Skocz do zawartości
cavarr

[gpu] Arctic Cooling Accelero S1/s2/s3/xtreme/twin Turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem świeżo po instalacji Accelero S1 na 7900GS Galaxy i jestem w lekkim szoku.

To chłodzenie jest dużo wydajniejsze w trybie pasywnym niż evercool VC-RHC Turbo 2 na maksymalnych obrotach.

Do tego różnica w cenie to tylko 10 zł.

U mnie ten evercool nie wyrabiał i dobijał czasami do 90 stopni na średnich obrotach wiatraczka.

Idle

Evercool: 59 (aktywnie, średnie obroty)

Accelero: 49 (pasywnie)

Load

Evercool: maksymalnie 85-90 (aktywnie, średnie obroty)

Accelero: 65 (pasywnie)

dla mnie bomba.

Na początku miałem zamiar zamontować cichy wentyl na tym accelero ale teraz widzę, że to chyba nie ma sensu.

Niepotrzebnie tylko wydałem kasę na evercoola ale wtedy jak go kupowałem to accelero jeszcze nie było a boxowy wentyl mnie dobijał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowalem S1 na radku 1950XT Saphire-a. Na standardowym chlodzeniu potrafil pod obciazeniem (gry - Two worlds, TDU) nagrzac sie powyzej 80 stopni. S1 pracowalo najpierw pasywnie potem z zamontowanym tym wentylatorem. Podaje osiagi:

Chlodzenie oryginalne:

Idle okolo 70 stopni

Load w/w gry ponad 80 stopni.

S1:

Idle (bez wzgledu czy pasywne czy z wentylatorem) 49-51 stopni

Load:

CS:S (kilka godzin grania) 57 stopni

Atitool (20 minut) 70 stopni

Nie sprawdzilem bardzo obciazajacymi grami. Gdy to zrobie to uaktualnie wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o na to czekalem :)...chyba sie zdecyduje i zafunduje mojemu gsowi taka zabawke ;)...czekam na dalesze wyniki :)...

Leonidas jak masz taktowanego swojego gs`a?

hmm chyba sie pocieszylem za bardzo, nie omine mojej niebieskiej wiezy na pl.gl :/

Dołączona grafika

chyba ze dalo by rade jakos sie minac gdyby niebieska wieze zamienil THERMALRIGHT HR-05-SLI bo wlasnie to zamierzam kupic na glowna :unsure:

Edytowane przez Bogos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tylko 620 GPU i 1380 MEM - ten model Galaxy 1,4 ns jest dość kiepski do podkręcania. Przy wyższych taktowaniach GPU sypie artami niezależnie od temperatury a ram powoduje freezy (nie jest to wina Accelero - na chłodzeniu box-owym było tak samo tylko temperatury wyższe). Czy ktoś wie jak zrobić vmoda pamięci na tej karcie ?

Edytowane przez Leonidas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem przez miesiąc Accelero S1 na swoim 7950gt, teraz mam hr-03 i powiem wam że w tych samych warunkach (ten sam wiatrak na radiatorze, ta sama wnetylacja w obudowie) wyniki temperaturowe są takie same dla S1 i hr-03, jednym słowem bardziej opłacalne jest zakupienie S1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi wiec wyglada to tak, ze uwalilem 3 rzedy rzeberek hehe, a temperatura i tak sie nie zmienila na NB, ale kupie z czasem HR-05-SLI wtedy sie mine, a plycie bedzie chlodniej :]

teraz kilka fotek bo ledwo weszlo mi to w obudowe lol, zakupilem do niego AC12025 puscilem na 5V raczej dlatego zeby wialo tez na pamiatki, lepiej miec, a tego i tak przeciez nie slychac ;). nie chcialem uzywac srobek wiec zrobilem "gumka mod".

ztuningowany radiator

Dołączona grafika

okazalo sie ze i tak jest za blisko

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

wiec uwalilem 3rzad ;)

gumka mod ;)

Dołączona grafika

porownanie :P

Dołączona grafika

ogolne

Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

teperatur naraze nie mialem okazji sprawdzic w stresie w idle jest to napewno minimum 6stopni nizej, do standardowego chlodzenia

ah jeszcze wielki plus za montaz tego kloryfera...jest banalny, ja nawet wykorzystalem oryginalne srobki ze sprezynkami od chlodzenia galaxego sztywne jak beton :)

Edytowane przez Bogos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie , próbował ktoś umieścić S1 na GF 8600GT ?? , jeśli tak to jak zastąpić orginalną zapinke , żeby dało sie to zamontować na powyższej karcie ?? ma ktoś jakieś pomysły ??

I jeszcze jedno , widział ktoś jakieś bezpośrednie porównanie S1 z S2 ?? , o ile gorsze jest S2 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jest "chlodniej" z rana kiedy wlacz komputer to temperatura w idle potrafi sie utrzymywac okolo 38, po stresie spada do 43 i na takim poziomie stoi, wczesniej mialem 47/49 w idle wec taka roznica. Za to w stresie mialem nawet grubo ponad 70, a teraz najwyzsza odnotowana 62, no i ta cisza :], nie mam juz ciszy tylko w idle, teraz mam cisze caly czas ;). Dodatkowo spadla mi temperatura procka w idle o 4/5 stopni bo niestety moj ac chlapie powietrze z nad karty, a ze s1 jest wiekszy od karty i na niego wieje ladna 12 ;) to czesc tego powietrza trafia do fryzjera i wszyscy sa zadowoleni hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, zakupilem do niego AC12025 puscilem na 5V raczej dlatego zeby wialo tez na pamiatki, lepiej miec, a tego i tak przeciez nie slychac ;).

