA2] Seagate Barracuda 7200.9 250 GB - 285 PLN DVD-RW - Pioneer DVR-111 OEM - 135 PLN Nie mam też pojęcia co do monitora. Wiem jedynie że ma to być LCD 19". Jeśli ktoś posiada, lub zna jakiś dobry, sprawdzony model w granicach 1100-1300 PLN to bardzo proszę o poradę. Dawno nic nie kupowałem i nie patrzyłem w sprzęt, więc po prostu aktualnie mam o nim b. małe pojęcie. Cena ~2050 PLN średnio mi w sumie odpowiada i chciałbym na czymś przyoszczędzić jednak. Tutaj pada więc pytanie: na czym ? Nie wiem czy nie wziąć słabszego procesora, mniejszego dysku, może inne pamięci ? Także kartę dobrałem taką jedynie dlatego że wiele osób tutaj ją poleca. Przed jakimkolwiek czytaniem chciałem kupić GF6600. Ja komputera używam głównie do programowania, odpada więc 512 RAM. Karta też musi być w miarę dobra gdyż ten komputer będzie używany głównie przez brata, który ma lat 8 ;) Ja jedynie przez wakacje będę mógł się na nim pobawić i wypróbować wreszcie na własnym komputerze gry takie jak Q4 czy też Doom3. Nie chodzi tu o demona prędkości, ale o coś takiego na czym w/w gry nie będą się 'krzaczyły'. Z góry dzięki za wszelkie porady. Jeszcze jedna uwaga: Wszystkie podane ceny pochodzą z Apollo.pl. Komputer będzie odbierany w Rzeszowie, więc muszę się liczyć z tym że jednak nie wszystkie części będą dostępne (dlatego Apollo, gdyż jedna z siedzib mieści się w Rzeszowie). Wszelkie aukcje internetowe odpadają, sprzęt musi być nowy. Sprzedaż wysyłkowa z jakiegoś innego sklepu poza płytą, zasilaczem i procesorem wchodzi w grę, więc jakbyście mieli jakieś propozycje proszę o wpisywanie ich tutaj. Co do platformy to jestem raczej zdecydowany i myślę że nic innego tu w grę nie wchodzi niż AMD 64 na AM2. Mam nadzieję że ktoś dotarł do końca i pomoże ;) Pozdrawiam. Edytowane 18 Grudnia 2006 przez The_Structor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zmieniłbym tylko dysk na Barracudę 7200.10 Zestaw bardzo dobry z potencjałem do oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Trochę sporo przepłacasz za tą kartę graficzną. Co do procka - nie lepiej kupić 3000+ z AC Freezerem 64Pro - bez problemu go pogonisz do poziomu tego 3500+. RAMy - może uda ci się znaleźć GoodRAMy na Micronach D9. Co do dysku - popieram tego Seagate co lukmek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) YogiCK: Co do cen to po prostu wziąłem z Apollo, jak będę na miejscu to się pewnie rozglądnę za cenami. Komputer nie jest dla mnie niestety i nie będzie w ogóle OC na razie, a różnica w cenie 3000+ a 3500+ nie jest aż tak wielka. Edytowane 18 Grudnia 2006 przez The_Structor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) Co do monitora do BENQ FP91GP, zamów póki jeszcze są ;) Bardzo dobry monitor, w niewygórowanej cenie (jak na dzisiejsze ceny tego modelu). Tylko zamawiać, nic lepszego nie dostaniesz w tej cenie. Edytowane 18 Grudnia 2006 przez mlodass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zapomniałem dodać że chcę panoramę ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) acer panorama 22 cali ;) mozesz to przemyslec. nt. tej panoramy co dałem Ci linka dużo jest napisane w dziale monitory w tym temacie wiem, że chcesz 19, tylko, że naprawde nie ma co polecić z 19... wszystkie modele są praktycznie takie same... a jak za tyle można mieć 22 cale to czemu nie. Edytowane 18 Grudnia 2006 przez mlodass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speed_com Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Może coś takiego: * procesor: AMD Sempron 64 3000+ Manila - 192zł a) Scythe Katana - ok. 100zł b) AC Freezer 64 PRO - ok. 70zł * płyta główna: Abit KN9 - 300zł * pamięć RAM: DDR2 2x512MB PC6400 800MHz OCZ Special Ops CL5 OCZ2SOE8001GK - 449zł * karta graficzna: może być ten Palit 7600GS 256/128 Sonic lub tańszy Galaxy 7300GT 128/128 1,4ns Zalman Edition (330zł). Ta druga powinna zupełnie Ci wystarczyć. * zasilacz: ModeCom MC-350ATX 2.0. 350W - 128zł * DVD R/RW: Pioneer DVR-111 OEM - 135zł * dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.10 250GB - 275zł Jeśli chodzi o procesor to uważam, że ten Sempron mimo mniejszej ilości podręcznej cache jest procesorem, na którego warto zwrócić uwagę, ponieważ bardzo dobrze się kręci, a komputer raczej nie będzie słyżył do rozrywki, tylko do pracy. Myślę, że nie ustępuje dużgo kroku Athlonowi 64 3000+, a poza tym w zestawie mamy jeszcze lepsze chłodzenie np. Scythe Katana. Czekam na opinie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) W sumie jestem w tym momencie laikiem, nigdy nie testowałem wydajności środowisk programistycznych w zależności od procesora. Nie wiem czy będzie wielki skok w wydajności jak przestawię się z Semprona czy Athlona. Chciałbym wreszcie żeby Visual Studio otworzyło się bez mrugania ;] Wiadomo że w grach typu Crazy Frog racer czy coś w tym stylu różnicy nie będzie, ale jednak trochę na tym komputerze posiedzę również ja. Aha i czy ta płyta jest tak stabilna jak DFI ? Bo wolę dopłacić i mieć spokój niż tak jak kolega na ASRock'u po zmianie adresu MAC system się restartuje, a żeby zainstalować system musi przekładać dysk do innego komputera ;) Wiadomo, że ABit to nie ASrock, więc potraktujcie to jako anegdotkę. Co do samej karty to dzięki, faktycznie chyba ją wezmę. Z tym że jeszcze zobaczę testy kart 256MB / 128MB pod Vistą, czy to ma duży wpływ na szybkość Aero czy nie. I tak jak napisałem powyżej: OC póki co w grę nie wchodzi. mlodass: 22 cale to dość sporo ;) Nie chcę też brać monitora z najniższej półki, boli mnie już to że skazany jestem z taką kasą na matrycę TN :( hmm znalazłem trochę czasu, poczytałem i zobaczyłem że tam nie ma TN matrycy i chyba się na niego zdecyduję :) Edytowane 19 Grudnia 2006 przez The_Structor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) Dobra monitor już wybrałem, ale waham się jeszcze co do karty graf. Lepiej [PCIE] Karta GeForce 7300GT Galaxy 256MB 128b Zalman za 409 PLN czy [PCI-E]GF 7600GS Palit 256Mb 128b - 420 PLN ? Edytowane 19 Grudnia 2006 przez The_Structor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Dobra monitor już wybrałem, ale waham się jeszcze co do karty graf. Lepiej 7300GT czy 7600GS? 256 MB. Ja bym brał 7600GS bo ma więcej potoków ale oczywiście z DDR3 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Niestety odpada, bo kosztuje ponad 100 PLN więcej. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 [PCIE] Karta GeForce 7300GT Galaxy 256MB 128b Zalman za 409 PLN czy [PCI-E]GF 7600GS Palit 256Mb 128b - 420 PLN ? Skąd te ceny. Nie opłaca się brać za 409 złotych i doplacać więcej za 128 ramu, sztuki po 128 kosztują 310, a jak poszukasz i popytasz to 290 zlotych. Palita tez znajdziesz za 360 zlotych (tego ktory dobrze sie przetaktowuje). Pytanie jak dla systemu Windows ma róznica między 128 lub 256 to nie jest gothic3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Chyba Aero nie widziałeś i przeglądania okien w 3d w trakcie oglądania filmu ;), wątpię faktycznie żeby to jednak miało duży wpływ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...