Ja na S1 użyłem wentyla 12L ( 1000 RPM ) - jest o ok. 25g lżejszy niż "standardowe" wentylatory. Oczywiście 1000 RPM 120 mm to aż za wiele na karcie graficznej - ale i tak go nie słychać więc to raczej nie przeszkadza. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec tak, była dzisiaj (wczora) okazja do pomeczenia grafiki przez dluzszy czas (TDU), wczesniej mialem 71/73 stopnie ma oryginalnym chlodzeniu. Na S1 utrzymywalo sie 55, czasem zobaczylem 58 :) to jest kawal roznicy. Pasta sie wygrzala i teraz w idle zgubilem jeszcze 3 stonie bez problemu trzyma 40stopni :). Jest god

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że modne jest połączenie S1 i wentyl AC 12, u mnie działa 12L 1000RPM, który po testach ok 25 wentyli wyszedł naprawdę bardzo dobrze.

Posiadam Galaxy Coolermaster 600/1600 i temperatury były następujace:

Idle 50*C

Stress 62*C

Po zmianie na S1 + Zalman Stg1

Idle 35*C (teraz jak pisze jest nawet 34 ale zrobiło sie zimniej)

Stress 42*C

Podsumowując rewelacja, myślę że ważna jest też pasta w tym momencie.

Dodam że pasywnie temperatura w Idle była w okolicach 44*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Przymierzam się do kupna GF7900GS od Galaxy a na niego Accelero S1 i mam pytanie do tych co mają ten kaloryfer zamontowany -> Czy da radę jakoś tak wyciąć otwór w Accelero aby mostek do SLI wszedł? (czy na tej wysokości jest heatpipe)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak cos to moge wiecej fotek zrobic jakby kogos dany element interesował

jak ktos chetny to nawet moge opchnąć accelero S1 za 50 zł (kupione miesiąc temu za 72 zł w komputroniku, brakuje jedynie radiatorów na memki bo zostaly na karcie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 70 zł kupiłem hr-03 rev. A, ktory notabene ma takie same wyniki temperaturowe jak S1...

Doprawdy?

Można prosić o jakieś szczegóły na ten temat?

Muszę bowiem z honorem pogrzebać swoją wizję "najlepszości" HR-03 ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta to 7950gt, przedtem pracował na nim S1 z nawiewem Scythe 800 rpm, wiatrak został ten sam, takie same warunki (obudowa, temperatura zewnętrzna itp) i jak przedtem na S1 miałem 40 w idle i 45 stress tak teraz po zmianie dalej mam te same temperatury (szczerze to zawiodłem sie na hr-03, liczyłem na conajmniej 1-2 stopnie mniej), pasta ta sama (AC Ceramique)

musisz zrewidowac swój poglad na temat "najlepszości" Hr-03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako fan Thermalrighta muszę przyznać że akurat w tym przypadku S1 ma przewagę ale to przewaga wyłącznie w 2x niższej cenie. To są porównywalne coolery - ta sama ilość heat-pipe, podobna powierzchnia.

W TR płaci się za jakość wykonania, wygląd i markę. To czy warto zapłacić 2x więcej to niech każdy odpowie sobie sam. Napewno nie opłaca się kupować HR-03 do kart od 7900 w dół. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zakup HR-03 plus do 8800 gdzie jego wysokie koszty rozmywają się w całkowitej cenie 8800.

W każdym bądź razie ze wszystkich coolerów TR akurat te na grafę (HR-03) chociaż bardzo wydajny (najbardziej wydajny ?) to jest najbardziej problematyczny pod względem możliwości do ceny

Przy czym S1 ze względu na charakterystykę finów ala Ninja wydaje się stworzony do trybu pasywnego i nie powinien zbyt mocno reagować na wentylator ale przecież HR-03 też jest stworzony do trybu pasywnego ale ma całkowicie odmienną charakterystykę radiatora.

Jeśli na HR-03 róznice między iddle a load miałeś 5 stopni to chyba coś nie tak.

Ja u sibie na 7900GTO (core 750, mem 1800 czyli powyżej GTX) mam na HR-03 w iddle 35 w load 45-50 z podobnie działającym wentylatorem. a przecież GTX od 7950GT przy standardowych ustawieniach ciągnie w maxx stresie o 25 W więcej. Także nie wiem skąd u ciebie tak duża temp w iddle na HR-03.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

pare dni temu założyłem S2 na mojego palita 8600 GT sonic, i nie było żadnych problemów z montarzem, nie trzeba było odginać żeberek itp :). No góre dałem 120 mm cool mastera , puszczonego na ok 800 rpm , temp :

w idle 38 stopnie

w stresie ( 1,5 h grania w TDU ) 52 stopnie

pasywnie w stresie maks 70 stopni

GPU z modem 1,5V 770 MHz

Uważam ze za tą cene S2 świetnie nadaje sie do 8600 :), pewnie spokojnie schłodziła by nawet 8600 GTS , albo 7900 GS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede dwa modele S1/S2 testował stoną one w zestawieniu ZALMAN VF900 ,Thermalright HR-03 Rev A,Thermalright V1 Ultra.Całość ukaże się tutaj http://www.tuneupc.bnx.pl/news.php

powinien być skończony w niedzielę.Kartą testową bedzie 1950XT.

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi